Özellikle sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı şile bezi ve ondan üretilen ürünler, çok eskilere dayanan mazisi ile konforlu bir stil sunuyor.
Özünde pamuk ipliği olan şile bezi, adından da anlaşılacağı gibi İstanbul’un Şile ilçesinden çıkma. Üzerinde onlarca devlet ve medeniyet ağırlayan topraklarımızda, Şile’ye de bu kültür mirası kalmış. Ahşap tezgahlarda dokunan şile bezi, geçmiş zamanların bugüne gelmesinde köprü görevi görüyor ve her bir motifi ile ayrı bir hikaye sunuyor; kimisinde mutluluk kimisinde hüzün…
Çoğunlukla krem ve beyaz olarak gördüğümüz şile bezi, kaynamakta olan suyun bulunduğu kazanlara uygun miktarda hamur atılması ve iyice karıştırılması ile elde ediliyor. Hamur eridikten sonra çileler halinde pamuk ipliği kazana atılıyor, iplik hamuru emene kadar kaynama işlemi devam ediyor. Devamında yine çileler halinde çıkarılan iplikler, kuruması için ipe asıldıktan sonra makara veya bobine sarılarak dokuma için hazır hale gelmiş oluyor.
NAKIŞLI SÜSLEMELERİ İLE DAHA BİR GÜZEL
Bundan sonra usta ellerde ve yöreye özgü ahşap tezgahlara emanet edilen şile bezi, istenirse kaynatma işlemi sırasında arzu edilen her renge de boyanabiliyor. Böylece renk, desen ve dokuma çeşitliliği kazanan şile bezi; üzerinde baskı ve el işlemeleriyle süslenip bezenerek farklı alanlarda kullanıma sunulabiliyor. El nakışı süslemeleri, floş iplikler, halk arasında çeşitli isimlerle anılan ve yöreye özgü özellikler taşıyan motiflerle süsleniyor. Çatlak kahve, samatya, kartopu, gazi sofrası, yasemin, hanım yanağı bu motiflere verilen isimlerden bazıları…
Doğal lifli ve %100 pamuk olan şile bezi; vücuda nefes aldırması, hafif, ucuz ve sağlıklı olması, bedene yapışmaması, tere ve neme geçit vermemesi ile gönülleri fethediyor. Kullanımı kolay ve konforlu şile bezinden bluzlar, elbise ve etekler hatta çok amaçlı kullanılabilen şallar hem sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı oluyor hem de hareket rahatlığı sağlıyor.
Kültürel motif ve işlemelerle süslenen şile bezi, aksesuar olarak da kullanım alanı geniş bir ürün. Yıkaması ve bakımı ekstra özen istemeyen bu kumaşa; giyim ürünleri dışında masa, sehpa veya mutfak ve yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünlerinde de rastlanabiliyor.