Çince bulut yutmak anlamına gelen bu değişik lezzet mutfağımıza yakın bir yemek. Yani eşdeğeriyle bir çeşit mantı.. Wonton, kızgın yağda kızartılarak servis edilen çiğ börek tadında lezzet küpü yemeklerden biri. Uluslar arası Çin mutfağında tabakların vazgeçilmez lezzeti olan bu yemeği mutfaklara getiriyoruz.
Kullanılacak Malzemeler:
50 Gram Margarin veya Tereyağı
500 Gram Dana Kıyma
4 Adet Yufka
50 Gram Havuç
2 çay kaşığı Zencefil
4 Yumurta sarısı
Bir miktar Sıvıyağ
1-2 tutam Tuz
1 Çorba kaşığı Karabiber
25 Gram taze Soğan
50 Gram Havuç
Acı Sosu İçin Kullanılacak Malzemeler:
Bir miktar Su
100 ml. Sirke
500 Gram Şeker
100 mg. Ketçap
1 Çorba Kaşığı Mısır Unu
Hazırlanışı:
Harcınızı hazırlamak için 50 gram margarini bir tavada eritin. Üzerine 500 gram dana kıymayı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan kıymanın içine 25 gram taze soğanı, 50 gram havucu, 2 çay kaşığı zencefili, 1-2 tutam tuzu ve 1 çorba kaşığı karabiberi ilave edin ve karıştırın. Bu karışımı ateşte 1-2 dakika kadar sote edip ateşten alın. Harcınız ılık seviyeye gelince 4 yumurta sarısını ilave ederek tekrar karıştırın. 3 adet yufkayı ufak kareler halinde kesin. Kestiğiniz karelerin tam orta kısımlarına hazırladığınız ceviz büyüklüğündeki harçtan koyun. Kenarlarına yumurta beyazı sürüp üçgen şekilde kapatın. Üçgenlerin iki ucunu tutup aşağı doğru çevirerek orta kısımda oluşan yuvarlak kısmı yukarıya çıkacak şekilde iki ucun bağlantı noktasını bastırarak yapışmasını sağlayın. Bir tava içine bir miktar sıvıyağ koyarak kızana kadar ateşte bırakın. Hazırladığınız wonton’ları kızgın yağda kızartın. Sosunu hazırlamak için orta boy bir tencerede 500 gram şeker, 100 gram ketçap, 100 ml. sirke ve bir miktar suyu topaklanmayacak şekilde karıştırın. Bir süre kaynatın. Bu sosu kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar çektirin. 1 çorba kaşığı mısır ununu biraz su ile seyreltip hazırladığınız sosa ilave edin. Uygun kıvama geldiğinde ateşten alın. Sosu hazırladığınız wonton’ların üzerine serpiştirebilirsiniz.