Kolit Nedir Belirtileri Nelerdir?
Ülseratif kolit bağışıklık sisteminde sağlıklı dokulara saldıran otoimmün bir hastalıktır. İlerlediğinde bağırsakların sonuna, rektuma kadar yayılır. Kolon iltihabını tetikleyebilir.
Ülseratif kolit, genetik faktörler nedeni ile oluşabilir. Yapılan çalışmalarda panik bozuklukları ve anksiyete sorunlarının durumu kötüleştirdiği kanıtlamıştır.
Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?
Genellikle başlangıçta iltihap midede hissedilir. Ancak daha sonra ortaya çıkan yaygın belirtileri şunlardır:
– Şiddetli karın ağrısı
– Karın iltihabı
– İltihabın bağırsaklara yayılması
– Rektum iltihabı
Bu belirtilerin çoğu genellikle geçicidir ancak belirtiler bazı durumlarda giderek şiddetlenebilir. Oldukça acı ve ağrı verici bir hal alabilir. Ülseratif kolit tedavisi ilaç ve doktor tedavilerinin yanı sıra bazı doğal çözümler de kullanılabilir.
Kolite Ne İyi Gelir: Kolit İçin Bitkisel Tedavi
- Kolite iyi gelen yiyecekler: Zeytinyağı:
– Ülseratif kolitte zeytinyağı en iyi ilaçlardan biridir. Birçok anti inflamatuar özellikler içerir. Tekli doymamış yağlar açısından zengindir.
– Zeytinyağı içerdiği bileşenler ile hastalığın tedavi sürecinin hızlanmasına yardımcı olur.
– Bazı araştırmalarda zeytinyağının koliti önlediği ortaya çıkmıştır.
- Kolite hangi bitki iyi gelir: Aloe vera jel:
– Aloe vera jel doğada etkili bir yatıştırıcı olarak bilinmektedir.
– Güçlü anti inflamatuar özellikleri vardır. Bu nedenle ülseratif kolit tedavisinde son derece etkilidir.
- Kolite iyi gelen gıdalar: Balık yağı:
– Balık yağı omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu özelliği ile ülseratif kolit için mükemmel bir çözümdür. Güçlü anti enflamatuar özellikleri kanıtlanmıştır.
– Boston Üniversitesi Tıp Merkezinde yapılan bir çalışmada gastrointestinal bozuklukların yağ asidi içeriğine sahip besinler tarafından engellendiği ortaya çıkmıştır.
– Takviye olarak balık yağı kullanılacaksa doktora dozaj hakkında danışılabilir.
- Kolite iyi gelen besinler: Buğday çimen suyu:
– Ülseratif kolit için başka bir etkili çözüm de buğday çimen suyudur. Bu besin güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Karın ağrısı, rektal kanama ve ülseratif kolitin neden olduğu diğer belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur.
– Her gün 5 çay kaşığı kadar buğday çimen suyu düzenli olarak tüketilebilir.
- Kolite iyi gelen bitkiler: Kaygan karaağaç:
– Kaygan karaağaç kabuğu da ülseratif kolit için kullanılır. Bağırsak astarının bir jel ile kaplanmasını sağlayan bir zamk içerir. Böylelikle astarı korur ve ishal gibi belirtileri hafifletir.
- Kolite iyi gelen şifalı bitkiler: Karnıyarık otu tohumu:
– Hindistan’da kabızlık tedavisinde de kullanılan karnıyarık otu tohumu kolit için de kullanılabilir. Yaygın olarak kullanılan bir çözüm olan bu bitki çözünür lif yönünden zengindir.
– Aynı zamanda bağırsak hareketlerini destekler ve hafif ishalin nedeni olan ülseratif kolitin şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Kısa sürede rahatlama sağlar, ağrıları hafifletir.
- Kolit için şifalı bitkiler: Çemen otu:
– Çemen otu da kolit için kullanılan bitkisel çözümlerden biridir.
– Mide ve bağırsak astarını korumaya yardımcı olur. Sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenler. Ülseratif kolit, semptomlarını azalttığı bilinmektedir.
– Vitamin A, C ve protein, kalsiyum, folat ve demir açısından son derece zengindir.
- Kolit için ne yemeli: Zencefil:
– Zencefil de kolit tedavisinde tavsiye edilir. Kolit belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
– Zencefil, sindirim sistemi için mükemmel bir besindir. Güçlü anti inflamatuar özellikleri ile iyileşme sürecini hızlandırır. Tüm belirtilerin kısa sürede hafiflemesini sağlar.
- Ülseratif kolite iyi gelen bitki çayları: Papatya:
– Genellikle çay olarak tüketilen papatya da etkili anti inflamatuar özellikler içerir. Sindirim sisteminin yatışmasına yardımcı olurken iyileşme sürecinin rahat geçmesini sağlar.
- Ülseratif kolite iyi gelen bitkiler: Aynı safa bitkisi:
– Ülseratif kolit için kullanılan en etkili çözümlerden biri de aynı safa bitkisidir. Ülseratif kolit belirtilerini kontrol altına almaya yardımcı olan anti enflamatuar özellikler içerir.
– Aynı zamanda sindirimi geliştirir ve dokuların iyileşmesini sağlar.