Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. Kadir Suresi 1-5. Ayetler
Sadece müminlere münhasır olan Kadir gecesi, mübarek Ramazan ayıyla bizlere emanet edildi. Peygamber Efendimiz ümmetine bu kadim geceyi Ramazan ayının son 10 gününde ve tekli gecelerde aramayı tavsiye etmiştir. Buradan çıkaracağımız mana Kadir gecesinin hangi gün olduğunun belli olmadığıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı ise 2018 Ramazan ayında 10 Haziran günü idrak edileceğini duyurdu. Kadir gecesini tespit etmeye yardım eden hadis-i şeriflerden birisi ise şudur:
Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgâr yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır. (Taberani)
Bu muazzam derecede kıymetli geceyi öylesine geçirmek yerine ibadet ile geçiren her kula Rahman, binlerce katı sevap ikram ediyor. Kılacağınız 2 rekat namazın karşılığı inanılmaz ama 60 bin rekat gibi yazılıyor. Allah’ın bağışlayıcı ve çokça merhamet eden sıfatları da buradan geliyor. Çocuklara ve bilhassa yetişkinlere lazım olan bu gecenin yıldızlı bir duası da var. Rasulullah (sav.)’in bize belki de hediye ettiği en güzel dualardan birisidir.
Hazreti Aişe şöyle anlatıyor: “Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sordum. Resulullah (s.a.v):
Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet) diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
Bizler de bu kıymetli ve bin geceden daha hayırlı kandilde önce Allah-u Teala’ya sonra Hz. Muhammed’e layık kullar olmak için dua ve nafile ibadetleri çoğaltmalıyız. Peygamberimiz (sav) buyuruyor:”Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur”ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir.”
KADİR GECESİYLE YAYILIR YERYÜZÜNE BEREKET..
Yine Rasulullah’ın dediği gibi kim inanarak ve karşılığını yalnızca Allah’tan bekleyerek ibadet ederse geçmiş günahları bağışlanır. Böyle gecelerde bereket vardır. Yakın çevrenize, komşu ve akrabalarınıza tatlılar hazırlayıp ikram edebilirsiniz. Veyahut da ihtiyaç sahiplerine sadaka verebilir, kaza ve belayı defedebilirsiniz. Bir yoksul ailenin o günkü iftarını karşılayabilirsiniz. Sözün özü her şey insanın, kulun elindedir. O Allah’a ne kadar yaklaşmak isterse Allah da ona o kadar kapılarını açar. Düşünün ki o gece Allah’ın huzurunda yalnızca siz varsınız. Dünyalık ve malayani işlere dalmış kullar arkanızda belki ruhları sizin makamınıza ermek istiyor ancak nefsleri müsaade etmiyor. İşte nefsini Ramazan ayı boyunca terbiye eden insan Allah’ın mağfireti ve bereketinden böyle birebir faydalanır.
Bu gecede Allah-u Teala’ya daha fazla yaklaşmak ve takva edinmek için Hacet namazı kılmanızda yarar var.
Kadir Gecesi Hacet namazının kılınışı da şöyledir:
- rekatta: 1 Fatiha, 3 kadir suresi ve İhlas suresi okunur
- rekatta: 1 Fatiha, 3 İhlas suresi
- rekatta: 1 Fatiha 3 Kadir suresi
- rekatta: 1 Fatiha 3 ihlası şerif okunur.
Kadir Suresi‘ni bilmeyenler onun yerine Kevser suresi(inna a’tayna)okuyabilir.
KADİR NAMAZI KILINIŞI
Kadir Gecesi namazında iki rekatta bir Tahiyata oturulur, selamdan sonra on bir defa
“Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd” denir. Kadir Gecesi namazda bundan sonra 100 defa İnşirah suresi 100 defa Kadir suresi okunur. Gündüzünü sıyam (oruç) gecesini kıyam (namaz) ile geçireceğimiz bu kandili ihlas ile mertebesini yükseltebiliriz. Bu dönemde itikafa çekilmek ve dünyalık işlerden elimizi çekmek de oldukça mühimdir. Oruç gibi itikafa girmek de ruha ve kalbe şifadır. Özellikle erkekler için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen camilerde itikafa girecek erkekler için gerekli tüm şartlar oluşturuldu. Bediüzzaman Said Nursi’nin de dediği gibi “iman varsa imkan da vardır!” Aynı şekilde biz kadınlar da ev ve aile hayatına bir süreliğine ara vererek ihlas ve uhuvveti tesbih, ibadet ve dualarımızla bütünleştirebiliriz.
Ramazan-ı Şerif’i ve mübarek Kadir Gecesi’ni idrak etmek dileğiyle..