10 Maddede Güvenli Seyahat

 

 

  1. Kaza anında yerinden çıkabilecek oto koltuğu satın almayın. Her çocuk oto koltuğu, bütün otomobillere uygun değildir ve iyi monte edilmemiş bir çocuk oto koltuğu, kaza anında çocuğunuzu koruyamayabilir. Emniyet kemerleri veya çocuk oto koltuğu kilidi (otomobilin emniyet kemerini kullanmadan çocuğunuzun oto koltuğunun otomobile tutturulmasını sağlayan aparat), otomobil koltuklarıyla her zaman uyuşmayabilir. Ebeveynlerin birincil hatası budur. Çocuk oto koltuğu almaya gittiğinizde, koltuğu otomobilinize götürün ve satın almadan önce otomobilinize kolayca monte edilip edilemediğini kontrol edin. Eğer bir çocuk oto koltuğunuz varsa, koltuğun doğru kurulduğundan emin olmak istiyorsanız, bir uzmana kontrol ettirin.
  2. Doğru oto koltuğu kullanın. Son beş yılda ebeveynler tarafından alınan hatalı oto koltukları ya bozulmuştur ya bakımda kalmıştır ya da değiştirilmiştir. Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından tutulan hatalı koltuk listesinden kendi oto koltuğunuzu markası ve numaraları ile aratabilirsiniz. Eğer aldığınız oto koltuğunun hatalı olduğunu fark ederseniz, ayrıntılı talimatlar için üreticisine başvurun.
  3. Emniyet kemerini asla çıkartmayın. Başkalarıyla ortak kullandığınız otomobili kullanma sırası size geldi. Arka koltukta üç kişilik oturma alanı var ve orta bölümdeki tek koruyucu, eski model (sadece beli saran) bir emniyet kemeri. Çoğu ebeveyn, tek başına bu kemerlerin çocuklar için yeni model kemerlerden daha tehlikeli olduğunu duymuştur. Ama bazı ebeveynler de maalesef çocukların kemersiz daha güvenli olduğunu varsayar. Daha eski otomobillerde bulunan kemer türünün bugün kullanılan kemerler kadar güvenli olmadığı doğrudur. Bir kaza anında çocuk, kemerin üzerine yüklenirse, omurgası zedelenebilir. Yeni otomobillerin hemen hepsinde, her oturuş pozisyonunda kullanılabilecek kemerlerin bulunmasının nedeni budur. Yine de otomobilinizde sadece eski model kemer varsa, onu da mutlaka kullanın. Eğer bebeğinizin ilgiye ihtiyacı varsa, sürücünün otomobili güvenli bir yere çekmesini sağlamalısınız. Eğer emzirme ya da başka bir nedenle kemerini çözmeniz gerekiyorsa, yolculuğa ara verin ve bebeğiniz rahatladıktan sonra yolunuza devam edin.
  4. Bebeğinizi zamanından önce ön tarafa çevirmeyin. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, en az 2 yaşındaki çocuklar maksimum yükseklik veya araba koltuğu ağırlık kapasitesi ulaşmış olan çocuklar arkaya dönük kalmalıdır. Ama anne ve babalar bebeklerin yüzde 30’unu çok erken çevirmektedirler. Çocuğunuz en az 2 yaşına gelinceye kadar ya da çocuğunuzun boyu maksimum yüksekliğe gelinceye kadar veya kilosu oto koltuğun ağırlık limitine ulaşıncaya kadar bebeğinizi yüzü arkaya dönük tutun.

 

  1. Arkanıza bakmadan geri geri gitmeyin. Geri giden araçlar yüzünden, her yıl çoğu çocuk olmak üzere birçok kişi ölüyor ve yaralanıyor. Maalesef son dönemde arkada çok geniş bir kör nokta bırakan SUV (Sport Utility Vehicle-arazi aracı) model otomobiller çok daha popüler. Bazı güvenlik aparatları kör noktaları azaltmaya yardımcı olabilir, ama yine de otomobilden inip, çocuğunuzun otomobilin arkasında olmadığından emin olmanız gerekir.
  2. Otomobil kullanırken telefonla asla konuşmayın. Sürücüler, cep telefonuyla konuşurken ciddi bir kaza yapma ihtimalleri dört kat daha fazladır. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, kulaklık kullanmanın bu riski azaltmadığını ortaya koydu. Üstelik bir bebekle ya da çocukla seyahat etmek yeterince dikkat dağıtıcı olabilir. Telefonda konuşma sürenizi azaltın. Konuşmalarınızı yola çıkmadan önce yapın. Sizi arayanları, gittiğiniz yere vardıktan sonra arayın. Eğer otomobil kullanırken telefonla konuşmak zorunda kalırsanız ve park etme olanağınız yoksa konuşmanızı kısa tutun.
  3. Yükseltici koltuk kullanın. 4-8 yaş grubundaki çocukların yükseltici koltuk olmadan seyahat etmesi, yaralanma riskini neredeyse yüzde 60 oranında artırıyor. Çünkü tek başına kullanıldığında, emniyet kemerinin beli saran kısmı, çocuğunuzun pelvisi yerine karnından geçebilir. Bu durum, bir kaza anında ciddi organ hasarlarına yol açabilir. Kemerin omuzdan geçen kısmı da benzer şekilde çocuğunuzun omuzları yerine çenesinden geçebilir. Daha da kötüsü, birçok çocuk omuzdan geçen kısmı arkalarına veya kollarının altına iter; bu da kemerin bir kaza anında bedenin üst tarafını tutamamasına yol açar. Eğer bir yükseltici koltuğunuz yoksa hemen bir tane alın. Ayrıca bunu doğru kemer kullanımı için, otomobile her binişinde çocuğunuzun uyması gereken bir kural haline getirin.
  4. Otomobilin arkasında etrafa saçılabilecek eşya bırakmayın. Otomobilinizin dahili bagajındaki ıvır zıvır eşyalar bir kaza anında tehlikeli olabilir. Çocuğunuz, uçuşan bisikletler, kayak takımları, yedek otomobil aküsü ve alet çantası gibi eşyalar yüzünden yaralanabilir. Bunu önlemek için otomobilinizin dahili bagajında bir yük filesi kullanabilir veya her türlü ağır eşyayı kopmayan sicimlerle bağlayabilirsiniz. Bunun yanında, bagaja koltukların üzerine taşacak şekilde eşya yığmamaya çalışın. Sırt çantaları ve küçük oyuncaklar sorun yaratmayacaktır; ama yine de emin olmak için bunları da çocuğunuzun ayağının altına yerleştirin.
  5. Çocukların ön koltukta oturmasına izin vermeyin. Çocuğunuzun yükseltici koltuğa sığamayacak kadar büyümesi, onun ön koltuğa oturabilecek yaşa geldiği anlamına gelmez. Öndeki hava yastıkları çocuğunuz için hala bir tehlike kaynağıdır. Gerçi, üreticiler için “smart” hava yastıklarını zorunlu kılan yeni kurallar getirildi (yeni otomobillerin birçoğunda bu teknoloji kullanılmaya başlandı bile). Bu gelişmiş yastıklar, çocukların yaralanmasına yol açabilecek oranda büyümemesi için birkaç şişme aşamasına sahipler. Ayrıca ön koltukta bir çocuk oturuyorsa, yastığı devreden çıkarmayı mümkün kılan sensörleri de var. Bazı ebeveynler bu yeni teknolojinin, ön koltuğu arka koltuk kadar güvenli hale getirdiğine inanıyorlar. 13 yaşından küçük olan her çocuğu mutlaka arka koltuğa oturtun. Yeni teknolojiye sahip hava yastıkları olsa da, arka koltuklar çocuklar için çok daha güvenlidir. Ön yolcu hava yastığını devreden çıkarmanızı sağlayacak düğmesi olan otomobiller da oldukça risklidir. Çünkü sürücüler düğmeyi kapattıktan sonra tekrar eski haline getirmeyi unutabilirler.
  6. Çocukları otomobilde asla yalnız bırakmayın. Her yıl az sayıda da olsa çocuklar, otomobilin camından dışarı bakarken cam açma-kapama düğmesine basarak boğuluyor. Bu durum, anahtar kontakta ve bir kademe çevrilmiş dururken de olabiliyor. Kimi çocuklar, camları kapalı olan bir otomobilin içinde bırakıldıkları için güneş çarpmasından ölüyor. Arka koltukta bulunan bağlantı yoluyla bagaja geçerek de havasız kalabiliyorlar. Bir an için gözünüzü ayırmak zorundaysanız, otomobil koltuğunda oturduğundan emin olun. Daha büyük çocuklarınıza içeriden bagaj bölümüne geçecek olurlarsa, çıkabilmeleri için arka koltuk bağlantısının nasıl açılacağını gösterin.

Bu yazı Ebebek Mağazaları’nın desteği ile hazırlanmıştır.

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın