Meme Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünyada her 8 kadından birinde görülen meme kanserine yakalanma riskini taşıdığınızı unutmayıp erken tanıyla ve gelişen tedavilerle meme kanserini tamamen yok etmeniz mümkün.  “Meme Kanseri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” sizler için bu içerikte…

Çoğunlukla kadınlarda görülen bir hastalık olan meme kanseri, son yıllarda en az 8 kadından birinde görülmeye başladı. Peki: “Meme kanseri nedir, meme kanseri erken teşhis edilebilir mi, meme kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?” Tüm bu sorulara yanıt arıyorsanız tam olarak doğru yerdesiniz.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri nedir, meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması anlamına gelir. Vücutta bulunan bütün hücrelerin çekirdeğinde, hücrelerin normal büyümelerini ve sağlıklı olmalarını sağlayan genler mevcuttur.

Bu genler, hücrelerin normal bir şekilde çoğalmalarını kontrol etme görevini yerine getirirler. Bu genler günlük yaşantımızda aldığımız radyasyon, çevre etkenleri, mikroorganizmalar ve bunun gibi çeşitli nedenlerden dolayı bozulabilir.

Bu çoğalma belli bir sıralama ile meydana gelmezse, doku fazlalığı ortaya çıkar ve bu doku fazlalığına ‘tümör’ ismi verilir.

Dokuda yer alan hücreler yayılma ve vücutta farklı bölgelere dağılma eğilimi gösterirlerse habis, yani halk adıyla kötü huylu tümör (kanser), oldukları yerde kalmaya devam ederler ise, halk adıyla iyi huylu yani, selim tümör ismini alırlar.

Meme Kanserinin Nedenleri

Meme kanseri kadınlarda görülen en yaygın kanser türüdür. Meme kanseri denince akla ilk olarak kadınlar gelebilir. Fakat düşük bir oranla erkekler de meme kanserine yakalanma riski taşır.

Yapılan araştırmalara göre dünyada her 10 dakikada bir bir kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her 3 dakikada bir de yeni bir kadına kanser teşhisi konulmaktadır.

Kadınlarda yaşın ilerlemesi ile birlikte kanser riski daha da artmaktadır. Meme kanserine yakalanan çoğu kadının 50 yaşın üstünde olduğu verilerle saptanmıştır. Genetik faktör de en önemli nedenler arasındadır.

Nedenler arasında;

  • Genç kızların erken yaşta adet görmesi (12 yaşın altında) ile yaşam boyunca östrojen hormonuna uzun süre maruz kalması,
  • Genellikle 55 yaşın üzerinde olan geç menopoz dönemine giren kadınların östrojen hormonuna uzun süre maruz kalması,
  • Çocuk sahibi olmama,
  • İlk gebeliğin geç yaşta olması,
  • Kadınların 30 yaşın üzerinde ilk doğumunu yapması,
  • Bilinçsizce kullanılan hormon yapısını etkileyen doğum kontrol vb. ilaçların kullanılması,
  • Birçok kişinin yaptığı yanlış beslenme düzeni ile sağlıksız, yağlı yemekler ve sebzeden uzak yemek düzenine sahip olunması,
  • Sigara ve alkol kullanılması yer alıyor.

Meme Kanseri Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

  • Meme bölgesinde veya koltuk altında ele gelen kitle, şişlik ve sertlik,
  • Meme ucundan akıntı gelmesi, akıntının kanlı veya şeffaf renkli olması,
  • Meme ucunda içeri doğru çekilme çökme veya şekil bozukluğu ,
  • Meme üzerinde yara veya kızarıklıklar oluşması,
  • Meme ucu derisinde soyulma, kabuklanma olması,
  • Meme üstünde ödem, içeri çekilme, şişlik görülmesi,
  • Memede büyüme, şekil bozukluğu oluşması,
  • Memede ağrı ve hassasiyet olması

Biz kadınlar olarak bu belirtilere çok dikkat etmeliyiz. Özellikle bu belirtilerden herhangi bir tanesi bile varsa durumu göz ardı etmeden bir doktora başvurmamız gerekir.

Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri

Meme kanseri olan kadınlar için; ameliyat, kemoterapi, radyoterapi, hormon terapisi ve biyolojik terapi gibi birçok tedavi seçeneği bulunuyor.

Birçok vakada, tedavi seçeneklerinde en önemli faktör hastalığın evresidir. Meme kanseri olan bazı kadınlar aynı anda birden fazla tedavi yöntemi görebiliyor.

Ek olarak, hastalığın herhangi bir safhasında, kadınlar acıyı ve kanserin diğer belirtilerini kontrol etmek, tedavinin yan etkilerini hafifletmek ve duygusal problemleri kolaylaştırmak için tedavi görebiliyor.

Bu tip tedaviye; destek, belirti yönetimi ve hafifletici tedavi denir. Kanser tedavisi ya lokal tedavi ile ya da sistemik tedavi ile olur.

Lokal Tedavi: Ameliyat ve radyoterapi lokal tedavilerdir. Memedeki kanseri ortadan kaldırmak ya da yok etmek hedefleridir. Meme kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldığında lokal terapi o bölgelerde hastalığı kontrol etmek amacıyla kullanılabilir.

Sistemik tedavi: Kemoterapi, hormon terapisi ve biyolojik tedavi sistemik tedavilerdir. Kana girip tüm vücutta kanseri kontrol eder ya da yok ederler.

Meme kanseri olan bazı kadınlar radyoterapi veya ameliyattan önce tümörü küçültmek için sistemik tedavi görürler.

Diğerleri ameliyat ve/veya radyoterapiden sonra kanserin yeniden oluşmasını önlemek için sistemik tedavi görürler. Sistemik tedaviler yayılmış kanser için de uygulanabilir.

Memenin Alınmadığı Ameliyat: Kanserin alındığı ancak memenin alınmadığı operasyona meme koruyucu ameliyat (lumpektomi segmental mastektomi ya da parsiyel mastektomi) denir.

Ayrı bir kesi ile cerrah, çoğunlukla lenf sistemine kanser hücrelerinin girip girmediğini anlamak için koltuk altındaki lenf bezlerini çıkarır. Koltuk altındaki lenf bezlerinin çıkarılma işlemine koltukaltı lenf bezi diseksiyonu denir.

Memenin alınmadığı ameliyattan sonra, memede kalmış olabilecek kanser hücrelerini yok etmek için radyoterapi uygulanır.

Mastektomi: Memenin koltuk altı lenf bezleri ile alındığı operasyona mastektomi denir. Ameliyattan sonra hastalar radyoterapi görebilir.

Bu tedavilere de başlamadan önce birçok kadın tedavinin yaşamını nasıl değiştireceğini tedavi sırasında ve sonrasında nasıl gözükeceklerini bilmek ister.

Doktor, tedavi seçeneklerini, yan etkileri ve tedavinin beklenen sonuçlarını anlatmak için en iyi kişidir. Her kadın, doktoruyla ihtiyaçları ve kişisel değerleriyle örtüşecek bir tedavi planı oluşturabilir.

Erken tanıyla “ Meme Kanserinden Korkmayın ve Geç Olmadan Farkına Varın!”

Akciğer Kanseri Belirtileri yazımızda akciğer kanseri belirtileri, çeşitleri ve tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın