Kurban Bayramında Beslenme

Sevgi ve birlikteliğin sembolü olan bayramlardan bir diğeri Kurban Bayramı geldi! Hoşgeldi!

Kurban bayramında genel olarak et tüketimi orantısız bir şekilde artmakta ve bu da hastalık riski olan gruplarda ciddi risk oluşturmaktadır. Bayramda da yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı, her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketilmeli, porsiyon kontrolü yaparak beslenme unutulmamalıdır.

Kurbanda Nasıl Beslenmeli

  • Kırmızı et; iyi kalite protein kaynağıdır ve demir, çinko, fosfor, magnezyum minerallerini ve A, B12, B6 ve B1 vitaminlerini içerir. Yağlı etler, doymuş yağ ve kolesterolden zengindir. Görünür yağların etten ayrılmasıyla bile kırmızı etin yağ içeriği %20’dir.
  • Et tüketiminde özellikle etin güvenilir ortamda kesildiğinden emin olmalı, veteriner kontrolünde kesilmeyen etler tüketilmemelidir.
  • Et kesiminden sonra 1 gün dinlendirilmelidir. Dinlendirilmeyen etlerin sert olduğu ve özellikle mide rahatsızlığı olan kişilerde hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olacağı unutulmamalıdır.
  • Etler küçük parçalar halinde, tek pişirimlik olacak şekilde poşetlenmeli bu şekilde dondurucularda uzun süre saklanmalıdır.
  • Dondurucudan çıkarılan etler çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalı, pişirilerek tüketilmelidir.
  • Etin pişirme şekli olarak haşlama, fırında, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli; kızartma ve kavurma gibi yöntemlerden uzak durulmalıdır.
  • Mangal yapılacaksa, ızgaraya uzaklığın en az 15 cm olmasına dikkat edilmeli, etler kömürleştirilmemeli, bu şekildeki etlerin hem vitamin kaybına uğradığı, hem de kanser gibi kronik hastalık riski oluşturabileceği bilinmelidir.
  • Etin kullanıldığı yemeklere ilave yağ eklenmemeli, etin kendi yağı ile pişirilmelidir.
  • Bayramda hemen hemen birçok evde yapılan kavurmanın içerisine de ilave yağ eklenmemeli, kendi suyunda pişirme gerçekleştirilmelidir.
  • Bayramda özellikle artan sakatat tüketiminden kalp hastalığı olanlar ve kolesterolü yüksek olanlar kaçınmalıdır.
  • Günün her iki öğünde de et tüketmek yerine bir öğün et tüketip bir diğer öğün ise sebze yemeği tüketilmesi daha sağlıklı ve hafif bir tercih olacaktır.
  • Etin yanında C vitamininden zengin bir salata tüketilmesi etin içerisinde bulunan demirin emilimini artıracaktır.

Bayramların bir diğer önemli noktası da artan tatlı tüketimidir. Sağlıklı beslenme gereği hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmesi önerilir. Ancak bayram hazırlığında birçok evde sütlü tatlı değil, şerbetli tatlılar yapılmaktadır. Dolayısıyla bayram için hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih ediniz cümlesi biraz hayali kalmaktadır. Bu yüzden bayram için yapılması gereken şey şerbetli tatlı tüketilecekse porsiyon kontrolü yaparak tatlı tüketimini sağlamak ve sonrasında dengelemeyi bilmektir. Gün içinde tüm ikram edilen çikolata, şerbetli tatlıları tüketirseniz bu doğru ve sağlıklı olmaz. Her gün için kendinize sınır belirleyip ona göre tercihlerinizi şekillendirebilirsiniz.

Özellikle şerbetli tatlı tüketecekler, şerbetli tatlı dışındaki çikolata ya da diğer tatlılar gibi ikramlara hayır demeli ve şerbetli tatlının ardından süt/yoğurt/ayran gibi besinleri tüketerek kan şekerinin ani çıkış ve inişini dengelemelidir.

Bayram sonrasına ekstra kilolar ile devam etmek istemiyorsanız özellikle misafirliğe aç gitmemenizi, evde bir şeyler atıştırıp gitmenizi öneririm. Misafir ziyaretlerinde hayır diyebilmeyi bilmelisiniz.

 

Bayram boyunca, her zaman olduğu gibi su tüketimine dikkat edilmeli, sıcak havalarında varlığı düşünülerek en az 2,5 litre su tüketilmelidir.

Su dışında tüketilen içeceklere dikkat edilmeli özellikle fazla miktarda koyu çay kahve tüketiminden de uzak durulmalıdır. Aksi takdirde çarpıntı, nefes darlığı gibi sağlık sorunları oluşabilir.

Bunun dışında içecek seçenekleri olarak sağlıklı olması açısından gazlı içecekler ve hazır meyve suları yerine ayran, doğal maden suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.

Son olarak bayramda olabildiğince hareketli olmalı, yakın mesafeler için taşıt kullanmadan yürüyerek gitmeli, apartmanlarda asansör yerine merdiven tercih edilmelidir.

Diyetisyen AYŞENUR AYAZ

İnstagram: @diyetisyenaysenurayaz

Facebook: @diyetisyenaysenurayaz

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın