Dijital ortam güvenliği gündemin en sıcak konularından biri haline gelmiş durumda. Yaz aylarının başlaması ile beraber yoğun ve telaşlı çalışma günlerinin yerini esnek çalışma saatleri yavaştan almaya başlıyor. Bolca zamanınızın olduğu bu günlerde yaşam alanınız gibi sanal ortamı bilgisayarlarınızı ve mobil cihazlarınızı temizlemeniz için de en uygun dönem. En iyi performansı yaratmak ve daha güvenli bir sanal ortam için bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerinizde dijital bahar temizliği yapmanızı tavsiye ederiz. İşte bahar temizliği için adımlar:
- Masaüstü fazlalıklarından kurtulun! Dijital temizliği önce bilgisayarınızın masaüstünden temizlemekle başlayın. Gereksiz ve kullanmadığınız programları denetim masasındaki “Programı Kaldır“ bölümünden kaldırın. Geçici dosyalarınızı temizleyin ardından çöp sepetine düşen bu dosyaları da silin.
- Parolalarınızı değiştirin! Siber saldırılar karşısında en önemli güvenlik kalkanlarından biri parola ve şifrelerin sık sık güncellenmesidir. Bu nedenle tedbiri elden bırakmayın; e-posta, sosyal medyada, e-ticaret ve bankacılık işlemlerinizde kullandığınız parolalarınızı yenileyin. Şifreleriniz “isminiz“ ya da tek dizi rakam, gibi basit olmasın. Parolanızı, harfli-rakamlı karmaşık şekilde oluşturmaya özen gösterin.
- Telefonunuz artık bilgisayardan daha fazlası! Taşınabilir, hafif ve kolay erişebilir özelliklerinden dolayı internete daha çok telefondan bağlanıyoruz. Hatta akıllı telefonlar sayesinde her an online bağlantıdayız ve siber suçlular da bunun farkında. Bu nedenle de eskiden bilgisayara yönelik yapılan siber saldırıların neredeyse tamamı artık telefon ve tabletlere uyarlandı, hatta telefonlara özgü saldırılar da gün geçtikçe gelişiyor. Bu nedenle telefonunuza bilgisayar muamelesi yaparak mobil güvenlik yazılımlarıyla koruyun.
- Güncelleme yapın! Bilgisayar ya da akıllı telefonunuzun işletim sistemiyle, kullandığınız yazılım ve uygulamaları güncelleyin. Güncelleme sırasında uyarılara dikkat edin ve sistem yamalarını yüklemeyi de unutmayın! Siber suçlular tarafından önemli bir virüs bulaşıcı olarak değerlendirilen işletim sisteminde oluşan açıklar en az ayda bir güncellenmeli.
- Yedekleyin! Size ait önemli verileri ve dosyalarınızı mutlaka başka bir dijital ortamda yedek bulundurmanız gerekiyor. Böylece bilgisayarınız, tabletiniz ya da akıllı telefonunuz kaybolduğunda ya da siber saldırısına maruz kalarak bozulduğunda böylece verilerinizi kaybetmemiş olursunuz.
- Güncel antivirüs yazılımı kullanın! Kullandığınız teknoloji araçlarından antivirüs yazılımı bulundurmanız şart ama unutmamalısınız ki güncel ve lisanslı bir güvenlik yazılımı en yeni saldırılara karşı korunmanıza yardımcı olur. Çünkü güncel ve lisanslı olmayan yazılımlar her gün 350 bine yakın salınan dijital virüslerle karşı karşıya kalıyor ve bunlarla tek başına mücadele etmek de kolay değil.
- Harici bellekleri taramadan kullanmayın! En iyi virüs taşıyıcı olarak nitelendirilen USB ve SD kart gibi harici bellekleri güncel bir virüs tarayıcı ile sürekli kontrol edin ve taramadan asla kullanmayın. Harici bellekte zararlı yazılım varsa temizleyin. Bu bellekler veri alışverişlerinde çok kolaylaştırıcı bir araç olmasına rağmen, siber suçlular için taşınabilir bellekler birer virüs bulaştırma aracı olarak kullanılıyor.