Hastalıklara Savunma Kalkanı: “10 Şifalı Besin”

Acıbadem Göktürk ve Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, sonbaharla birlikte gelen mevsim meyve ve sebzelerinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için fırsat sunduğunu, her biri hastalıklara karşı savunma kalkanı oluşturan besinleri anlattı, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
 
Taze ceviz
Şu sıralar taze cevizin tam zamanı. Sonbahar aylarında bol bol tüketilmesi gereken taze ceviz, hem omega 3 hem de E vitamini içerdiği için güçlü bir etki ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Taze ceviz, balık tüketemeyen kişi ve vejetaryenler için iyi bir omega 3 ve protein kaynağı niteliğindedir. 100 gramı 654 kalori olduğu için kilo vermek veya korumak amacında olanlar günde 3 – 4 adet ceviz tüketimini geçmemeli.
 
Ispanak
C ve E vitaminleri yönünden zengin olan ıspanak; lutein, zeaksantin, beta karoten ve glutatyon gibi bileşikleri içeren adeta bir antioksidan deposudur. Kalp ve damar hastalıklarından kabızlığa, kanserden diyabete kadar birçok hastalığa iyi gelen, hem su oranı yüksek hem de düşük kalorili bir sebze olarak biliniyor. Ispanak, pürin bazından zengin olduğu için ürik asit yüksekliği olanlar ve gut hastaları tarafından kontrollü tüketmelidir.
 
Bal kabağı
Şifalı besin kaynaklarından bal kabağı, kendisine turuncu rengini veren ve güçlü bir antioksidan olan beta karoteni yüksek miktarda içeriyor. Antioksidan vitaminlerinden C vitamini yönünden de zengin olan bal kabağı; bu özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor, göz sağlığını koruyor ve kansere karşı vücudu savunuyor. Yüksek lif içeriğiyle kötü kolesterolü düşürürken, bağırsak hareketlerini de düzenlemeye yardımcı oluyor. Antioksidan kapasitesi çok yüksek olan bu şifalı sebze, aynı zamanda erken yaşlanmayı da önlüyor.
 
Brokoli
Şifalı besinler listesinin başlarında yer alan brokoli, içeriğindeki yüksek miktarda C vitamini, karotenoid, sulforalen, quarcetin ve indol-3 carbinol ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Özellikle sigara kullanan kişilerin artan C vitamini ihtiyacını karşılamada oldukça başarılı olabilen brokoli, düşük kalorili olması nedeniyle rahatlıkla tüketilebilir. Tıpkı ıspanak gibi “pürin” bazından zengin olduğu için gut hastaları tüketim miktarı konusuna dikkat etmeli.
 
Nar
 Müge Güzey Akansel, narın antioksidan kapasitesini kıpkırmızı rengiyle ortaya koyduğunu belirtirken, “Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren nar, idrar söktürücü etkisiyle de vücuttan toksinlerin atılımını kolaylaştırıyor. Meyve olarak yenilebileceği gibi aroma vermek için de salatalara eklenerek tüketilebilir.” diyor.
 
Kereviz
Kereviz, yüksek lifli yapısıyla tok kalmaya yardımcı olurken, idrar söktürücü etkisiyle de ödem şikâyetlerini azaltıp kabızlığı önlüyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, kansere karşı koruyucu olan etkisini “apigenin ve luteolin” adlı flavonoidlerle sağlayan kereviz, potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı oluyor. Kerevizi zeytinyağlı yemek şeklinde, salatasını yaparak ya da meyve ve yeşil sebzelerle birlikte smoothie şeklinde tüketebilirsiniz.
 
Trabzon hurması
Trabzon hurması beta karoten ve C vitamini içeriğiyle kanserden koruyucu, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici güçlü bir antioksidan deposudur. Yüksek lif içeriğiyle kötü kolesterolü düşürüyor, kan basıncının kontrolüne yardımcı olarak kalp-damar hastalıklarından koruyor. Tatlı isteğini bastırmada da oldukça başarılı olan hurmanın 1 orta boyu, 2 porsiyon meyveye denk geliyor. Diyet zamanı tatlı niyetine, yarım Trabzon hurmasının üzerine 2 – 3 adet kırılmış ceviz ekleyip üzerine tarçın serperek muhteşem bir tatlı elde edebilirsiniz. Trabzon hurmasını kahvaltıda yoğurt ve yulafla beraber klasik kahvaltıya bir alternatif olarak da düşünebilirsiniz.
 
Turunçgiller
Hiç şüphesiz turunçgiller deyince akıllara bağışıklık sisteminin koruyucusu C vitamini geliyor. Ancak turunçgillerin vitamin içeriği sadece C vitamini ile sınırlı değildir. Diğer bir antioksidan vitamin olan A vitamininin ön maddesini (beta karoten) de içeriyor ve bu çifte vitamin sayesinde hem vücut direncini artırıyor hem de soğuk algınlığına karşı koruyor. Mandalina ve portakal gibi turunçgilleri suyunu sıkmak yerine meyve şeklinde tüketmek, kilo ve kan şekerinin kontrolünü sağlamada yardımcı olacaktır.
 
Turp
Güçlü antioksidan özelliğine sahip olan turp, idrar söktürücü etkisiyle toksin atmayı sağlıyor, soğuk algınlığına karşı koruyup öksürüğün azalmasına yardımcı oluyor. Salata içinde ya da dilimler şeklinde atıştırmalık olarak ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilir. Üstelik düşük kalorili ve tokluk hissini sağlamada birebir!
 
Pırasa 
Akansel, A ve C vitaminleri yönünden zengin olan pırasanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici birçok bileşik içerdiğini belirterek,  “Mevsiminde pırasayı mutlaka tüketmek gerekir. Düşük kalorili bir sebze olduğu için diyet yapan kişiler için de sağlıklı bir alternatiftir.” diyor.
 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo