30 Güne 30 Menü

Ailenizle beraber bol muhabbetli iftar sofrasında leziz menümüz size eşlik edecek… İftarın dokuzuncu gününe özel sizler için leziz yemek tarifleri hazırladık.

 

MENÜMÜZ

  • Arabaşı Çorbası
  • Şehzade Kebabı
  • Kartopu Tatlısı

 

ARABAŞI ÇORBASI

Malzemeler:

Haşlamak İçin:

  • 2 Adet Kalçalı Tavuk But
  • 1 Litre Sıcak Su

Çorba İçin;

  • 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 2 Yemek Kaşığı Dolusu Un (Tepecikli)
  • 1, 5 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Çay Kaşığı Pul biber
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Çay Kaşığı Nane
  • Tuz
  • 10 Su Bardağı Tavuk Suyu + Su

Hazırlanışı:

  • Öncelikle tavuklar güzelce yıkanır ve düdüklü tencerede 1 litre suyla 20 dakika boyunca haşlanır.
  • Haşladığınız tavukların der ve kemiklerini ayırıp güzelce didikleyin. Suyunu dökmeyin bir kenarda bekletin.
  • Ardından çorba hazırlıklarına başlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir tencereye zeytinyağı- tereyağı eklenir. Tereyağı eriyince üzerine un eklenir. Rengi değişip kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Ardından salça eklenerek kavurmaya devam edilir. Tencereye ağır ağır tavuğun suyu dökülür bunu yaparken tel çırpıcıyla hızlı bir şekilde karıştırılır. Bu işlemi ocağın altını kapatarak yapabilirsiniz.
  • Tavuk suyunun tümünü ekledikten sonra 2 bardak daha sıcak su ekleyerek 1 taşım kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra tavuk, tuz ve baharatlar eklenir. 2 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Üzerine limon suyu da ekleyerek servis edilir. Afiyet olsun.

 

ŞEHZADE KEBABI

Malzemeler:

  • 1 Kg Kuşbaşı Dana Eti
  • 5 Adet Patlıcan
  • 3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 2 Adet Soğan
  • 4-5 Adet Yeşil Biber
  • 4-5 Diş Sarımsak
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Çay Kaşığı Pul Biber
  • Tuz
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 2 Su Bardağı Et Suyu

Üzeri İçin;

  • 2 Adet Domates
  • Soğan Dilimleri
  • Biber

Hazırlanışı:

  • Öncelikle dana etini kuşbaşı doğratın ve tencereye alın.
  • Ardından üzerini geçecek kadar su ile doldurun ve tencerenin kapağını kapatmadan bir süre kaynatın ve üzerinde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alın.
  • Sonra kapağını kapatın ve orta ateşte buhar çıkana kadar güzelce pişirin.
  • Buhar çıkmaya başladığında buhar düğmesini aşağı indirin ve kısık ateşte 10 dakika boyunca pişirin.
  • Ardından patlıcanlar çizgili şekilde soyularak küpler halinde doğrayın. 20 dakika tuzlu suda bekletin.
  • Bunu yaparken pişen etler düdüklünün havası kontrol ederek kapağı açılır ve etlerin suyunu süzün.
  • Suyu süzülen patlıcanlar hemen havlu kağıt üzerine alın ve kurulayın. Ardından kızgın yağda kızartın.
  • Ayrı bir tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yap eklenerek yemeklik doğranmış kuru soğanları ekleyerek kavurun.
  • Sonra yeşilbiberleri de doğrayarak üzerine eklenir. Sarımsakları da ekleyin ve karıştırarak kavurun.
  • Ardından karabiber, pul biber ve tuzu da ekleyerek güzelce karıştırın ve kavurmaya devam edin.
  • Sonra haşlanan etler eklenir ve karıştırılarak ocaktan alınır.
  • Toprak kabına kızartılan patlıcanlar eklenir ve hazırlanan etli karışımda eklenerek her yeri eşit olacak şekilde karıştırın.
  • Üzeri domates dilimleri ve biberlerle süslenir.
  • Yemeğin sosu için ise; ayrı bir kap içerisinde 1 yemek kaşığı domates salçası ve 2 su bardağı et suyunda ezilir ve yemeğin üzerinde güzelce gezdirilir.
  • 180 derecelik fırında domates ve biberler pişinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun.

 

KARTOPU TATLISI

Malzemeler:

  • 5 Adet Yumurta
  • 1 Nescafe Fincanı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Kreması İçin:

  • 2,5 Su Bardağı Süt
  • 3/4 Su Bardağı Un
  • 8 Yemek Kaşığı Toz Şeker
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağı Veya Margarin

Arasına (Arzuya Göre ):

  • Damla Çikolata, Çekilmiş Badem, Fındık, Antep Fıstığı Vs.

Üst Malzemesi İçin:

  • Hindistan Cevizi
  • 2 Poşet Krem Şanti

Hazırlanışı:

  • Öncelikle bir kaba yumurta ve şekeri çırpıcı yardımıyla 1 dakika kadar karıştırın.
  • Ardından un, kabartma tozu ve bir paket vanilyayı ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir borcama kek harcı güzelce dökülür ve 175 derecede 40 dakika pişirilir.
  • Kek pişmeye yakın krema hazırlanır. Bunun için; bir tencere içerisine süt, un ve şekeri ekleyerek muhallebi kıvamında pişirin.
  • Pişirdikten sonra altı kapatılı ve yağ eklenerek çırpıcıyla yağ eriyinceye kadar çırpılır. Ardından krema soğumaya bırakılır.
  • Krem şantiyi de süt ile çırparak buzdolabına kaldırın.
  • Keki istediğiniz büyüklükte kesin ve bu parçaları ikiye kesin. Krema ve isteğe bağlı olarak çikolata ve badem ekleyin ve rulo şeklinde sarın.
  • Bu parçalar önce krem şantiye sonra Hindistan cevizine bulanır.
  • Buzdolabında 4 saat bekletin ve sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın