Ala Hamdan:“Başörtüsü Akıl ya da Eğitim Etiketi Değildir”

Ala Hamdan, Arap Amerikalı bir film yapımcısı. Kendisi gibi yapımcı olan eşi Tareq Baddar ile birlikte At Films prodüksiyon şirketini kurmuş. Kariyerine üniversite dönemlerinde başlayan Hamdan, New York Film Akademisi’nden Floransa ve New York’ta mezun olmuş. Kısa filmleri ve PSA’ları ile ödüller alan Hamdan ayrıca İstanbul Turizm Film Festivali ve Cannes Corporate Media & TV Awards gibi birçok film festivalinde jüri üyeliği yapmış ve yapmakta. Çalışmalarının bazılarının sosyal medyada 5 milyondan fazla izlendiği Hamdan film atölyeleri vermeyi çok seviyor. Ayrıca her yıl  5-6 civarında bu tarz etkinliğin düzenleyicisi oluyor. O bir muhafazakar, kadın ve sinemacı…

Bize biraz kendinden bahseder misin Ala?

Ben bir görsel hikaye anlatıcısıyım; sessizliğin sesi ve karanlığın ışığı olan hikayeler anlatıyorum. Çalışmam çocuk işçiliği, aile içi şiddet, kadın hakları gibi canlandırıcı ve insani sebepler üzerine odaklanıyor. Cinerama adında  film yapımıyla ilgilenen insanlar için temel araçlar sunan  bir TV şovu sunuyorum. Film yapımında uzmanlaşmış bir TV şovu sunan az sayıdaki Arap ve başörtülü kadından biriyim.

Birkaç platformda yaşadıklarım hakkında konuştum ve bunlardan biri TEDx idi. İnsani alanda aktif olarak çalışıyorum. Ürdün, Türkiye ve Nijer’de mülteciler ve daha az şanslı olan birkaç projede çalıştım. Lenslerim ve bloglarım sayesinde deneyimlerimi belgeliyorum. Dünyadaki Müslümanlar’dan ilham alan, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların ilham verici öykülerini anlatan bir kitabın ortak yaratıcısıyım. Kitap, Amazon 2018’deki en çok satanlar listesine girdi. Aynı zamanda Royal Jordanian Airlines’ın bir marka elçisiyim. 800 binden fazla kişi beni sosyal medyada takip ediyor ve çeşitli markalar beni muhafazakar moda dünyasının elçilerinden biri olarak görüyor.

“TÜRKİYE’NİN BENDE ÇOK ÖZEL BİR YERİ VAR”

İstanbul Film Festivali’nden ve sizden bahseder misiniz? Bildiğim gibi büyük bir başarı hikayesi var. Bence herkes bu hikayeyi herkes öğrenmek isteyecektir..

2016’da filmim İstanbul Turizm Film Festivali’nde gösterildi. İstanbul hakkında bir turizm filmi oldu. Ödül törenine gittiğimde, filmimin bir ödül kazandığı için minnettardım. Turistik filmlerin çoğunun erkek yapımcılarımı çektiği için kendimi özel olarak mutlu hissettiğim andı ve kadın yapımcılarının yaptığı türden klişelerin değiştirilmesine katkıda bulunmak istedim. Ayrıca, bu tür filmler Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde iyi bilinmemekte bu tür filmleri daha fazla dağıtabileceğim için şükretmiştim.

Bir yıl sonra, festivalin direktöründen, çalışmalarımın geri kalanını gördükten sonra jüri üyeliğinin bir parçası olmamı isteyen e-postaları aldım. Bu da farklı bir zevkti. 3. yılda da bu büyük festivalin bir parçasıyım.

Bir sanatçı olarak kalbimde Türkiye’nin özel bir yeri var, ilk kez İstanbul’a geldiğim dakika yaptığım bir filmle başlayan bir ilişki bu. Ödül kazanan oydu ve bu beni ülkeden büyük sanatçılarla tanıştırmamı sağladı.

Ayrıca film endüstrisinde kadın olmak ve başörtülü bir kadın olmak hakkında konuşmak istiyorum. İyi ya da kötü bir anınız var mı?

Bu sektörde bir kadın olmak kendi başına bir zorluktur. 2017’de, ilk 100 filmden yalnızca 1 film bir kadın tarafından yönetildi. Ve ne yazık ki, şu ana kadar, sadece bir kadın Akademi Ödülü’ndeki en iyi yönetmen olarak Oscar kazandı. Ama biz, kadın yapımcı olarak bu sayıları değiştirmeye çalışıyoruz.

Kariyerime başladığımda, alay edildim ve gülerek karşılandım. Giyim olarak tercih ettiklerimden dolayı için işten atıldım ve çeşitli iş tekliflerinden ve projelerden reddedildim. Ama sonra zihniyetim ve düşüncem değişti ve şimdi her zaman bir kadının karşılaştığı en büyük zorluğun kendisi olduğunu söylüyorum. Bir şeyi yapamayacağına dair fikri ve düşüncesinin sebebi, buna inanmak için yetiştirilmesidir. Bu zorluğun üstesinden gelmek, çok zor ama ödüllendirici oluyor. Başörtülü bir kadın olmak bu deneyimi daha kolay hale getirmedi, ancak tatlı bir meydan okuma duygusuyla daha ilginç hale getirdi.

Başörtülü bir kadın olmaktan gurur duyuyorum. Bir kadının asla utanmak veya saklanmak zorunda kalmaması gereken şeyi kimliğidir. Bazıları, birçok etkinlik ve festivalde tek başörtülü olduğum için rahatsız olabileceğimi düşünürken, başörtüsünün bir kadının ne kadar akıllı ve eğitimli olduğuna dair bir etiket olmadığını vurgulamanın büyük bir zevk olduğunu söylüyorum.

Biz kadınlar, bu dünyayı daha dengeli bir hale getirmek için birlikte çalışmalıyız. Sevgili kadın sanatçılar için: “Kafanı dik tut, zihnini temizle ve hatırla, izin vermediğin sürece kimse seni durduramaz.”

Kendinizi çalışma ortamı dışında nasıl geliştirirsiniz?

Ben tutkulu bir okuyucuyum. Özellikle farklı konuları tartıştığımız kadınlar için çevrimiçi ve çevrimdışı kitap kulüpleri yapıyorum. Ayrıca, farklı kültür, din ve toplumlar arasındaki boşlukları kapatmaya yardımcı olmak için dünyadaki insanların hikayelerini anlatan kişisel fotoğraf projeleri üzerinde çalışıyorum. Ayrıca kadınların güçlenmesi, sanat, yeni medya gibi farklı etkinlikler ve konferanslar hakkında konuşmaya davet ediyorum. Burası dünyayı değiştirmeye çalışan harika insanlarla tanıştığım yer.

Muhafazakar modayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Muhafazakar moda ile yeni trendlere her zaman hayran kaldım. Influcer olarak, birçok marka ile birlikte çalıştım ve yakında 2019 Modanisa İstanbul Moda Haftası’nda konuşmacı olacağım. Bir sanatçı ve bir muhafazakar moda elçisi olarak davet edilmek bir zevk.

Bazıları sanatçı olmak ya da ünlü bir kişisel olmak için, giyilebilir olanı daha kabul edilebilir hale getirmek için değiştirmek zorunda kalacağınıza inanıyor. Kesinlikle katılmıyorum. Bir kadının, istediği gibi giyinebileceğine ve çalışmaları ve eylemleriyle diğerlerine saygı duymaya zorladığına inanıyorum.

Bu nedenle, yeni bir projeyi çekerken bile muhafazakar modayı mümkün olan en iyi şekilde sunmak konusunda her zaman çok doğru ve dikkatli davranıyorum.

Bir düşünce tarzı olarak muhafazakarlık ve benim için bunun beni dışarıdan yansıtması için seviyorum. Online alışveriş yapmaktan ve son trendleri görmek için muhafazakar moda haftalarına gidiyorum.

Son olarak, yardım kampanyanız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Her yıl, BM ve UNICEF, Çocukları Kurtar ve Pious Projeleri gibi kuruluşlar aracılığıyla Ürdün ve Türkiye gibi mülteci kampları olan Afrika ve Afrika’da birçok insani kampanya yürütüyorum.

Daha sonra işim, çok zor yaşamları olan insanlara ilham veren hikayeler anlatarak pozitifliği yaymaya odaklanır. Aynı zamanda onlar hakkında kısa filmler yaparak. Bu fotoğraflar ve filmler ile yaşam koşullarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için harika bağışlar toplayabiliyoruz. Bu yolculuklar kalbime çok yakın, çünkü yaşadığımız lüks hayattan çok gerçek ve gerçekler. Hayatımız onların iyileşmesi için çalışmalı. Her hikaye anlatıcısı, bireyleri pozitif değişime doğru motive edecek güçlü içerik yaratarak dünyaya ilham vermelidir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo