Kış döneminde ister istemez salgın meydana geliyor. En ufak soğuk algınlığı ile grip olabilirsiniz. Bu dönemde bizim için bitki çayları çok önemli. Bu mevsimde özellikle bağışıklık sistemimizi ayakta tutacak C vitamini yüksek oranda olan çayları içmeliyiz. Bunlara örnek verecek olursak kuşburnu kış için çok faydalı bir çaydır. Ihlamur, ekinezya, erkekler için maça çayı kadınlar için adaçayı tüketilmelidir. Eğer bu dönemde bağırsaklarda problem varsa rezene çayı içilmelidir. Aynı zamanda zayıflamaya destek olan ve metabolizmayı hızlandıran beyaz çay, yeşil çay tercih edilebilir. Ancak kış dönemini baz alırsak vücuda ısı verecek çaylar olmalıdır. Bunun için tarçın, zencefil, ıhlamur, kuşburnu veya karanfil eklenmiş çaylar rahatlıkla içilebilir. Zencefil mucize besinlerdendir. Mikrop kırıcı ve ısı verici özelliği vardır. Çocuklara bunu farklı sunmak için ise ıhlamur, bal ve tarçın karışımı idealdir.
Ender Saraç’ın Kış Çayı Tarifi
Malzemeler:
2 tutam ıhlamur
1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil
3 çorba kaşığı kuşburnu
1 kabuk tarçın
1 çorba kaşığı ekinezya
3-4 adet karanfil
Hepsini yarım litre suya koyup kaynatın. Tadını yumuşatmak için 1 adet yeşil elma doğrayın. Eğer bu çaya 15 günden fazla devam etmek isterseniz 15. günden sonra ekinezyayı çıkartmalısınız.
Dr. Ender Saraç