Okulların açılmasına sayılı günler kala, okula ilk kez adım atacak çocukları ve aileleri bir heyecan sardı. Okula yeni başlayacak çocuklar için bu deneyim alışkın olduğu ve bildiği bir çevreden farklı bir dünyaya geçişin ilk adımı. Bu durum heyecan verici olduğu kadar kaygı verici de olabiliyor. Kaygının çoğu zaman öğrenilmiş bir durum olduğunu, bu sebeple güven kaynağı olan ebeveynlerin verdikleri tepkilerin, çocuğun kaygısı üzerinde olumsuz etki yarattığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
RUHSAL HAZIRLIK
Çocukların bu yeni başlangıcında asıl önemli olan nokta, “ebeveynin ruhsal hazırlığı”dır. Öncelikle her ebeveyn kendi içine yürüyüp; “Çocuğumu dış dünyaya yollamaya hazır mıyım?” sorusunu kendine sormalı. Gelen cevapla yüzleşmeli… Eğer bu cevap kaygılarla dolu ise çocuğa yansıtmadan çözümlemeye çalışmalıdır.
Elbette süreç sizler için de zor, gözünüzden sakınıp yanınızdan ayırmadığınız yavrunuzu başka kişilere emanet ediyorsunuz. Bu dönemde zihninizde birçok “acaba” ile başlayan sorular olacaktır. Zihninizden kaygı yüklü düşünce ve görüntüler geçecektir. Bunlarla başa çıkmak için, alternatif olarak bir düşünce ya da görüntü üretebilir ve ona odaklanabilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzun okulda aç kalıp, halsiz düşeceğinden endişe ediyorsanız alternatif bir düşünce olarak; “Çocuğumun yemeği ihmal edebileceğini özellikle öğretmenine söylemiştim, sevdiği yiyecekleri de zaten çantasına koymuştum, aç kalacağını sanmıyorum” gibi alternatif bir düşünceyi zihninizden geçirebilir ve zihninizdeki kaygı yüklü düşünceleri azaltabilirsiniz. Bu süreçte öncelikle anne ve babanın tercih ettikleri kurum ve öğretmene güven duyması ve okul ile iş birliği içine girmesi, ebeveynin sürece uyum sağlamasını kolaylaştıracak önemli unsurlardan biridir.
ÇOCUĞA GÜVEN VERİLMELİ…
Sizler anne baba olarak kendinizi rahat hissedebilmeniz için gerekli önlemleri alıp uygulamaya geçtikten sonra sıra çocuğunuz kaygılarını azaltmak için yapmanız gerekenlerde. Çocukların okula, öğretmene ve arkadaşlarına alışabilmeleri için zamana ihtiyaçları vardır. Bu zaman zarfında hoşgörü, sabır ve kararlılıkla çocuğa kısa ve net bilgilendirmeler yapmak önemlidir. Çocuğun okula geliş gidiş saatlerini ona net olarak açıklamak, bir saat üzerinde onu alacağınız saati göstermek ve söylediğiniz saatte gelmek çocuğun kaygısının her gün azalmasını sağlayacaktır. Onu kimin getirip götüreceği, öğretmeninin kim olduğu gibi bilgiler de kısa ve net bir şekilde verilmelidir. Ayrıca öğretmeninin yanında güvende olduğu ama bir sorun olursa mutlaka ailenin okula gelip çocuğun yanında olacağı bilgisi verilerek çocuğun güven duygusu sağlanmalıdır. Okulun öğrenme eylemi dışında çocuğa keyifli gelebilecek yönlerinin de anlatılması faydalı olacaktır.
Çocuklarımız bizler için çok değerliler. Hepimiz çocuklarımızın ayakları sağlam yere basan mutlu bireyler olmasını istiyoruz. Okula başlayarak, ayakta durabilmenin bir başka denemesini yapacaklar. Siz kişiliğin mimarı olan anne babalar! Korku ve kaygılarınızı kontrol altına alıp, biraz destek ve cesaret vererek bırakın çocuğunuzun ellerini… Yürüsünler güzel yarınlara…
Uzman Psikolog&Aile Danışmanı
Zehra Akpınar Yenidünya – Yenidünya Psikolojik Danışmanlık