Rabbim tuttuğumuz oruçları, ettiğimiz duaları kabul eylesin inşallah. Sizler için iftar sofranıza lezzet katacak, orucun üçüncü gününe özel leziz menü hazırladık…
MENÜMÜZ
- Tutmaç Çorbası
- Fırında Kıymalı Patlıcan
- Revani Tatlısı
TUTMAÇ ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 çay bardağı yeşil mercimek
- 1 çay bardağı nohut
- 1 çay bardağı erişte
- 1 litre su
- Tuz
Terbiyesi İçin:
- 1, 5 bardak yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1, 5 yemek kaşığı un
Üzerinin Sosu İçin:
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 dolu tatlı kaşığı nane
- İsteğe bağlı karabiber ve pul biber
Hazırlanışı:
- İlk önce nohut ve mercimeği ayrı ayrı haşlayın. Ardından ikisini de çorba tenceresine ekleyerek üzerine su katın. Su kaynadıktan sonra içerisine erişteyi ilave edin.
- Ardından un, yoğurt ve yumurtayı karıştırıp kaynayan çorbanın suyundan azar azar ekleyerek ılıştırın ve pürüzsüz kıvam alana kadar güzelce çırpın.
- Sonrasında erişte yumuşayınca yavaşça terbiyeyi çorbaya ekleyin ve iyice karıştırın.
- Çorba kıvam aldıktan sonra gerekirse su ilave edin.
- Kaynayan çorbaya tuzda ilave ederek çorbayı ocaktan alın.
- Tavaya yağları alarak yemeklik doğradığınız soğanı da ekleyip sararıncaya kadar yavaşça kavurun ardından naneyi de ekleyerek çorbanın üzerine güzelce dökün.
- Dilerseniz üzerine karabiber ve pul biberde ilave ederek çorbanızı tatlandırabilirsiniz. Afiyet olsun.
FIRINDA KIYMALI PATLICAN
Malzemeler:
- 2 tane bostan patlıcanı
- 300g kıyma
- 2 tane kuru soğan
- 5 adet sivri biber
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 5 diş sarımsak
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
Patlıcanları Kızartmak İçin:
- Sıvı yağ
Hazırlanışı:
- Öncelikle patlıcanları alacalı soyarak dilimleyin. Patlıcanları sıvı yağda önlü arkalı güzelce kızartın ve kızardıktan hemen sonra havlu kağıda alın.
- Ardından tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edin ve küçük küçük kesilmiş soğanları kavurun.
- Hemen ardından kıymayı ilave edin. Kıymanın rengi çıkınca içerisine sarımsak, domates ve küçük küçük doğranmış biberi ekleyin.
- Baharatları da ilave ederek kavurmaya devam edin. Domatesler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar bekletin.
- Ardından patlıcanları fırın kabına güzelce dizin ve üzerine kaşıkla ortası çukur olacak şekilde sert olmayacak şekilde bastırın ve iz oluşturun.
- İç harcını patlıcanların üzerine yavaşça dökün.
- Daha sonra 2 su bardağı sıcak suda ezdiğiniz salçayı fırın kabına ekleyin.
- 180 derecelik fırında domates ve biberler kızarana kadar pişirmeye bırakın. Afiyet Olsun.
REVANİ TATLISI
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağından biraz eksik süt
- 1,5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 limon kabuğu rendesi
Şerbeti İçin:
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 3-4 damla limon suyu
Hazırlanışı:
- Öncelikle şerbeti hazırlamaya koyulun. Bunun için; Şeker ve suyu tencereye alarak orta ateşte kaynatın Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu da ekleyerek kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Şerbetiniz hazır. Kenara bırakarak soğumasını bekleyin.
- Ardından keki hazırlamaya başlayın. Bunun için; karıştırma kabına yumurta ve şeker ekleyin ve karışıncaya kadar çırpın. Ardından diğer malzemeleri de ekleyerek kek hamurunu iyice çırpın.
- Oluşan hamuru yağlanmış büyük boy borcama yavaşça dökün.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35 dakika kadar pişirin.
- Fırından çıkarttığınız an sıcakken soğumuş şerbeti üzerine ekleyin. Ardından tatlının şerbetini çekmesi için 3 saat dinlenmeye bırakın.
- Dinlendirdikten sonra tatlıyı dilimleyerek üzerine isteğe göre Antep fıstığı, Hindistan cevizi serpiştirebilirsiniz. Afiyet Olsun.