Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Yaşayan kişiler tarafından ilk zamanlar ne olduğu anlaşılmasa da, kişinin tüm yaşam kalitesini etkileyen bir hastalık Huzursuz Bacak Sendromu. Çoğu kişinin hala ismini bile duymadığı Huzursuz Bacak Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? RLS nasıl hissettiriyor? Tedavi yöntemleri ve daha birçok merak edilen sorunun yanıtını uzmanlar Aysha için yanıtladı.

Huzursuz bacaklar sendromu, hastanın bacaklarında hissettiği, ancak  tam  olarak  tarif  edemediği,  rahatsız  edici,  garip  bir his  ve  bunun  sonucu  olarak  uykuya  dalamama  ile  şekillenen  bir  sendrom.  Kural olarak istirahat halinde hissedilen bu garip hissi hastalar yakınlarına ve hekimlerine anlatamamaktan yakınırlar. Ağrı olarak adlandırılamayan bu his zaman zaman bazı hastalar tarafından karıncalanma, uyuşma, bacakta çekilme olarak tarif edilir.  Bazı hastalar da bu hissi “bacaklarım sıkılıyor” diye tarif ederler.  Hastalar bu histen ancak bacaklarını hareket ettirerek kurtulurlar.  Hareket sonrasında bir müddet rahatlayan  hasta,  en  fazla  birkaç dakika sonar tekrar  aynı hissi  yaşar.

UZUN SEYAHATLER İMKANSIZ HALE GELİR

Bu hastalığa,  toplumda  %3-5  gibi  oldukça  sık  denebilecek  bir  oranda  rastlanır.  Bebekler dahil olmak üzere her yaşta rastlanılabilse de 30 yaş sonrasında daha sık görülür. Genellikle kadınlar bu sendromun belirtilerini hamilelik sırasında yaşarlar.

Hastalar bacak ağrıları nedeniyle  daha  çok romatizmal  hastalıklar  ve  fizik  tedavi  uzmanlarına  başvururlar.  Ancak diğer bacak  ağrılarından,  ağrının  hareketle  geçmesi  ve  istirahat  ile  tekrar  başlaması nedeniyle  kolaylıkla  ayırdedilebilir.  Sendrom yaşın ilerlemesi ile daha sık oranda görülmeye başlar, şiddeti de gittikçe artar.  Hastalar bacaklarındaki huzursuzluk nedeniyle akşamları televizyon seyredemez, arkadaş ziyaretlerine gidemez ve en önemlisi yatağa gittiklerinde bu  garip  hissin  hastayı  sürekli  hareket  etmek  zorunda  bırakması  nedeniyle  uzun  süre  uykuya  dalamazlar.  Birçok hasta uykuya dalamadığı için yataktan  çıkıp  dolaşmak  zorunda  kalır.  Hastalar aynı hissi gece yarısı uyandıklarında da yaşarlar ve tekrar  uykuya  dalmakta  güçlük  çekerler.  Huzursuz bacaklar sendromu olan hastalar sinema, tiyatro, uzun seyahatler  gibi  hareketin  kısıtlandığı  ortamlardan  çok  rahatsız  olurlar.  Buralarda bacaklarını hareket ettirebilmek amacıyla genellikle koridor kenarlarını tercih ederler.  Hastaların ailelerinde genellikle benzer şikayetleri olan yakınlarının  olması sendromun  genetik  geçişinin  de  olabileceğini  düşündürmektedir.  Yapılan araştırmalarda nadiren  demir  eksikliği,  üremi,  diyabet  gibi  hastalıklar  saptansa  da  sendrom  %95  oranında  idiyopatik  (sebebi  belirsiz)  denen  şekilde  ortaya  çıkmaktadır. Son zamanlarda sendromun büyük çoğunlukla bacakları etkilemesi yanında, nadiren kollarımda etkileyebileceği  ortaya  konmuştur.

UYKUDA PERİYODİK HAREKET BOZUKLUĞU

Bu sendromda, uykuda bacak  ve  nadiren  kollarda  periyodik  olarak  tekrarlayan  ve  aynı  tipte  bir  hareketin  tekrarı söz  konusudur.  Periyodik hareket genellikle ayak baş parmağının gövdeye doğru kıvrılması şeklindedir.  Bazen hareket ayak bileği, diz ve  kalçayı etkileyebilir  ve  ayak  parmağı ile  birlikte  bacakta  da  kalçaya  doğru  bir  çekilme  saptanabilir.  Genellikle bacakların birinde veya  aralıklı olarak  diğerinde  saptanan  bu  hareketlerin  iki  bacakta  veya    kolda  aynı  anda  ortaya  çıkması  nadirdir.    Hastaların uykuya dalmasından    sonra başlayan  bu  periyodik  hareketler,  gecenin  büyük  bir  bölümünde  15  ile  90  saniyelik  aralıklarla tekrarlar.  Hasta tarafından farkedilmeyen bu hareketler, hastaların eşleri tarafından kolaylıkla farkedilir.  Sık sık tekrarlamalar nedeniyle uyku derinleşemez ve  zaman  zaman  da  öncekilere  göre  daha  şiddetli  bir  hareket  sonunda  hasta  uyanır.  Bu uyanıklıklar bazı hastalarda tüm gece boyunca devam ettiğinden, hasta uyumadığını, zaman  zaman  iç  geçmelerinin  veya  kısa  süreli  dalmalarının  olduğunu  söyler.  Ertesi gün de oldukça yorgun ve  uykusunu  alamamış  olarak  kalkmak  zorunda  kalır.  Hastalık %50 ye  varan oranlarda  huzursuz  bacaklar  sendromu  ile  birlikte  ortaya  çıkar.  Bu durumda uykuya dalmadan önce de bacaklarında  garip bir  his  yaşayan  hasta  gece  de  dinlendirici,  derin  bir  uyku  uyuyamadığından,  sabah  daha  zor  ve  yorgun  uyanır.Uykuda periyodik hareket bozuklukları hipnotik tedavisine ilk  günlerde  iyi  yanıt  vermekle  birlikte  şikayetlerin  eski  haline  dönmesi  uzun  sürmez.  Bu nedenle yaşın ilerlemesi ile hastalığın sıklığının  arttığı  da  göz  önüne  alınarak,  özellikle  yaşlı hastalar  uyku  laboratuarlarında  bir  gece  süre  ile  incelenmeli,  hastalığın  varlığı  ve  şiddeti  objektif  verilerle  doğrulanmalıdır.

Huzursuz bacak sendromu tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak tedavi nadiren kısa sürelidir. İkincil nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan sendromlar, sebep olan demir eksikliği, magmezium eksikliği gibi sebeplerin tedavisi ile normale döner.

Ailevi olan tiplerde ki, hastaların çoğunluğu bu gruba girer, başlangıçta ilaç dışı yöntemlerle iyilik ve kısmi düzelmeler elde edilebilir. Bu dönemde şikayetler dönem dönem ortaya çıktığından hastaların uykusuz kalmamaya özen göstermesi önerilir. Ancak gece yeterli uyuyamayan hastaların öğleden sonraları kısa süre ile uyumaları önerilir. Akşam saatlerinde rahat kıyafetler giymek, hareketin sınırlı olduğu ortamlardan uzak durmak şikayetlerin sınırlanmasını sağlayacaktır. Herşeye ragmen bacaklarda huzursuzluk başladığında kalkıp dolaşmak, gece yatağa girdikten sonar hareket ettirme arzusu başladığında kalkıp duşa girmek sendromun belirtilerini başlangıçta hafifletecektir.

Hastalık ilerledikçe belirtiler daha sürekli ve şiddetli olarak ortaya çıkar. Bu dönemde artık tedaviye başlamanın zamanı gelmiş demektir. Günümüzde Parkinson hastalığında da kullanılan dopamine agonisti denen ilaçlarla %80-90 oranında başarılı sonuçlar alınmaktadir. Burada dikkat edilmesi gereken mutlaka bir uzmanın kontrolünde tedaviyi sürdürmektir. Doz artırımından kaçınılmalı ve ilaçlar mümkün olduğunca hep aynı saatte alınmalıdır.

Prof. Dr. Hakan Kaynak

Uyku Bozuklukları Uzmanı

KADINLARDA VE ORTAYAŞLI KİŞİLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Ayakta görülen bu problemler bazen tamamen kaybolur. Ancak çoğu kez bir süre sonra tekrar ortaya çıkar. Her cinste ve yaşta bulunmasına rağmen kadınlarda ve orta yaşı geçenlerde daha fazla görülür. Hasta devamlı olarak yanma, çekilme, karıncalanma, elektriklenme ve uyuşma olması nedeniyle bacaklarını hareket ettirmek ihtiyacındadırlar.Başlarını yatağa koyduğu andan itibaren gün içerisinde boyutu pek anlaşılamayan bu sorun birdenbire hastayı uyutmayan büyük bir dert haline döner. Uykusuz geçecek bir gecenin başlayacağını eski deneyimlerinden bilen hasta, artık ileri derecede huzursuzdur. Aynı şekilde yatakta beraber yattığı kişinin de gecesi pek hayırlı olmayacaktır.Yatakta sürekli bacaklarını ovuşturan, bir süre sonra kalkıp dolaşmak zorunda kalan hatta duşa girmek zorunda kalan “huzursuz bacak sendromlu” hastalar bu yüzden uyku kalitesi bozuk ve devamlı yorgunluktan şikayetçidirler.

OZON TERAPİ EN ETKİLİ YÖNTEM

Huzursuz Bacak Sendromunda OZON TERAPİ çağımızın hastalıklarından biri olan “Huzursuz Bacak Sendromu” tedavisinde etkin yöntemlerden biridir. Bu uygulama sayesinde gece uykularından uyanan ve bir türlü uykuya geçemeyen hastaların daha rahatladıkları izlenmektedir. Diğer tedavi yöntemlerine ek olarak ozon uygulanmasıyla, hastaların ayaklarındaki istemsiz hareketler azalmakta ve böylece günlük yaşam kalitelerinde belirgin düzelmeler olmaktadır.

Huzursuz bacak sendromu nedeniyle sinema, tiyatro ve konserlerde istemsiz olarak devamlı ayaklarını sallayan bu kişiler, hem kendilerini mutsuz hissedecek hem de sanatçının bu nedenle dikkatini dağıtabileceklerdir.

Huzursuz bacak sendromunun nedenleri bazen bir başka hastalığın uzantısı olabilir. Diyabet, kanda demir eksikliği anemisi, depresyon giderici ilaçların kullanılmasına bağlı olabilir. Bel fıtığı operasyonları sonrası, böbrek hastalığı, diyalize giren hastalarda ve Parkinsonlu kişilerde bu sendroma rastlanabilir. Alkol kullanan kişilerde hatta gebeliğin 20. haftasındaki birçok kadında bu duruma rastlanabilir.

Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde kişilere kötü alışkanlıklardan arınmış bir yaşam sürmesi önerilir. Kahve,alkol bırakılmalı, düzenli egzersiz yapılmalıdır. Hastaların bol su içmeleri, bacaklara sıcak-soğuk alterne banyolar yapması ve sıkmayan rahat ayakkabılar giymesi önerilir. B12 vitaminleri verilmeli varsa demir eksikliği giderilmelidir. Yine bazı hastalarda vücutta dopamin eksikliği olabilir. Bu durumdan kuşkulanılıyorsa bunun tespit edilip yerine konması gerekecektir.

Prof. Dr. Turgut Göksoy

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

 

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo