Ramazan’da Tok Tutan 8 Gıda

Bazı yiyecekler tükettiğiniz anda hemen kan şekerine karışmayıp, yavaş sindirildikleri için tokluk süresini uzatırlar. Bu tip besinlere diyet listelerinde yer vermek çok önemlidir çünkü zaten zor uygulanan listeleri daha da zorlaştırmayıp kolay hale getirmek için bu besinler kurtarıcıdır ve de diyetlerde karşılaşılan , genellikle psikolojik olarak ortaya çıkan açlık krizlerini de azaltırlar.

Peki bu gıdalar nelerdir;

 

Salata:

Yeşil yapraklı sebzeler diyet programlarında sizlere avantaj sağlar. Sebzeler yavaş sindirildikleri için yenildikten sonra uzun süre tokluk hissi oluşturur. Yemeklerden önce salata tüketmeniz öğünlerinizde daha az tüketmenizi sağlar.

Baklagiller:

Baklagiller lif, protein, antioksidan ve demir açısından zengindirler. Bu besinleri haftada 3-4 kez tüketmek hem diyetin protein kalitesini arttırır hem de iştahımızı kontrol etmemizi sağlar.

 

Badem:

Sağlıklı yağlardan zengindir ve protein içeriği yüksektir. Özellikle ara öğünlerde meyveyle beraber badem tüketmek meyvenin glisemik indeksini düşürerek tokluk hissini arttırır.

 

Elma:

Hem düşük kalorili olan hem de lifli olan elma diyetlerin olmazsa olmazıdır. Ara öğünlerde tüketilen elma tok tutacağı için ana öğünlerimizde daha az yememizi sağlar.

Çorba:

Fazla kalorili olmayan ama midede fazla yer kaplayan çorba daha az besin tüketmemize yardımcı olur. Yemeklerden önce mutlaka bir kase çorba içilmeli.

Yumurta:

Tam protein olarak görülen yumurta hem kaliteli protein kaynağıdır hem de uzun süre tokluk sağlar fakat haşlanmış olarak tüketilmelidir. Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre kahvaltıda protein içeriği yüksek gıdalar yemek gün içinde daha az kalorili gıdalar tüketmemizi sağlar. Bu yüzden kahvaltıda mutlaka peynir ve yumurta tüketmeliyiz.

Yulaf ezmesi:

Besin değeri bakımından zengin olan yulaf ezmesi açlık hormonu olan “Ghlerin” i baskılar. Daha uzun süre tok tutar.

Tarçın:

Yapılan araştırmalara göre kan şekerini düzenleyerek iştahı azalttığı tespit edilmiştir. İçtiğiniz sularınıza çubuk tarçın koyarak, tarçın tüketimini sağlayabilirsiniz.

 

İştahınızı kesecek yöntemler:

  • Su içmek
  • Besinleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak.
  • Her öğünde protein bakımından zengin gıdalar tüketmek.
  • Rafine karbonhidratları tüketmekten kaçınmak.
  • Yemeklerde kaşık yerine çatal kullanmak.
  • Küçük tabaklarda yemek yemek.
Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo