Muhafazakâr moda, diğer moda trendlerinden çok daha hızlı büyüyen bir alan olarak karşımıza çıkıyor…
Sıkça kullanılan muhafazakâr modanın (modest fashion) önce ne olduğunu anlayalım? Farklı yorumlar ile tanımlanan bu kavram, genel olarak inanç ve değerlere uygun nispeten örtülü aynı zamanda trendlere ayak uydurarak şık giyinmektir. Bazıları için ise muhafazakâr moda daha geleneksel stillerin giyildiği kişisel tercihtir.
Muhafazakâr modanın kökenlerini izlerken, tarihinin çoktan kaybolduğu ve unutulduğu açıkça görülür. Yine de çok az bulunan kaynaklarda ise muhafazakar modanın tarih seyri şu şekildedir…
İSLAM ÖNCESİ
İslam’dan önceki döneme göz atarsak, kadınlar o dönemde bağlı oldukları değerlere ve dönemin trendine ayak uyduracak şekilde giyiniyorlar. Aslına bakılırsa günümüzde “hijab veya tesettür” olarak nitelendirilen parçalar, İslam’dan önceki dönemde kadınlar tarafından baş ve omuzlarını örtecek şekilde uzun elbiseler ve şallar olarak tercih ediliyordu. Ve İslam’dan sonra da bu giyimlerinde herhangi bir değişim meydana gelmeden, sadece boyun kısımlarını örtmekle yetinmişler.
İSLAM’DAN SONRA
8. yüzyılda Abbasi İslam dönemi boyunca kadınlar renkli giyim mirasına devam etseler de bu akım siyah abayaların ortaya çıkışına kadar sürdü. Nitekim bazı kaynaklarda bu dönüşümün arkasında olan hikâyeden bahsediliyor. Rivayete göre o zamanlarda renkli pelerin ve abaya satan tüccarın, siyah dışında tüm abaya renkleri tükenmiş. Tüccar siyah abaya ve pelerinlerini de satabilmek için bir şairden yardım istemiş ve şair de, “gizemli” siyah kıyafet giyen kadının güzelliğini övgü dolu bir şiir yazarak, zenginin ve asilin giydiği rengin siyah olduğu belirtmiş. Böylece günümüzde de olduğu gibi siyah abaya akımı başlamış. Tabi bu sadece bir menkıbe, ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz. Ama önemli olan nokta eskiden bu yana kadınlar her zaman modaya ayak uydurmuş ve renkleri hayatlarından eksik etmemişler.
OSMANLI DÖNEMİ
Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz sınırlarını yönettiği 19. yüzyıla dönersek; kadın giyiminde şıklık, asillik ve bir o kadar da görkemli görünen giysiler ön planda yer almış. Bu dönemde kaftan, kadınların ilk tercihleri arasında yer alıyordu. Tunik, şalvar, hırka ve ferace gibi parçalardan oluşan parçalar, süslü işlemeler ile göz kamaştırıyordu. Osmanlı kadınları hakkında araştırmalar yapan Yazar Ayşe Aslı Sancar’ın da dediği gibi; ‘’Osmanlı kadınları gösterilen portreden çok daha karmaşık ve çok yönlü…’’ Bu, gerçekten de doğru… Osmanlı zamanında yaygın olarak kullanılan süslü başlıklar ve Selçuklu kadınlarından kalan gösterişli mücevherler oldukça revaçta idi. Günümüzde hala podyumlarda karşımıza çıkan, modern muhafazakâr modasında kullanılan kaftan; zamanında Faslı kadınların da sıklıkla tercih ettikleri giysilerdendi. Kaftan, sadece muhafazakâr modasında kalmayıp günümüzde de birçok marka tarafından küçük değişikliklere uğrayıp tüketicilere sunuluyor.
ÇAĞDAŞ MUHAFAZAKÂR MODASI
Muhafazakâr moda çoğunlukla dini inançlarla ilişkilendirilmiş olsa da, diğer tüketiciler arasında da ilgi görmeye başladı. Aynı şekilde birçok moda trendi de muhafazakâr modaseverler tarafından da ilgi görüyor. Mağazacılık ve hazır giyimin başladığı 20. yüzyılda modada modernizm kavramı ortaya çıktı. Böylece muhafazakar giyim bir bölgeye has giyilebilecek şekilden çıkarak daha küresel bir hal almaya başladı.