Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım Belirtileri

Tipik bir astım nöbeti, soluk darlığı, soluk verirken çıkan ıslığa benzer bir ses ve buna eklenen öksürükle ortaya çıkar. Balgam çıkarma nöbetin belirtisi değil­dir, hastanın aynı zamanda bronşit ol­duğunu gösterir. Astımlılar, akciğerle­ri tam olarak temizlenemediğinden, gö­ğüs hastalıklarına, başkalarından daha çok yakalanırlar. Ayrıca astımlıların ço­ğu, soluk almada güçlük çektikleri için kambur dururlar.

Astım vakaları havadaki çiçektozu ar­tışına bağlı olarak mevsimsel değişiklik­ler gösterir. Evde beslenen hayvanlara ve ev tozu akarlarına karşı alerji ise, alerjen sürekli olarak ortam havasında bulunduğundan yıl boyunca görülür. Ev tozu akarı, ya­tak gibi sıcak yerlere yerleşme eğilimindedir; bu nedenle astım nöbetleri daha çok geceleri ortaya çıkar. Çocukların gece öksürükleri de bu alerjene bağlı olabilir.

Astım Tedavisi

Astım için uygulanacak tedavi, büyük ölçüde astımın tipine ve nöbetlerin ağır­lığına bağlı olmakla birlikte, genel ola­rak ikiye ayrılabilir: Ağır nöbetlerde doktora ya da hastaneye gitmeyi gerektiren acil tedavi; evde uygulanabilecek günlük, nöbet önleyici tedavi.

Acil tedavinin amacı en kısa zaman­da rahatlatmayı sağlamaktır. Adrenalin, aminofilin ya da hidrokortizon iğnesi yapılır. İlk iki ilaç doğrudan bronş kas­larını etkiler, enzim düzeyini yükseltir ve kasın gevşemesini sağlar. Hidrokortizon ise bir steroit’tir,Tedavide kulla­nılmasına karşın etkisini hangi yoldan gösterdiği bilinmemektedir. Çok ağır durumlarda hastaya oksijen de verilebi­lir.

Astımlıların çoğu tablet ya da sprey kullanırlar. Astımın nedeni saptandık­tan sonra doktor hangi tür ilacın uygun olduğuna karar verir. Nedeni anlamak için iğne testi uygulanır. Bu testle astı­mın alerjik olup olmadığı ve hastanın neye karşı alerjisi olduğu anlaşılır. Be­dene cilt yoluyla çeşitli alerjenler verilir ve bunlardan birine gösterilen tepki, çevresindeki kırmızılık ve kabarıklıklar­la anlaşılır. Doktor hastanın alerjenden ne kadar etkilendiğini anlamak için so­lunum kapasitesini ve hızını da ölçebi­lir.

Astımın nedeni saptandıktan sonra uygun tedavi belirlenir. Alerjenden uzak durmak, başlıca önlem olacaktır. Nöbet geldiğinde ise histamin salgısını azaltan ya da bronş açan ilaçlar kullanılabilir. Bunlar, sprey ya da tablet biçimindedir. Ancak her hasta ilaca aynı hızla yanıt vermez.

Daha inatçı ve ciddi astımlarda dok­torlar, kortizonlu ilaçlar kullanırlar. Bu tip ilaçların yan etkisi fazla olduğundan, hastanın, doktorun önerdiği dozu aşma­ması gerekir. Ayrıca hem nöbet anında kullanabilmek için ilacı sürekli olarak yanlarında bulundurmaları, hem de te­daviyi hiç ara vermeden sürdürmeleri gerekir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo