Mide Kanseri Nedir: Mide Kanseri Türleri ve Belirtileri Neler

Başta kanser olduğu anlamadığımız mide rahatsızlıkları aslında mide kanseri göstergesi olabilir mi? Elbette! Bazı semptomlarla mide kanseri olup olmadığınızı fark edebilirsiniz. Mide Kanseri Belirtileri nelerdir? Sizler için araştırdık…

Türkiye genelinde her sene ortalama 20 bin kişinin yakalandığı mide kanseri hastalığı, ilk öğrenildiğinde ister istemez bir endişeye neden olabilir. Neticede kanserin her türlüsü bizler için korkutucu geliyor. Ancak ilk olarak “mide kanseri nedir, nasıl ortaya çıkar” bir onu öğrenelim.

Mide Kanseri Nedir?

Kanser çeşitleri arasında en fazla görülen 4. kanser tipi olan mide kanseri, midenin herhangi bir noktasında meydana gelen kötü huylu tümörlerdir. Hastalığın boyutuna göre; karaciğer, akciğer ve lenf bezleri gibi organlara da sıçramalar yapabilir. Kadınlardan ziyade erkeklerde daha sık karşılaşılan bu hastalık yüzünden dünya çapında ortalama 800 bin kişinin yaşamı sonlanabiliyor. Bu yüzden mide kanseri riski altında olanlar ya da mide kanseri belirtilerini fark edenlerin erken bir şekilde alanında uzman bir doktora muayene olması gerekir ki erken teşhis konulabilsin.

Mide Kanseri Kimlerde Görülür?

Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi mide kanseri risk faktörleri de mevcuttur. Bazı hastalıklara sahip olanlar ya da bazı faktörleri taşıyanların mide kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Mide Kanseri risk faktörleri sırasıyla;

* Yoğun miktarda alkol ve sigara kullanımı,
* Helicobacter pylori (h.pylori) gibi midede meydana gelen enfeksiyonlar,
* Yanlış ya da düzensiz beslenme (Sürekli işlenmiş gıdalar tüketmek vb.),
* Aileden gelebilecek olan genetik faktörler (Ailesinde mide kanseri geçirmiş olan kişilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı daha fazladır.)

Mide Kanseri Türleri

Diğer tüm kanser türlerinden farklı olarak mide kanserinin birden fazla çeşidi vardır. Mide kanserinin teşhisinin konulması ve hangi kanser türü olduğunu anlamak için tomografi, MR, laparoskopi, PET-BT, ultrason gibi testler uygulanır.

4 farklı mide kanseri çeşidi vardır. Bunlar sırasıyla;

1. Adenokarsinom: Mide kanseri türlerinden en ama en yaygın olanı adenokarsinomdur. İlk olarak mide astar bezi hücrelerinde baş gösteren adenokarsinom, her 100 mide kanseri hastasından 95 tanesinde gözlenir.
2. Skuamöz hücre: Adenokarsinom ile aynı tedavi yöntemi uygulanan Skuamöz hücre, adenokarsinomun baş gösterdiği mide astarını meydana getiren bez hücreler arasındaki cilt hücrelerine verilen isimdir.
3. Gastrointestinal stromal tümörler: Çok nadir olarak görülen bu kanser tipi iyi ve kötü huylu olarak değişkenlik gösteriyor. Midede görülen nadir bir tür kanserdir.
4. Nöroendokrin tümörler: Sindirim sistemi içerisinde hormon üretmekte olan dokularda gelişerek meydana gelen Nöroendokrin tümörler de iyi veya kötü huylu olarak değişebilmektedir.

Kanser Türleri 

Mide Kanseri Belirtileri

Yaşadığınız ama farkında olmadığınız birkaç semptom, aslında mide kanseri olup, olmadığınızın göstergesi olabilir. Mide kanseri;

* Aşırı gaz hali (Sürekli geğirme isteği)
* Midede sürekli bir şişkinlik hissetmek,
* Devam eden bulantılar,
* Yutkunurken zorlandığını hissetmek,
* Kan kusmak,
* Aşırı yorgun hissetmek,
* Soluk gözükmek,
* Kan pıhtısına bağlı olarak gelişebilecek ani olarak göğüste ağrı, nefes almakta zorlanma ve bacaklarda şişlik görülmesi,
* Aşırı ve sebepsiz kilo vermek,
* İştahın kapalı olması,
* Dışkıda gözüken kan (ileri derece mide kanserlerinde gözlemlenir.) gibi belirtilerle kendini belli edecektir.

Yukarıda belirttiğimiz belirtilerden bir ya da birkaçını gözlemlemeniz halinde bir sağlık kuruluşuna giderek, alanında uzman doktorlara muayene olmalısınız. Diyelim ki mide kanseri olduğunuz öğrendiniz, merak edeceğiniz bir diğer konu mide kanseri tedavi yöntemleridir. Sizler için mide kanseri tedavilerini de araştırdık.

Mide Kanseri Tedavisi

Kanserin boyutunu, başka organlara sıçrayıp sıçramadığı yapılan testlerle anlaşıldıktan sonra sıra uygulanacak olan tedavi yöntemindedir. Eğer kanser henüz diğer organlara yayılmaya başlamamışsa ve küçük bir boyuttaysa, cerrahi bir müdahale ile alınıp çıkartılabilir. Ancak bu ameliyatın yapılması için hastanın fiziki ve sağlık durumu, kanserin boyutu ve büyüklüğü dikkate alınacaktır. Her mide kanseri ameliyatla alınamamaktadır. Kansere yakalanmamak için önlem almalısınız.

Belirtilerin hastanın yaşam kalitesini çok düşürdüğü durumlarda da kanserli bölge alınamasa bile, semptomları düzeltmek için ameliyat yapılabilir. Örneğin; mide giriş çıkışını engelleyen bir tümör için ameliyatla hastanın midesine stent takılabilir. Daha sonra uygun görülmesi halinde kemoterapi uygulanır.

Kanser türlerinin hemen hepsinde etkin olarak kullanılan bir tedavi yöntemi olan kemoterapi, mide kanseri hastalığında ilerlemiş boyutta olan kanserli bölgeyi küçültmek ya da semptomların azalmasını sağlamak için kullanılır.

Genel olarak mide kanseri tedavisinde kullanılmayan radyoterapi yöntemi, ameliyat sonrası kanserin yeniden nüksetmesini engellemek için tercih edilebilir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo