Sarmaşık Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Sarmaşık güller evimizin, bahçemizin, apartmanımızın ya da yazlığımızın en havalı dekorasyonunu sağlayan bitkilerdir. Bahçelerimizi süsleyen sarmaşık güller hem kokuları, hem hem renkleri hem de estetik görüntüleriyle dış cepheye ve bahçe peyzajına farklı bir hava katarlar. Saksıda gül bakımı yerine bahçenizin duvarlarını saran sarmaşık güller çok daha hoş duracaktır. Fakat gül bitkisinin bakımı bazı çiçeklerden daha zordur ve özen ister. Toprağının havalandırılması gerekir. İklim koşullarının uygun olması ve sulamanın düzenli olarak yapılması gerekir. Sarmaşık güllerin dikim zamanı, hangi cins gül bitkisinin kullanılacağı, gülün hangi toprak ve hava koşullarında yetişeceği, sulama teknikleri, gülün hangi tür bitkilerin yanında daha kolay yetişeceği, gül bakımı ve hastalıkları ile onlardan koruma yolları gibi tüm detaylar yazımızın içinde…

Sarmaşık Güllerin Dikim Zamanı ve Yetişme Koşulları

Sarmaşık gülleri dikmek için sonbahar aylarını beklemelisiniz. Ekim ve kasım ayları bu çiçeklerin dikilmesi için ideal tarihlerdir. İklimin sert olduğu yerlerde ise kar ve doludan etkilenmeyeceği mart ve nisan tarihlerinde dikim yapılmalıdır. İlkbahar aylarında dikilen güller ilk sene çok verimli olmasa da bir sonraki sene daha iyi yetişecektir. Dikimin yapıldığı gün yumuşak, bulutlu ve kuru bir hava olması gerekir. Eğer daha önce gül yetiştirilmiş bir toprağa tekrar gül dikecekseniz toprağı değiştirmeniz gerekir çünkü orada gül yorgunluğu olabilir. En az 60 cm. derinliğe kadar toprağın değiştirilmesi şarttır.

Sarmaşık Güllerin Bakımı ve Budaması

Güller dikildiğinde eğer konteyner gül yani ithal gül değillerse 12 saat kadar suda bekletilmesi gerekir. Bu zaman dolduktan sonra eğer dikim işlemini ilkbahar aylarında yapıyorsanız gül köklerini bir parça kısaltmanız gerekir. Bu bitkinin gübrelenmesi ilk olarak ilkbahar aylarında yapılır. Toprağa karıştırdığınız gübreyi gülün köküne uygulayabilirsiniz. Mayıs ayın sonunda da özel bir gübreleme yapılır. Temmuz ya da ağustos ayında da ikinci gübreleme yapılır. Daha sonraki yıllarda gül ağacını sonbahar aylarında budar, ilkbahar aylarında toprak değişimini ya da gübreleme işlemlerini yapabilirsiniz.

Sarmaşık Güllerin Hastalıkları ve İlaçlama Yöntemleri

Sarmaşık güllerde kara leke ve beyaz gül biti denilen iki hastalık görülür. Bu hastalıklara karşı gül bitkinizin dirençli olması için çiçeğin rengi ve türüne göre ilkbahar ile sonbahar aylarında vitamin takviyesi vermeniz gerekir. Eğer gülleriniz kurur ya da solarsa budama makası yardımıyla kuruyan gülleri üstten kesmeniz gerekir. Böylece bitkiniz daha verimli bir biçimde yetişecek ve açacaktır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

Wordpress Tasarım