23 Nisan’a Özel Çocukların Bayılacağı Lezzetler

Annelerin derdi ortak! Rafine şekersiz atıştırmalıkları, sağlıklı kabul edilen yemekleri çocuklarına sevdirebilmek. Mümkün olduğunca sağlıklı gıdalarla besleyip, en iyi şekilde yetişmelerini sağlamak. Beden ve ruh sağlığının bağırsakla ilişkisi dikkate alındığında, annelerin bu çabasının boşuna olmadığını görüyoruz. Okul hazırlığı, günlük hayat telaşesi derken fazlasıyla yorulan annelerin yardımına yemek yazarları yetişmeli, ihtiyaca uygun reçeteler üretmelidir. Bu doğrultuda kendime görev edinip sağlıklı çözümler üreterek hazırladığım reçeteleri annelerin becerekli elleri vesilesiyle çocukların damak zevkine sunmak benim için büyük mutluluk.

Zeynep Özcan

Rafine şekersiz, buğdaysız atıştırmalıklar, tatlılar hazırlarken birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. Bu noktalardan en önemlisi ve en çok yapılanı rafine şekere alternatif olarak kullandığımız balı pişirmektir. Balı pişirmek konusunda Dr. Ender Saraç ve kendisine katılan birçok doktorumuz bu işlemin kesinlikle yapılmaması gerektiğini savunurken, bazı gıda mühendisleri  bu konuda hemfikir değiller. Şüpheli olandan uzak durmak gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla, pişirme işlemi söz konusu olduğunda kuru meyve kullanmayı tercih ediyorum, balı keklerde kullanmıyorum.

Reçeteleri gözden geçirdiğinizde, malzeme listesinde kabartma tozu ve maya bulunmadığını göreceksiniz. Bu iki rafine ürüne alternatif olarak karbonat kullanmayı tercih ediyorum. Elbette mayanın işlevini görmese de, kabartma tozunun kullanıldığı yerde karbonatın iyi sonuç verdiğini hepimiz biliyoruz.

Karşınızda; beslenme tuzaklarından uzak, rafine şeker içermeyen, glutensiz birbirinden lezzetli atıştırmalık, kek ve kraker reçeteleri!

 

MUZLU GLUTENSiZ, RAFiNE ŞEKERSiZ MUFFIN

Malzeme:

10 adet hurma

3 adet muz

3 yemek kaşığı tahin

1 tatlı kaşığı tarçın

4 adet yumurta

½ su bardağı hindistan cevizi rendesi

Bir fiske tuz

½ çay kaşığı karbonat

Yapılışı:

  • Hurmaların çekirdeklerini ve saplarını ayıklayıp, ikiye bölün ve 3-4 dakika kadar sıcak suda bekletin.
  • Fırını 180 °C’ye getirin ki, önceden ısınsın.
  • Yumuşayan hurmaları mutfak robotuna alın. Püre haline gelene dek robotu çalıştırın.
  • Muzları da ilave edin ve iyice pürüzsüz bir kıvama gelene dek robotu çalıştırmaya devam edin.
  • Tahin, tarçın ve tuzu da ekleyip bir-iki dakika daha robottan geçirin. Hurma parçaları görünmez hale gelince kalan malzemeyi de kek hamuruna ilave edin, birkaç kez robotu çalıştırın.
  • Muffin kalıplarına bir parmak boşluk kalacak şekilde kek hamurunu paylaştırın. İlk 20 dakika fırınınızın kapağını açmayın, kekler kabarmaz. 20 dakikanın ardından kürdanla pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa, pişirme işlemi tamamlanmıştır. Tamamen soğuyunca kalıptan çıkatabilirsiniz.
  • Eğer muffin kalıbında değil, büyük bir kek kalıbında yapmak isterseniz, baton kalıp tercih edin. Yağlı kağıt serilmiş kalıba alın ve aynı derecedeki fırına verin. İlk 40 dakika fırının kapağını açmayın. 40 dakikanın ardından kürdan testi yapıp pişip pişmediğini kontrol edin ve piştiyse fırından çıkarın.
  • Kek ilk 10 dakika kalıpta kalsın, dinlensin. Ardından yağlı kağıdı soymadan kalıptan çıkarın. Tamamen soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın.

 

ÇITIR KİNOA KRAKERLERİ

Malzeme:

½ çay bardağı kinoa

1 su bardağından bir parmak eksik su

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 tatlı kaşığı keten tohumu tozu

2 yemek kaşığı dolusu rendelenmiş beyaz peynir veya lor

2 yemek kaşığı bıçakla doğranmış çiğ badem

1’er çay kaşığı karabiber, kekik

2’şer çay kaşığı susam, çörekotu

Yapılışı:

  • Küçük bir tencereye su ve kinoayı alın. Kinoa suyu çekene dek haşlayın, süzün, soğutun.
  • Bir karıştırma kabına; haşlanmış kinoa, yumurta, zeytinyağı, peynir, badem ve baharatları alın, iyice karıştırın.
  • Yağlı kağıdı pişirme için kullandığınız fırın telinin üzerine serin. Elinizi kullanarak harcı ince olacak şekilde kağıdın üzerine yayın.( Bu işlemde fırın tepsisi de kullanabilirsiniz. Fakat telin üzerinde pişen krakerler telin şeklini aldığı için dilimlemeniz daha kolay olacağı gibi, daha ince yaymanızıda mümkün olacaktır.)
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında, 25 dakika kraker tabakasının alt kısmı kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp, dikkatlice kraker tabakasını ters çevirin, dilimleyin. Tekrar fırınlayın. 15-20 dakika alt kısmı kızarana dek pişirin.
  • Krakerler tamamen kızardığında pişirme işlemini sonlandırın. Soğuyunca servis yapın.

 

SEBZELİ SALATALIK ŞERİTLERİ

Malzeme:

2 adet büyük boy salatalık

1 adet havuç

1 adet kırmızı biber

1 adet salatalık

1 kase süzme yoğurt

Yapılışı:

  • Bir sebze soyucu yardımıyla 2 adet salatalıktan ince ince şeritler çıkarın. Bu şeritleri bir tabağa alın.
  • Havuç, kırmızı biber ve bir salatalığı kibrit çöpü şeklinde doğrayın.
  • Bir kesme tahtasına önce şerit halinde soyduğunuz salatalığı alın. Sarmaya başlayacağınız kısma bir çay kaşığı süzme yoğurt sürün. Süzme yoğurdun üzerine julyen doğradığınız sebzelerden ikişer adet koyup sıkı sıkı sarın. Şerit salatalıklar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
  • Servis tabağına alıp soğuk olarak servis yapın.

 

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo nedir