Kış beslenmesi yaza göre farklılıklar gösterir. Yazın içinde sülfür olan artı olarak zehirleyici sayılan kış mevsiminin şifaları lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve turp gibi yenmemesini tavsiye ettiğimiz besinleri özellikle kışın yiyin diyoruz. Kasım ayı itibariyle bazı beslenme ve içme alışkanlıklarımızı güncellememiz gerekiyor…
Her şeyden önce ilk olarak suyunuzu bol ve sıcak tüketin. Yazın birçok kişi suyu soğuk tüketiyor. Bunu alışkanlık haline getirip soğuk havalarda da soğuk su içenler var. Bu alışkanlığı derhal kesmek lazım. Kaynara yakın sıcak su tüketmek özellikle de 2 litreye yakın tüketmek sağlıklı zayıflamaya çok yardımcı olacaktır. Bu suyun içine az miktarda karanfil, 5-10 damla limon suyu veya ince bir dilim limon, parmak ucu kadar kabuk tarçın atılabilir. Ama içtiğiniz sıvı tarçın çayı, karanfil çayı, zencefil çayı veya limon çayı olmasın. Bildiğimiz düz anlamda kaynar su olmalı ve en sağlıklısı limon katmaktır. Arada diğer saydığım tarçın, karanfil veya zencefil atmak da iyidir.
Metabolizmayı canlandırmak, hastalanmamak ve vücudu ısıtmak için kışın daha ısıtıcı acı çaylara öncelik vermeliyiz. Kışında biraz terlemeliyiz. Terlemek iyi bir işarettir
Aktif Terleme: Spor yaparken meydana gelen terlemedir.
Pasif Terleme: Buhar banyosu, sauna veya hamam gibi alanlara giderek terleyebilirsiniz.
Bunlara ek olarak da zencefil, kırmızı pul biber gibi sıcak ve acı yiyecekleri içecekleri tüketmek diyebiliriz. Vereceğim bu tarif zayıflamaya yardımcı bir acı biber çayı olmakla birlikte alerjisi ya da ülser hastalığı olanların uygulamaması gerekiyor. Yapımı da oldukça basit!
ZAYIFLAMAYA YARDIMCI ACI ÇAY TARİFİ
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı acı biber
2-3 adet parmak ucu kadar zencefil
1-2 adet karanfil
Yapımı:
Malzemeler iyice kaynatılmış suda 4-5 dakika demlenecek. Süzülüp içinden çıkartılacak. Dilerseniz 5-6 damla limon ile tüketebilirsiniz. Günde 2 fincan içilmelidir. Bu çay hem terlemeye hem de nezle, gribe karşı koruma ve de zayıflamaya yardımcı olarak kullanılır.
BAHARATSIZ OLMAZ!
Kışın artırılmasını önerdiğim bazı baharatlar var. Mide ülseri, reflü hastalığı ve alerjisi olmayanların tüketmesini tavsiye ederim. Acı kırmızı pul biber (Saman Dağı Biberi), zencefil, Japon yemeklerinde kullanılan wasabi, acı soğan, bol miktarda tane karabiber… Bu saydıklarım metabolizmayı canlandırır, yağ yakımına yardımcı olur.
EGZERSİZSİZ BİR KIŞ GEÇİRMEYİN!
Egzersiz yapmak çok önemli. Yaz aylarında herkes imkanı ölçüsünde rahat duş aldı, serin tutacak şortlar veya tişörtler giydi, belki imkan bulduğu ölçüde yüzdü, yürüdü. Şimdi ise kış geldi günler bir anda kısaldı, okullar açıldı. Duş almak, giyinmek zorlaştı ve tembellik başladı. Beden bunun pişmanlığını mart ayında yaşayacak. Şu an hareket etmeyen, tembellik yapanlar mart ayında aynaya baktığında “Eyvah! Geçen seneki tişörtüme sığamıyorum, gömleklerim, eteklerim, pantolonlarım dar geliyor” diyecekler. Mart ayında bir hüzün yaşamak istemiyorsanız Kasım ayı ile beraber spora başlayın. İlla ki bahar mevsimini delicesine spor salonlarında, pilates yaparak kendinizi yorarak geçirmeyin. Sürdürülebilir egzersizler yapın. Bunun için pilates, yüzmek, yürüyüş yapmak, eliptik bisiklet ya da evde bulundurabileceğiniz kondisyon bisikleti sürmek iyidir. Bunların dışında güneşin olduğu vakitlerde ara ara dışarı çıkmaya çalışın. Havanın en temiz olduğu saat öğlen saatidir. Çünkü sabah erken saatleri önersek de hava kirliliği varsa tavsiye etmiyoruz. Aynı şekilde soba ve kaloriferlerin yakıldığı akşam saatlerini de önermiyoruz. Ancak mutlaka her gün veya haftada en az 3-4 gün terlemeye çıkın. Şakır şakır terleyin! Terlemek veya terleyecek kadar kalp hızını artırmak, ısınmak sağlıklı kilo vermek ve toksin atmak için oldukça faydalıdır. Yani spor yapın ne zaman ne şekilde yaparsanız yapın.
KİLO VERMENİN EN KOLAY YOLU KİLO ALMAMAK
Kilonun alması kolay vermesi zor olur. Bu yüzden kışın ağızda tane karanfil çiğnemek ödem çözmeye ve hastalıklara karşı sağlam bir koruyucudur. Kışın korunmak için buruk sebzeleri yemeyi artırın. Havuç, patates ve buruk meyveleri yiyin. Muz, şekerli üzüm, aşırı tatlı portakalı biraz daha azaltın. Tabi ki hiçbir meyve boşuna yaratılmamıştır. Hepsinden tüketebilirsiniz ama şekerli meyveleri geri plana atın. Yaz meyveleri daha sulu ve daha tatlıdır. Çünkü bedenimiz yaz aylarında buna ihtiyaç duyar. Kışın ise daha çok vitamine ihtiyaç duyar. Bu yüzden kış aylarında brokoli, Brüksel lahanası, pazı, ıspanak, kara lahana, pırasa, kereviz tüketmenizi öneriyorum. Meyve olarak da greyfurtun suyunu içmekten ziyade kendisini yiyin. Yeşil elmayı, tüm mor renkli meyveleri özellikle de nar yemelisiniz. Mandalina (aşırı şekerlenmemiş, taze) ve kivi de kışın en çok önerdiğim meyveler.
TATLI KRİZLERİNE PRATİK ÇÖZÜM
Tatlı krizi gelenlere ve ara öğünde tokluk hissi isteyenlere ızgara veya haşlanmış, şeker katılmadan hazırlanmış kestane yemelerini öneriyorum. Kestane biraz nişastalı ve tatlı bir tadı olduğu için ağır hamur işi tatlılar yemek yerine 3-4 adet haşlanmış kestane hem tok tutar hem de tatlı krizlerine karşı çok iyi bir besindir.
Kışın gelmesiyle yazın birbirini özleyen dostların komşuların kabul günleri başlayacak. Bu toplu buluşmalarda kısır, börek, sigara böreği kızartması, bol margarinli kremalı şekerli pastalar, kekler tatlı ve yağlı kurabiyeler, bol şekerli şuruplu tatlılar ile bir ikram şöleni ve yarışı başlayacak. Akıllı olan kadınlarımız birbirlerinin sağlığına zarar vermek ve israf etmek yerine az ve öz temalı protein ağırlıklı ikram yapabilirler. Örneğin sofrada hem doyurucu hem de sağlıklı bir lezzet olarak çılbır yapabilirler. Eğer sıcak servis etmesi zor gelirse yumurtayı haşlayıp üzerine yoğurt, pul biber, sumak ve nane ile pratik bir sunumda bulunabilirler. Bu sayede ekmeksiz olarak tüketildiğinde proteini bol bir doyum elde ederler. Kadınlarda meydana gelen kemik erimesinin de önüne geçebilirler. Hatta ciltlerine de güzellik katarlar. Veya doğal organik yumurtadan birazcık tam buğday unu ya da kinoa ile krep yapabilirler. Yumurta süt ve kinoa karışımına yağsız peynir ya da bal koyarak tatlı/ tuzlu bir krep elde etmek mümkün. Yulaf ezmesi, bol tarçın ve zencefil ve biraz pekmez ile çok lezzetli yulaflı kurabiyeler pişirebilirsiniz. Başka bir pratik tarif olarak bolca çökelek, lor peynirine sebze katarak lorlu kiş yapabilirsiniz. Bol pırasalı azıcık hamurlu fırında veya tepside çıtır çıtır ama bol harçlı çökelekli, pırasalı ya da ıspanaklı börek hazırlayabilirsiniz. Buradaki konu bol protein az hamur! Yanına alınan çaylara şeker atılmamalı, meşrubat servisi yapılmamalı. Alternatif olarak yeşil çay, beyaz çay kışın kabul günlerinde içilmesini önerdiğim sağlıklı bitki çaylarıdır. Çeşit olarak ıhlamur, ada çayı (kadınların tüketmesi öneriliyor), mate çayı (erkeklerin tüketmesi öneriliyor), zencefilli acı çaylar, açık ve limonlu olmak koşuluyla siyah çay özellikle de sade Türk kahvesi, kuşburnu çayı kış için eşsiz sağlıklı çaylar… Şekerli meşrubatlar yerine bunlara ağırlık vermek daha doğru olacaktır.
ŞARKÜTERİ SEVENLER DİKKAT ETSİN
Kışın şarküteriye bir düşkünlük meydana geliyor. Sucuk, sosis, salam, pastırma vs. gibi. Bu gıdalar arasında doğal yapılmış iyi pastırmada problem yok ancak çok işlenmiş etler özellikle sosis veya salam gibi yiyecekleri tüketmemekte fayda var. Eskiden etler haşlanır ince ince doğranır bazen sabah kahvaltılarında yolluklarda sandviç arasına yapılırdı. İkramlarda ve sofralarda ve de hafta sonu kahvaltılarında soğuk et tüketilmesini de öneriyorum. Eski usul nuar et gibi. Eski usul haşlarsınız ince ince dilimlersiniz ve sabah kahvaltısında peynir, soğuk et, ceviz biraz çavdar ekmeği ile yiyebilirsiniz. Bal, bol zeytin ile çok güzel bir kahvaltı edebilirsiniz. Hatta bu tarz ikramlar da yapabilirsiniz. Karbonhidrat yerine proteine ağırlık verebilirsiniz.
HANGİ KARBONHİDRATLARI TÜKETMELİYİZ?
Bu kış en çok konuşulacak olan değerli besinler ise siyah kabuklu pirinç, çörekotu, siyez bulguru, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinin meşhur sarımsağı, özellikle her zaman limon, greyfurt, sivri biber, acı sivri biber, pırasa, kereviz sapı, Antep fıstığı, kestane ve yer elması olacak. Bunları tüketmeye özellikle ağırlık verin. Bu besinlerin dışında vurgulamak gerekir ki Japonların wasabi sosu sağlıklı bir acıdır. Sindirim ve solunum yollarını açar, metabolizmayı canlandırır ve zayıflamaya yardımcı olur. Bu listedekilerin yarıya yakını yeni sayılabilen ancak dünyanın birçok yerinde uzun zamandır tüketilen besinler. İmkanlar dahilinde tüketmeye çalışmalısınız.
UNUTMA!
Dik dur
Su iç
Derin nefes al
Olumlu düşün
Gülümse
Direnç egzersizleri yap
İyi uyu
Günde 1 saat dijital detoks yap
Akşam geç saatte ve ağır yemek yeme
Yılda 1 kere check up ve mamografi çektir