Kışın severek tükettiğimiz çorbalar artık yazın soğuk çorbalarla karşımıza çıkıyor. Hem yazın harareti alan hem de yaz sıcaklarında serinleten soğuk çorba tariflerine gelin hep beraber bakalım…
FESLEĞENLİ KABAK ÇORBASI
Malzemeler:
- 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- 6 Dal Taze Soğan
- 1 Yemek Kaşığı Kekik
- Yarım Kilo Kabak
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 1 Çay Kaşığı Karabiber
- 1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
- 1 Su Bardağı Yoğurt
- 1 Su Bardağı Taze Fesleğen
- 2 Bardak Soğuk Su
Yapılışı:
Öncelikle taze soğanlar zeytinyağında güzelce pişirilmeye bırakılır. Ardından kahverengileşmeye başlayınca taze kekik ilave edilir. Kokusu çıkana kadar beklenir. Sonra, kabak, tuz, karabiber eklenip kabaklar yumuşayana kadar güzelce pişirilir. 2 bardak su eklenip 20 dakika kaynatılır. Oda ısısına gelene dek bekletilir. Sonra buzdolabında soğutulmaya bırakılır. Bu sırada yoğurt, fesleğen ve limon suyu püre haline getirilir. Karışım çorbanın içine karıştırılır. Zeytinyağı ve fesleğenle birlikte soğuk servis edilerek tüketilir. Afiyet olsun
AYRAN AŞI ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 Su Bardağı Buğday
- 4 Bardak Sıcak Su
- 1 Su Bardağı Nohut
- 3 Su Bardağı Yoğurt
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Nane
- 1 Tutam Dereotu
- 1 Bardak Soğuk Su
Yapılışı:
Öncelikle bir gece önceden nohut ve buğday ıslanır. Geceden ıslatılan nohut ve buğday 4 bardak su da güzelce kaynatılır. Piştikten sonra ocaktan alınır ve iyice süzülür. Buğday ve nohut, derin bir kabın içine alınır, üzerine yoğurt ve tuz ilave edilir, hafifçe karıştırılır. Ardından bir bardak soğuk su yavaşça ilave edilir. Dereotu, taze nane doğranır ve üzerine eklenir. 1 saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra soğuk olarak servis edilir. Afiyet olsun.
ERİŞTELİ MERCİMEKLİ YOĞURT ÇORBASI
Malzemeler:
- 2 Su Bardağı Yoğurt
- 2 Yemek Kaşığı Yeşil Mercimek
- 1 Adet Yumurta
- Yarım Su Bardağı Tam Buğday Erişte
- 1 Tepeleme Yemek Kaşığı Tam Buğday Un
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 5 Su Bardağı Su
- 2 Çay Kaşığı Nane
- 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Yapılışı:
Mercimekler haşlanır. Tencereye yoğurt, yumurta, un, tuz ve su alınıp çırpılır. Orta ateşte devamlı çırpılır. Kaynamaya başlamadan önce erişteler ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Kaynamaya başlayınca haşlanıp süzülmüş yeşil mercimek ilave edilip kısık ateşte 5 dakika pişirilir. Ayrı bir tavada zeytinyağı ve nane pişirilir ve çorbaya eklenip 2-3 dakika daha pişirilir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. 1 saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra soğuk olarak servis edilir.
PANCAR ÇORBASI
Malzemeler:
- 2 Adet Büyük Boy Pancar
- 1 Yemek Kaşığı Organik Üzüm Sirkesi
- 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- 1 Su Bardağı Süzme Yoğurt
- 2 Yemek Kaşığı Labne Peyniri
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- Yarım Çay Kaşığı Karabiber
Yapılışı:
Öncelikle pancarlar iyice yıkandıktan sonra kabuğuyla birlikte yumuşayana kadar güzelce haşlanır. Kabuğu soyulup küp şeklinde doğranır ve mutfak robotuna aktarılır. Ardından sirke, zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edilerek püre haline getirilir. Ayrı bir kapta süzme yoğurt ve labne iyice karıştırılır. Pancar püresi ile karıştırılır. Homojen bir görünüm elde edildikten sonra buzdolabında soğutulur. Soğuk servis edilir. Afiyet olsun.