Sizi şaşkınlığa uğratacak marka, 179 yıllık tarihi ile Hermès… Markanın uzun mazisinde okuyanları şaşırtacak aynı zamanda da kendine hayran bırakacak bir sürü ayrıntı bulmak mümkün. Zanaatkârlık, zariflik ve zamansızlığın somut hali olarak görülen marka aynı zamanda geçen senelerle beraber giderek güçlenen şirket yapısı ile de lüks sektörünün en çok gıpta edilen markalarından olmuş.
Hermès’in İlk Müşterisi…
Thierry Hermès 1801’de Prusya Krallığına ait olan küçük bir Alman kasabasında doğdu. Thierry 13 yaşında trajik bir şekilde 4 kardeşi de dâhil tüm ailesini bir salgın yüzünden kaybetti. Bu olaydan 2 sene sonra iş için Paris’e taşınmaya karar veren Thierry, Normandiya’da eyer yapım teknikleri ile ilgili uzun bir eğitim aldıktan sonra Paris’e döndü. Ve 36 yaşında, Paris’te kendi şirketini kurdu. Şirketi özellikle binek arabalarında kullanılan eyer ve dizginler konusunda uzmanlaştı. Yıllar sonra aile şirketinin başına geçecek olan Jean-Louis Dumas’nın da söylediği gibi: ‘’Hermès’in ilk müşterisi aslında bir attı ve tasarlayıp ürettikleri ilk şey de bu at için usta ellerden çıkmış bir eyerdi.‘’
Daha sonra şirket uluslararası olarak düzenlenen fuarlarda birincilik ödülleri almaya başlar ve 1870’lerde Hermès 24 Rue du Faubourg Saint-Honore’daki atölyesinden (günümüzde Hermès müzesi olarak hizmet vermektedir) Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika, Asya ve Amerika’daki pek çok asil aile için binicilik aksesuarları üretilir.
Zaman Ayak Uydurmak Gerek
Tren ve arabaların yayılmasıyla at ile sağlanılan ulaşıma büyük darbe vuruldu ve şirket, ürün yelpazesini genişletmeye başlamak zorunda kaldı. Artık bir imza haline gelmiş özel deri dikim teknikleri ile sandık, çanta, cüzdan ve bavul gibi gündelik ürünler üretmeye başlarlar.
Devamında da seyahat olanakları ve alışveriş imkanlarının artmasıyla kadınlara da çanta yapma fikri doğar ve kalıplarını bu sefer zarif kadın çanta yapımında kullanmaya başlarlar. Krokodil, devekuşu, timsah gibi çok özel ve nadir bulunan derilerle yapılan şık ve minimalist çizgili el çantalarının en büyük özelliği; Emile-Maurice Hermès’in Amerika seyahatleri sırasında karşılaştığı ve Avrupa’da kullanmak üzere patentini aldığı fermuarlardı. Marka sadece fermuarın patentini alıp çantalarına ilk uygulayan isim olarak kalmadı; 1920’lerde hazır giyim sektörüne de el atarak ürün yelpazesini daha da genişletti.
1935’de Hermès sonraları Kelly olarak anılacak olan ikonik çantasını çıkardı. 80 senedir değişmeyen bu model hala Fransa’nın Pantin kasabasında el işçiliği ile üretiliyor.
Zanaatkârlar Hermès’e özel dikiş tekniğini uygulamak için nerdeyse mikroskobik sayılabilecek büyütücü gözlükler takmak zorunda. Her bir çantada 2.600 dikiş bulunuyor ve Kelly’nin sadece sapının yapımı yaklaşık 4 saat sürüyor. Ayrıca Kelly’nin asıl yükselişi, film yıldızı Grace Kelly’nin elinde bu model bir çanta ile Times dergisinin kapağına çıkmasından sonra oldu. Doğal olarak da bu model, bundan sonra prensesin ismi ile anılmaya başlandı.
Birkin
Marka bir sonraki ikonik parçasını yaklaşık 50 sene sonra çıkarabildi. O zaman şirketin başındaki Jean-Louis Dumas’nın Londra’ya giden bir uçakta ünlü aktris Jane Birkin’in yanında oturmasıyla başlayan tasarım hikâyesi, aslında bir kadının ihtiyacından doğan bir ürünün nasıl moda dünyasına hükmettiğinin kanıtı. Birkin bir ropörtajında konu ile ilgili ‘’Uçakta elimde hangi çanta vardı hatırlamıyorum ama içine sığamayıp eşyalarım etrafa saçıldığında yanımdaki adam bana cepleri olan bir çanta edinmemi söyledi. Ben de ona ‘’Hermès cepli bir çanta yaptığı gün bu olacak!’’ cevabını verdim. Adam bana soyadının Hermès olduğunu söyledi ve nasıl bir çanta hayal ettiğimi sordu. ‘’Kelly’den büyük ama Serge’in (Gainsburg) bavulundan daha küçük bir el çantası yapsan fena olmaz.’’ diyip bir kağıda kafamdakileri karaladım.’’ sözlerini söyledi.
Kadınlar için en büyük prestijlerden biri olan bu çanta için hem çok paranız hem de bekleme listesinde bekleyecek kadar sabrınız olmalı. Bu bekleyiş bazen günler bazen aylar sürüyor…
Hermès ile İlgili Bilinmeyenler
– Hermès, Yunan mitolojisinde ulakların ve ticaretin tanrısı.
– Ünlü kare ipek fularlarının yapımı için kullandıkları ham madde, Brezilya’daki özel çiftliklerinden temin ediliyor. Fularların yapımında tamamen bitkisel boyalar kullanılıyor ve her bir renk uygulamadan sonra kuruması için yaklaşık bir ay bekletiliyor.
– 1.000 Hermès eşarp yapmak için kullanılan iplik uzunluğu, Dünya ve Ay arasındaki mesafeyle eş değer. Carré diye anılan bu eşarpların ölçüsü 90×90 cm.
– Aynı kalitede aynı ürünü üretebilecek başka bir marka olmadığından o kadar eminler ki lisanslı tek bir ürünleri bile bulunmuyor…
– Paris Naziler tarafından işgal edilince marka, faliyetlerini bir süreliğine Cannes’a taşıyor. Malzeme bulmanın gün geçtikçe zorlaştığı şehirde sonunda paketleme için sadece turuncu karton bulabiliyorlar. Ve 1945’den itibaren marka bu turuncuyu imza rengi olarak kabul ediyor.
– O kadar çok ürün yelpazesi var ki bir kişi arzu ederse baştan aşağı Hermès ürünlerle giyinebilir.
– Markanın hisselerinin bir bölümünü LVMH’in CEO’su Bernard Arnaud almış olsa da, şirket kuşaklardır aile şirketi olarak kalmayı başarabilmiş.
– 2001’de açtığı online alışveriş sitesi ile bu alana giren ilk markalardan birisi de Hermès’tir.
– Marka her sezon sadece 60 adet Hermès Kelly ürettiğini açıkladı.
– Jane Birkin, çantanın isim annesi olduğu için her sene Hermès tarafından ona verilen miktar bir hayır kurumuna bağışlanıyor.