İnternette bebeklerin tuvalet eğitimine en uygun oldukları yaş konusunda birçok farklı görüş mevcut. Tıbbi olarak bebeğin boşaltım sistemi 18 aylıkken tamamen gelişmiş olur. Bu yüzden çocuk gelişimi uzmanlarına göre bir bebeğe tuvalet eğitimi verilebilmesi için bebek en az 18 aylık olmalı.
Birçok uzman tuvalet eğitimine başlama zamanının her çocuğa göre farklı olduğu görüşündedir. Bazı çocuklara 18 aylıkken tuvalet eğitimi verilebilirken, bazı çocuklara ise bu eğitimin verilmesi 3 yaşına kadar uzayabilir. Çocuk gelişimi uzmanlarına göre henüz bu eğitimi almaya uygun olmayan bebek zorlanmamalı, tuvalet eğitimi vermek için bebeğe baskı yapılmamalıdır. Çocuk bu eğitimi almaya hazır olmadığı halde zorlanırsa sindirim bozuklukları yaşayabilir.
Bebeğe tuvalet eğitimi vermek için en uygun zamanı gösteren 5 temel işaret :
1. Geniş bir zaman süresi içinde bebeğin bezi kuru kalıyorsa; bu işaret, bebeğin mesanesini kontrol edebilmeye başladığını gösterir.
2. Bebek aniden sessizleşip, yüzünde bir şeye konsantre oluyormuş gibi bir ifade oluşursa;bunun anlamı, bebek tuvaletini yapmaya çalışıyor veya tuvaletini tutmaya çalışıyor olabilir. Böyle bir durumda hemen bezini kontrol etmelisiniz. Eğer gerçekten mesanesinde bir hareketlilik varsa mesane hareketlerinin farkına varmaya başlamıştır ve tuvaletini kontrol etmeye çalışıyordur.
3. Pantolon veya iç çamaşırlarını sizin yardımınız olmadan kendiliğinden indirebiliyorsa; bu durum bebeğin sizin yardımınız olmadan tuvaletini yapmaya hazır olduğunu gösterir.
4. Tuvalet eğitimi ile ilgili “lazımlık, çiş” gibi kelimeleri anlayabiliyorsa; bu işaret, tuvalet ile ilgili kavramları anlayabilecek düzeye geldiğini ve mesane fonksiyonlarını algıladığını gösterir.
5. Tuvaletini yapacağını size anlatmaya çalışıyorsa; bu işaret bebeğin tuvalet eğitimi almaya hazır olduğunu gösteren en önemli işarettir.