Ezan sesinin ve Mehmet Keçecizade’nin “Aç kalmak değil ki manası orucun, marifet açık olması avucun” mısralarındaki ortak duygunun birleştirdiği iftar sofralarını çok önemsiyorum. Benim için Ramazan’ın tüm heyecanı iftar hazırlığında ve sofrada. Ramazan ayında geleneksel lezzetleri, eski zamanlarda iftara özel hazırlanan yemekleri araştırıp, sofraya taşımaya bayılıyorum. Mümkün olduğunca pratik tarifleri uygularken, tatlıları da Ramazan’ın denk geldiği mevsime göre değiştiriyorum. Siz de hazırladığınız tatlılara dondurma ilave ederek, buz üzerinde servis yaparak, serin lezzetler elde edebilirsiniz. Geleneksel tatları küçük dokunuşlarla yorumlamaktan keyif alacağınıza eminim.
“Artık bunun üzerine zülbiye olsa yemem”
Bursalılarca söylenen bu söz; “ellerinize sağlık, doydum” anlamına gelir.
ZÜLBİYE
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı
2+ ½ su bardağı un
2 yumurta
Şerbeti için:
2 su bardağı pekmez
Süslemek için:
Ceviz içi
Kızartmak için yağ
Yapılışı:
Tencereye süt, su ve zeytinyağını alıp kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Karışım kaynamaya başlayınca unu kaşıkla karışıma yedirerek, tel çırpıcıyla hızlıca çırpın. Unun tamamını karışıma yedirince ocaktan alın. Hamur ılınınca yumurtaları da ilave edip yoğurun. Hamurdan küçük parçalar koparın. Düğüm şekli verip kızgın yağda kızartın. Kızarttığınız hamurları önce kâğıt havlu serili bir tabağa, ardından servis tabağına alın. Sıcak hamurlara pekmezi dökün ve cevizle süsleyip servis yapın.
VİŞNE HELVASI
Malzemeler:
2 su bardağı vişne
5 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
Yapılışı:
Vişneleri blenderdan geçirin. Süt ve suyu bir kaba alın. Tavada tereyağı eritip unu ekleyin, kısık ateşte 4-5 dakika kavurun. Blenderdan geçirdiğiniz vişneleri de ekleyip kavurmaya devam edin. Şekeri ilave edip 2-3 dakika daha kavurup, karıştırdığınız süt ve suyu ilave edin. Kısık ateşte pişirip ılık olarak servis yapın.
KAZANDİBİ
Malzemeler:
1 su bardağı toz şeker
Bir fiske tuz
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 su bardağı süt
1 küçük parça damla sakızı
Yapılışı:
Toz şeker, tuz ve 3 su bardağı sütü tencereye alın. Un, mısır nişastası, rendelenmiş damla sakızı ve pirinç ununu karıştırıp, 1 su bardağı sütle topak kalmayacak şekilde çırpın. Tenceredeki karışımı orta ateşte pişirin. Bir taşım kaynattıktan sonra karışımdan bir kepçe nişastalı harca yedirin. Nişastalı harcı, sütlü karışıma ekleyip 3-4 dakika daha pişirin ve ocağı kapatın. Orta büyüklükte bir borcamı tereyağı ile yağlayın, pudra şekeri serpin. Ocakta harlı ateşte çevire çevire muhallebinin tabanının karamelleşmesini sağlayın. İşlem tamamlanınca borcamın ılınmasını bekleyip, yarısı su dolu bir tepsiye oturtun. Soğuyan buzdolabına kaldırıp 4-5 saat sonra servise sunun.
HURMA TATLISI
Malzemeler:
10-15 adet hurma
1 su bardağı ceviz içi
Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
Yarım limon
Yapılışı:
Hurmaların çekirdeklerini çıkartın. İçlerini cevizle doldurun. Şerbetini hazırlayıp hurmaların üzerine dökün.
Güllaç
Malzemeler:
10 adet güllaç yaprağı
5 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1+ ½ su bardağı badem
Süslemek için:
İsteğe göre kiraz şekeri, Antep fıstığı
Yapılışı:
Derin bir tencereye şeker, süt ve vanilyayı alıp kaynayıncaya kadar pişirin. Bir borcama veya fırın tepsisine güllacın ilk yaprağını koyun. (Parlak kısmı üste gelmeli) Kepçe yardımıyla ılık şerbeti (her bir yaprak için 2 kepçe şerbet) üzerinde gezdirin. Beşinci yaprağa kadar aynı işlemi uygulayın. Beşinci yaprağa geldiğinizde bademin tamamını üzerine serpin. Daha önce uyguladığınız işlemi kalan yapraklara da uygulayın. Bir gece buzdolabında beklettiğiniz güllacı, Antep fıstığı ve kiraz şekeriyle servis yapın…