İftar sofrasının yirmi ikinci gününe özel sizler için leziz yemek tarifleri hazırladık.
Menümüz:
• Patates Çorbası
• Mercimekli Çıtır Börek
• Elmalı Kurabiye
PATATES ÇORBASI
Malzemeler:
- 2 Adet Patates
- 1 Adet Kuru Soğan
- 3 Diş Sarımsak
- 4 -5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- 6-7 Su Bardağı Su
Terbiyesi İçin:
- 1 Çorba Kasesi Yoğurt
- 1 Yumurtanın Sarısı
- 1 Yemek Kaşığı Un ( Tepeleme )
- Yarım Limonun Suyu
Üzeri İçin:
- Tereyağı
- Dereotu
Hazırlanışı:
- Öncelikle patatesleri küçük küpler şeklinde doğrayın.
- Ardından soğanı ve sarımsağı güzelce rendeleyin ve zeytinyağında güzelce kavurun.
- Sonra patatesi de katarak üzerine suyunu ilave edin.
- Tuzunu ve karabiberini de ayarlayarak kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra dökün.
- Terbiyesini güzelce çırpın ve çorbadan iki kepçe alıp içine ekleyerek karıştırın.
- Hazırladığınız terbiyeyi durmadan karıştırın ki kesilme olmasın.
- 15 dakika böyle pişirin ve ocağı kapatın.
- Ardından ince ince kıydığınız dereotunu da katıp erittiğiniz tereyağın üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.
MERCİMEKLİ ÇITIR BÖREK
Malzemeler:
- 1 Kg Yufka
- 2 Su Bardağı Haşlanmış Yeşil Mercimek
- 1 Orta Boy Soğan
- 50 Gr Kıyma
- Tuz, Karabiber, Pulbiber
Sosu İçin;
- Yarım Soda
- 1 Çay Bardağı Süt
- Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
- 2 Yemek Kaşığı Yoğurt
Üzeri İçin;
- 1 Yumurta Sarısı
- Susam Veya Çörek Otu
Hazırlanışı:
- Öncelikle kıymayı 5 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun.
- Ardından kavrulan kıymayı küp küp şeklinde doğradığınız soğanları ilave edin ve pembeleşinceye kadar pişirin.
- Mercimek ve baharatları da ekleyerek güzelce karıştırın ve ocaktan alarak ılımaya bırakın.
- Sos hazırlığına başlayabilirsiniz. Bunun için malzemeleri bir kâseye alın ve güzelce karıştırın.
- Yufkayı tamamen açın ve her tarafına sosu sürüp kenar kısımlarını katlayın.
- İç malzemeyi de bolca kenarına şerit şeklinde yerleştirin ve içe doğru sarın.
- İstediğimiz boyutta kesip yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize dizin.
- Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayın ve tepsinize alın.
- Kalan sosun tamamını hazırladığınız yufkaların üzerine sürün.
- Üzerine streç filmle kapatıp 4 saat buzdolabında bekletin.
- Dinlenen böreklerinizi yumurta sarısı ve susam serperek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
ELMALI KURABİYE
Malzemeler:
- 3 Büyük Boy Elma
- 5 Su Bardağı İri Çekilmiş Fındık Yada Ceviz
- 1 Çay Bardağı Şeker
- 1 Tatlı Kaşığı Tarçın
Hamuru İçin;
- 125 Gr Tereyağı
- Yarım Su Bardağı Yoğurt
- Yarım Su Bardağı Sıvı Yağ
- 1 Dolu Çay Kaşığı Karbonat
- 5 Su Bardağı Un
Üzeri İçin;
- Pudra Şeker
Hazırlanışı:
- İlk önce tavaya rendelediğiniz elmaları ve şekeri ekleyin ve hafif suyunu çekene kadar pişirin.
- Piştikten sonra içine tarçın, fındık ya da ceviz ekleyerek karıştırıp soğumaya bırakın.
- Ardından un hariç tüm malzemeyi bir kabın içerisine alıp güzelce karıştırın ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana kadar ununu ekleyerek yoğurun.
- Hazır olan hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça alıp buzluğa koyarak yarım saat bekletin.
- Kalan hamuru dilediğiniz büyüklükte bir borcama güzelce yayın ve elmalı harç ile hamurun üstüne kapatın.
- Buzluktan çıkardığınız hamurunuzu harcınızın üzerine rendeleyin.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
- Pişen kurabiyenizi soğuduktan sonra pudra şekeri serpip servis edin. Afiyet olsun.