Okul Çocuklarında Doğru Beslenme

Okul çocuklarına öncelikle sabah kahvaltısı mutlaka verilmeli! Öğlen yemeği büyük sıkıntı, çünkü çocuklar bu zaman dilimini okulda, yolda geçiriyor ve çocuğun kan şekeri düşüyor. Bu, anne babanın farkında olmadığı bir konu. Çocuklardaki sinirlilik, heyecan, panik atak benzeri durumla, soğuk terlemeler, el ayak soğuması, buz gibi çekilmeler ve aşırı tatlı isteği gibi belirtilerle gözlenen karbonhidrat krizlerinin altında hipoglisemi yatabilir. Kan şekeri çocuklarda çok hızlı yükselir ve çok hızlı düşer. Bu nedenle anne babalar, çocukların yanına glisemik indeksi düşük, enerji evren, kan şekerini yavaş yavaş yükseltip yavaş yavaş düşüren ceviz, badem, fıstık gibi kuru yemişler, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, hurma gibi kuru meyveler, pestil, cevizli sucuk gibi doğal tatlılar koyabilir.

 

UZAK DURUN!

Okul çocuklarında mutlaka besleyici bir ara öğün olmalı. Çocukların beslenme çantalarına cam şişedeki sağlıklı ve kaliteli günlük sütlerden (termos içinde), kaliteli ayran, haşlanmış yumurta koyabilirsiniz… Bir tane yumurta çocuğun günlük protein ve besin ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Her zaman bir tane taze haşlanmış yumurtanız buzdolabında dursun, kahvaltı yapmaya vakti olmazsa çocuğun yanına ona verin. Yolda yiyebilir. Çocukların şekerinin düşmemesi çok önemli. Bu, ders başarısına kadar etkiler.

Hazır kekler, hazır kurabiyeler, kan şekerini fırlatan şeker eklenmiş meyve suları çocuklardan uzak tutulmalı. Bu gibi yiyecek/içecekler şekeri önce hızla fırlatıyor, çocuk mutlu oluyor, ama iki saat sonra kan şekeri çok daha hızlı düşüyor ve çocuğu halsiz, bitkin bırakıyor.

 

MEVSİMİNDE YEMEK…

Bugün bamyanın, karnabaharın, mandalinanın veya kayısının hangi mevsimde olduğunu çok sayıda çocuk, hatta bir miktar erişkin dahi var. Hangi mevsimde hangi sebzeyi veya meyveyi tüketmeniz gerektiğini iyi takip etmelisiniz. Çocuklarınızı da mevsiminde sebze ve meyvelerle büyütmelisiniz. Meyvelerden elma, nar, portakal, mandalina, taze fındık, taze ceviz, mürdüm eriği, şeftali, kavun, muz, hünnap; sebzelerden ise mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kaypa biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı sonbaharda rahatlıkla tüketebilirsiniz.

 

MIŞIL MIŞIL UYKU ÇAYI

Malezemeler:

  • 1 tatlı kaşığı rezene
  • 1 tutam melisa yaprağı
  • 1 tutam papatya
  • 1 tatlı kaşığı vişne kurusu

Yapılışı:

Tüm malzemeleri 2 bardak kaynamış su içinde 3-4 dakika demleyerek hazırlayın.

 

HEYECAN GİDERİCİ ÇAY

Malzemeler:

  • 1 tutam melisa yaprağı, 1-2 kırıntı lavanta
  • 2-2 adet nane yaprağı (kuru veya taze)

Yapılışı:

  1. Bir büyük kupa sıcak suda 3 dakika demleyerek hazırlayın.
  2. İçine çok az hurma şurubu veya hafif ılıklaşınca bal eklenebilir.

 

AŞURE ZAMANI!

Aşure evimize her yıl mutlaka bir kase de olsa giren bir tatlıdır. Muharrem ayı geldiğinde aşurelik alışverişler yapılır, herkes elindeki malzemeye göre aşuresini kaynatır ve komşulara, yakınlara, aile büyüklerine ve eşe dosta keyifle paylaştırılır. Aslında amaç sevgiyle paylaşmaktır. Kase kase hazırlanan mis gibi aşureler hep birlikte yenilir… Aşure aslında oldukça sağlıklı ve besleyici bir tatlıdır. İçindeki tahıl, bakliyat, kuru yemiş ve kuru meyveler ile tam bir besin deposudur. Aynı zamanda bitkisel protein, bol lif ve mineral kaynağıdır.

Dr. Ender Saraç

Türkiye’nin en bilinen doktorlarından biri olan yazarımız Dr. Ender Saraç, Aysha'da sağlıklı yaşam önerileri ile ilgili makaleler ele almaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo