Karpuz Zayıflatırmı: Karpuzla Zayıflama
Karpuz su içeriği yüksek olan sağlıklı ve besleyici bir besindir. Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olarak bilinir. Karpuz genel sağlık için faydalı olduğu kadar kilo vermek için de tüketilebilir. Özellikle bel bölgesindeki yağların yakılmasını sağlar. Temel vitamin ve antioksidanlar içerir. Bu içeriğinin yanı sıra serinletici ve ferahlatıcı özellikleri de vardır.
Yağ Yakan Yiyecekler: Karpuz Yağ Yakar Mı?
– Bir fincan karpuz içerisine yüzde 91 oranında su vardır. Bu şekilde sıvı alımının artmasına yardımcı olur. Yine bir fincan karpuzda yaklaşık 46 kalori vardır.
– Domateste de bulunan bir karotenoid, likopen karpuzda da vardır. Likopen kalp sorunları, şeker hastalığı, bazı kanser türleri ve maküler dejenerasyon adı verilen bir göz bozukluğunun karşı koruyabileceğini düşündürmektedir. Likopen aynı zamanda inflamasyon ve hastalığa neden olan zararlı moleküller olan serbest radikallerin vücut dışına atılmasına da yardımcı olur.
– Karpuz kabuğu suyu ise kan basıncını düşürücü özelliklere sahiptir. Damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Damarların rahatlamasına yardımcı olan sitrülinemi denilen non-esansiyel amino asitler içerir.
– Karpuz tüketimi hafif hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır.
– Karpuz düşük kalorili bir gıda olduğundan, diyet programına mutlaka eklenmelidir. Sindirimi geliştirir ve besinlerin daha iyi emilmesini sağlar.
– Kilo vermek için kahvaltıda karpuz suyu içilebilir ya da gün içerisinde karpuz tüketilebilir. Özellikle yazı karpuz ve peynir tüketilmesi kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
– Karpuz kas ağrılarının azalmasını sağlar. Kardiyo egzersizleri ve ağırlık antrenmanı arasında karpuz suyu tüketilebilir.
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
– Sodyum içermemesi ve yağsız olmasının yanı sıra, karpuzda diğer meyvelere göre daha az karbonhidrat vardır. Bir fincan doğranmış karpuzda yaklaşık 12 gram karbonhidrat vardır.
– Karpuz A vitamini, C vitamini ve potasyum gibi birkaç mikro besin öğelerini de içerir. Günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 17’sini karşılar.
– Vücudun sulu kalmasını sağlar. Su kaybını engeller.
– Sindirim sistemini geliştirir. Bağırsak ve mide sorunlarını azaltır.
– Karpuz kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar.
– Karpuz tüketimi vücutta biriken yağların yakılmasına yardımcı olur.
– Karpuz anti enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.
– Karpuz böbrek sorunlarını azaltır.
– Karpuz suyu tüketimi kansere karşı koruyucudur. Özellikle mide ve bağırsak kanserini riskini azaltır. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarını da yatıştırır.
– Karpuz suyu vücutta kan akışının artmasını sağlar. Bu da hücrelere daha fazla oksijen gitmesine yardımcı olur.
100 Kalorilik Diyet Listesi Nedir: Nasıl Yapılır, Faydaları
Karpuz ve karpuz suyu tüketimi kilo vermeye yardımcı olur. Her gün düzenli olarak 1 kase tüketilebilir. Karpuzun tek başına tüketilmesi kilo verdirmez. Bir diyet programı da uygulanmalıdır. Taze sebze ve meyvelerden oluşan bir besleme planının oluşturulması gerekir. Kişiye uygun bir diyet programı için bir diyetistene başvurulabilir. Özellikle brokoli, ıspanak ve marul gibi yeşil sebzeler beslenme düzenine eklenebilir. Yağlı ve kızartma besinler ile yağlanmayı artıran işlenmiş gıdalardan da uzak durulmalıdır. Fast food besinler yerine sebze ve sağlıklı yağlar içeren gıdalar tüketilmelidir. Düzenli egzersiz yağ yakımını kolaylaştırır. Bölgesel yağlanma için basen ve karın bölgesindeki kasları çalıştıran egzersizler yapılmalıdır. Kas gelişimini artırmak için protein içeren gıdaların da tüketilmesi önerilir. Zayıflatan bitkisel çaylar ve kilo verdiren bitkiler de kullanılabilir. Anason çayı, papatya çayı, yeşil çay ve rezene çayı tüketilebilir. Bu bitkiler metabolizmayı ve sindirimi hızlandırmaya yardımcı olur. Kilo verme süreci zorlu bir süreçtir. Sabırlı olunması gerekir. Kısa sürede kilo verdiren diyetler yerine daha yavaş ve sağlıklı diyetlerin uygulanması kalıcı kilo kaybı sağlar.