Hemen her kadın saç dökülmesinden şikayetçidir. Bunun için türlü yollar denenir, çare çoğunlukla kozmetik ürünlerde, bazen de aktarlarda aranır. Tabi ki bazı şampuanlar, doktor kontrolünde ilaç takviyesi, doğal yağlar saç dökülmesinde olumlu etki yapabilir. Ancak bu soruna neyin yol açtığını tespit etmek ve sorunu kökten çözmeye yönelmek daha doğru ve kalıcı bir yaklaşım olacaktır.
Öncelikle şunları sorgulayın: Saçınızı hor kullanıyor olabilir misiniz? Yani çok fazla kimyasala maruz kalması (boya, açıcı, şekil verici v.b.), çok fazla işleme maruz kalması (fön, maşa v.b.), sürekli sıkı topuz ya da at kuyruğu şeklinde kullanılması ya da yeterince hava almasının sağlanmaması, ara sıra da olsa yağlanmasına hiçbir zaman izin vermiyor olmanız gibi durumlar söz konusu olabilir mi? Sağlıksız diyetlere başvurmuş olabilir misiniz? Bu durumlarda almanız gereken önlemleri biliyorsunuz. Basit davranış değişiklikleri ile çözüme ulaşabilirsiniz. Argan yağı, buğday yağı ve ısırgan yağını karıştırarak, haftada 2-3 kere saçlarınıza uygulayıp en az yarım saat bekleterek destek sağlayabilirsiniz. Saçı dıştan beslemekten daha önemlisi içten beslemektir. Baklagiller, saçı kuvvetlendiren ve besleyen B5 vitamini kaynağıdır. Fasulye, bakla, nohut, soya, mercimek, bezelye gibi baklagillerden yiyerek B5 vitamini sağlayabilirsiniz.
Mevsim değişiklikleri ve yoğun stres dönemleri de saç dökülmesini körükleyebilir. Bu durumda da çözüm ortadadır. Gebelik, menopoz ve anestezi sonrası da saç dökülmesi yaşanabilen dönemlerdir. Bir başka geçici etkiyi de antidepresan, doğum kontrol hapı gibi ilaçların yan etkileri doğurabilir.
SAÇ DÖKÜLMESİ BİR HASTALIĞIN HABERCİSİ DE OLABİLİR
Saçınıza iyi bakmanıza ve net bir sorun tespit edememenize karşın yine de ciddi ölçüde dökülme sorunu yaşıyorsanız bu kez bir doktora danışmanızda yarar var demektir. Saç dökülmesi ile ilgili doktora başvurmanızı gerektiren tabloyu şöyle özetleyebiliriz: Saç dökülmesinde olağan dışı artışın üç aydan fazla sürmesi, bölgesel yoğunlaşma, banyo sonrası ya da yastık üstünde dökülen saçların fazlalaşması dışında her elinizi attığınızda muhakkak birkaç tel saçın elinizde kalması.
Şunlardan şüphelenilebilir: Demir eksikliği anemisi (kansızlık), hormonal dengesizlikler (tiroit gibi), psikolojik etkenler, vitamin-mineral eksiklikleri ve özellikle kafa derisi mantarı gibi enfeksiyonlar, genetik nedenler. Bazı kişiler de ailevi yatkınlık durumu da söz konusu olabilir. Tüm bunlar araştırılıp inceleme yapıldıktan sonra tedavisine yönelerek daha etkili sonuç elde edilebilir.
Saçkıran olarak anılan bölgesel saç dökülmelerinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi büyük önem taşır. Bu konu da doktorunuza danışmanızı gerektirir. Ve tabi ki tamamlayıcı bir tedavi metodu olarak biorezonanstan destek alabilirsiniz.
Dr. Sinan Akkurt