Sümeyye Sunay Yıldız
1. TESLA ROADSTER
Tesla firmasının spor model otomobili bu senenin en önemli teknoloji ürünü olarak ön plana çıkıyor. 2017 yılında dünyanın dört gözle beklediği elektrikli kamyon, spor otomobil, Elon Musk tarafından ilk kez tanıtılarak satışa sunuldu. Bildiğiniz tüm arabalardan daha hızlı ve doğaya zarar vermeyen bir araba olan Tesla Roadster 2.0 isimli bu araç, 0-100 km/sa hıza sadece 1.9 saniyede ulaşıyor. Ayrıca araç 200 kWh’lık bataryası ile tam dolu şarjda yaklaşık 1000 km mesafe gidebiliyor.
2. YERLİ OTOMOBİL
İlk yerli otomobillerimizin elektrikli olması, bence ülkemiz için 2017’nin en önemli teknolo olayı olarak söylenebilir. Yıllardır dile gelen yerli otomobilin sonunda somut olarak üretime geçilmesi çok gurur verici bir olay. Bu konuda Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk’la görüşme yapılması da oldukça heyecan vericiydi.
3. SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİLLER
Sürücüsüz otomobiller bu yıla damga vuran teknolojilerden… Google’ın geliştirdiği sürücüsüz araba teknolojisi ile kazaların en az düzeye indirilmesi hedefleniyor.
Otonom araçların otomatik pilot sürüşü kısaca tekerleklerinde bulunan ultrasonik sensörlerin frenleyen veya park etmiş durumda olan araçların konumlarını tespit etmesiyle başlıyor. Bunun gibi çeşitli sensörlerden gelen verilerin merkezi bir bilgisayar sistemiyle analiz edilip direksiyonun kontrolü, frenleme, hızlanma gibi olaylar gerçekleştiriliyor. Bu adım sadece bir başlangıç olarak nitelendirilebilir. Gün geçtikçe teknolojinin daha ucuz hale gelmesiyle sürücüsüz araçların da geleceği daha parlak bir hal alıyor.
Ülkemizde de ilk defa sürücüsüz metro 2017 yılında kullanılmaya başlandı.
4. ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK VE SANAL GERÇEKLİK
Şimdilik her alanda kullanılmıyor olsa da, ileride hayatımızın her anında kullanabileceğimiz bir teknoloji. Sanal gerçeklikle fiziksel dünyadan somutlanarak tamamen yapay bir gerçeklik tecrübesi sunuyor. Artırılmış gerçeklikte ise oluşturulan duyusal unsurların gerçek zamanlı olarak zenginleştirerek fiziksel dünya ile etkileşiminin bir sonucu elde ediliyor.
Şuan iOS işletim sistemi veya Playstation ile entegre edebileceğiniz aksesuarlar mevcut. Bu aksesuarlara sahip olup istediğiniz sanal gerçeklik oyununu oynayabilirsiniz.
Peki nerelerde kullanacağız bu arttırılmış ve sanal gerçekliği? Cevap basit; hayatımızın her alanında…
- Sağlık: Henüz tecrübe sahibi olmayan bir doktorun sanal gerçeklik ortamında sanal hastayı ameliyat ettiğini düşünün.
- Sehayat: Yaz tatiliniz için plan yapacaksınız. Gideceğiniz oteli 360 derece gezmeye ne dersiniz?
- Endüstri: Pilot değilsiniz ancak neyiniz eksik? Kokpitte sanal olarak uçtuğunuzu düşünün.
- Eğitim: Büyük bir topluluğa sunum yapacaksınız. Sanal olarak oluşturulmuş ortama sunum yaparak stres atamayı istemez miydiniz?
- Oyun: Oynadığınız oyundaki karaktere artık daha yakınsınız. Sizi kovalayan bir canavarı kafanızı arkaya çevirdiğinizde de görüyorsunuz.
5. BITCOIN
Yani sanal para. Bu sanal para biriminin hiçbir şekilde somut olarak karşılığı yok. Bağlı olduğu bir güç veya merkez bulunmadığı için fiyatını tamamen arz ve talep koşulları belirliyor. Oldukça değişken bir seyir izleyen bitcoin fiyatı sert iniş ve çıkışlar sergileyebiliyor.