30 Güne 30 Menü
İftarın yirmi beşinci gününe özel sizler için leziz yemek tarifleri derledik.
Menümüz
- Yöresel Mahluta Çorbası
- İzmir Köfte
- Prens Tatlısı
YÖRESEL MAHLUTA ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
- 1 Yemek Kaşığı Pilavlık Bulgur
- 1 Yemek Kaşığı Pirinç
- 1 Adet Soğan
- 1 Adet Havuç
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
- 8 Su Bardağı Su
Terbiyesi İçin;
- 2 Yemek Kaşığı Yoğurt
- 1 Adet Yumurta Sarısı
Ekşili Sosu İçin;
- 4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 2 Yemek Kaşığı Salça
- 2 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
- 1 Çay Kaşığı Nane
- 1 Çay Kaşığı Pul Biber
- 1 Çay Kaşığı Kimyon
Hazırlanışı:
- Öncelikle mercimek, bulgur ve pirinci süzgeç ile iyice yıkayın ve süzün.
- Ardından düdüklü tencereye ekleyerek üzerine havuç rendesi ve soğan da eklenir.
- Tuzu da ekleyerek suyu konur ve kapağı kapatılarak 15 dakika pişirilip kapatılır.
- Terbiye malzemeleri bir kabın içerisinde güzelce çırpılır. Ardından düdüklüyü dikkatlice açın ve çırpıcı ile güzelce çırpın.
- Kepçe ile çorbadan alınır ve terbiye malzemelerinin üzerine birkaç defa konularak çırpılır ardından çorbaya ilave edilerek iyice karıştırılır.
- İsterseniz ocaktan bir taşım daha kaynatabilirsiniz.
- Sosu için ise; cezveye salça ve yağ eklenerek güzelce kızdırılır.
- Nar ekşisi ve baharatlarda eklenerek güzelce karıştırılır.
- Altı kapatılır ve çorbaya ilave edilerek karıştırılır. Çorbanız hazır afiyet olsun.
İZMİR KÖFTE
Malzemeler:
- 4 Adet Orta Boy Patates
Köftesi İçin;
- 400 Gr Kıyma
- 4 Yemek Kaşığı Galeta Unu
- 1 Yumurta
- 1 Adet Rendelenmiş Soğan
- 1 Diş Rendelenmiş Sarımsak
- 1 Tatlı Kaşığı Kekik
- 1 Çay Kaşığı Kimyon
- 1 Çay Kaşığı Karabiber
- 1 Çay Kaşığı Pul Biber
- 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 1 Çay Kaşığı Karbonat
- Tuz
- Maydanoz
Sos İçin;
- Yarım Yemek Kaşığı Domates Salçası
- Yarım Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 2, 5 Su Bardağı Sıcak Su
- Tuz
Kızartmak İçin;
- Sıvı Yağ
Hazırlanışı:
- Öncelikle köfte malzemelerini bir kabın içerisine alarak güzelce yoğurun. Ardından 1 saat dolapta bekletin.
- Sonra köftelere uzun şekiller verelim.
- Patatesleri de soyup irice doğrayın. Hazır olan köfte ve patatesleri kızartmaya başlayın.
- Öncelikle patatesleri ardından köfteleri kızgın yağa ekleyerek güzelce pişirin.
- İsteğe bağlı üzerine yeşil biber ve dilimlenmiş domatesleri de ekleyebilirsiniz.
- Üzeri için ise; sos ve malzemelerini bir kap içerisinde güzelce karıştırın. Ardından tencereye ekleyerek 25 dakika pişirin. Afiyet olsun.
PRENS TATLISI
Malzemeler:
Keki İçin;
- 4 Adet Yumurta
- 1 Su Bardağı Toz Şeker
- 2 Su Bardağı Un
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
- Çay Kaşığının Ucuyla Tuz
Keki Islatmak İçin;
- 3 Su Bardağı Süt
- 1 Yemek Kaşığı Şeker
Üzeri için;
- Yarım Paket Vanilyalı Puding
- 1 Paket Krem Şanti
- 1,5 Su Bardağından Az Fazla Süt
Süslemek İçin;
- Çikolata Sosu
Hazırlanışı:
- Öncelikle yumurtaların beyazı ile sarısını ayırın ve beyaz kısmını tuz ile iyice çırpın.
- İçerisine yumurta sarılarını tek tek ekleyerek çırpmaya devam edin.
- Sonra şekeri de ekleyerek 5 dakika boyunca güzelce çırpın.
- Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek spatula ile alttan üste doğru karıştırın.
- Tabanına yağlı kağıt serili borcama dökün ve güzelce yayın.
- Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 20 dakika pişirin.
- Pişerken süt ile pudingi hazırlamaya başlayın. Piştikten sonra içine krem şanti ekleyerek çırpın ve soğumaya bırakın.
- Pişen keki ılımaya bırakın ve ılıdıktan sonra ters çevirerek pişirme kağıdını dikkat ederek çıkartın.
- Süt ile şekeri karıştırın ve her yere dökün.
- Sosta soğuyana kadar buzdolabında bekletin.
- Soğuduktan sonra kekin üzerine dökün. Üzerine çikolata sosu dökerek şekil verebilirsiniz. Afiyet olsun.