Beyaz Şekerden Kurtulun!

Anusha Zubairy

Çağımızın hastalıklarının en büyük kaynağı şeker olarak biliniyor. Çünkü şekerin herhangi bir besin değeri bulunmuyor ve boş kalori kaynağı olarak tüketiliyor.

İçerisinde protein, mineral veya herhangi vitamin bulunmadığından tüketildiği zaman metabolizma hızını yavaşlatarak yağ depolamasını artıyor. Şeker kanser, kalp hastalıkları, obezite ve diyabet gibi birçok ciddi hastalığa yol açıyor. Neredeyse günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin olmazsa olmazı haline gelmiş şekeri hayatımızdan çıkarmak kolay olmuyor elbette, ama kolay bulunabilir alternatifleri ile beyaz şekersiz beslenmeyi başarmak zor değil…

Günlük besin tüketiminde şeker tatlandırıcıları yerine sağlıkla kullanabileceğiniz doğal tatlandırıcılara yer açın.

  • HURMA ŞEKERİ

Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A vitaminleri içermesi hurmayı en ideal besin haline getiriyor. Öğütülen ve toz haline getirilen hurma, hurma şekeri ve hurma tozu olarak da bulunabiliyor. Çay ve kahve gibi günlük besin ihtiyaçlarınızda kullanabileceğiniz gibi tatlı ve pasta yapımında da hurma şekerini kullanmak sağlıklı bir alternatif olacaktır.

  • PEKMEZ

Çocukluğumuzda annelerimizin kahvaltıda zorla yedirdiği pekmez, şeker ihtiyacımızı yeterince karşılayan doğal besindir. Pekmezin pek çok çeşidi var ve türüne göre farklılık gösteriyor. Sağlığa faydası ve içeriği ise hemen hemen aynı.

  • BAL

Doğal bir antibiyotik ve antiseptik olan bal aynı zamanda enerji deposudur. Bal vücudumuzda bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle büyük rol oynar ve doğal bir ilaç olarak bilinir. Önemli olan nokta, tüketeceğimiz balların kesinlikle organik olmasıdır. Şeker ile karışmış ve ek katkı maddesi bulunan ballar daha da zararlı olabilir. Fırın veya ocakta pişirilecek olan tatlılarınızda bal kullanmamaya dikkat edin çünkü bal ısıya maruz kalınca kanserojen etki yaratır.

  • KEÇİBOYNUZU TOZU

Doğal tatlandırıcılardan bir diğeri ise keçiboynuzu tozu. Karbonhidrat, yağ ve sodyum açısından oldukça zengin olan toz, içeriğinde mevcut olan vitamin ve elementler sayesinde metabolizma ve kolesterol hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi gelir. Çay ve pekmez olarak tüketilebileceğiniz gibi tatlılarınıza da katabilirsiniz. Bir kaşık keçiboynuzu tozu içerisinde 25-28 kalori bulunuyor.

  • STEVIA

Güney Amerika menşeli şeker otu bitkisi yıllardır asrın doğal tatlandırıcıları arasındaki popülerliğini koruyor. En çok tercih edilen bu doğal tatlandırıcı, bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Şeker yerine kullanılmasının yanı sıra pek çok hastalık tedavisinde de kullanılıyor ve diyabet hastalarına tavsiye ediliyor.

 

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo