Kış aylarının şifa deposu bitki çayları ile artık hastalıklardan korunmak daha kolay. Yazarımız Şebnem Yılmaz sizler için bitki çaylarının faydalarını anlattı…
“Nane limon kabuğu bir güzel kaynasın aman. Ha ha ha ha ha her derde deva geliyor”
Kimler hatırlıyor parmak kaldırsın. Sevgili Barıs Manço’dan anılarımızda kalan bu anlamlı şarkı hepimizin kulaklarında ve zaten şifanın bitkilerden olduğunu da ne güzel anlatıyor bizlere değil mi?
Yaşadığımız topraklar, atalarımızdan gelen gelenekler, aslında ne kadar şanslı olduğumuzun bir göstergesi ve ne de keyifle bitkisel çözümleri barındırıyor topraklarımız. Midemiz bulandığında ya da karnımız ağrıdığında pek çoğumuz sevgiyle hazırlanmış bir nane limon çayı, kekik çayını annesinin elinden içmiştir sanırım.
Ya da grip olduğumuzda belki de sadece kış hastalıklarından korunmak için ıhlamur, zencefil, ayva kabuğu, elma kabuğu çubuk tarçın katılarak demlenen kış çaylarımızın tadı hepimizin damağında kalmıştır.
Çocukluğumu hatırlıyorum mutlaka şifalı bitkilerle harmanlanan çaylar içerdik. Evimizin vazgeçilmezleri arasında siyah çay yerine mümkün olduğunca adaçayı, dağ çayı, ıhlamur bulunurdu. Organik işine girdiğimde ve sağlıkla ilgili detaylı bilgiler edinmeye başladığımda pek çok kıymetli kişiyle tanışma şansım oldu. Her bir bilgi başka bir farkındalığa taşıdı beni.
Bitkisel ekstraktlar ile şifa bulan hastaları görüp deneyimledikçe doğadan gelen şifayı aslında eşimle dostumla dükkanıma gelen müşterilerimle paylaşmayı naçizane çok sever oldum.
Mesela bir adaçayı ya da ıhlamur kadar meşhur olmayan civanperçem çayı sadece kadınların üreme sistemi ile ilgili problemlere şifa olmakla kalmıyor, kanımızı temizlediği konusunda çalışmalarla şifası ispatlanmış.
Türkiye’de bitkisel çözümler konusunda pek çok uzmanımız var. Hepimiz televizyon programlarından hemen hemen hepsine aşinayız. Benim bitkisel çözümlerde en çok önemsediğim konu; tıpkı tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi hangi ortamda ve ne koşullarda yetiştiği ve bize gelene kadar ki saklama koşulları. Özellikle kurutulmuş bitkiler temiz bir şekilde yıkanıp kurutulup saklanıyor mu emin olmak lazım. Ben kendi adıma çok güvendiğim sadece organi̇k olan bitki çaylarını ve balları tüketiyorum.
BAL MÜTHİŞ BİR ŞİFA DEPOSU
O güzelim arıların yuvalarına organi̇k olan şifalı bitkilerden taşıdıkları özlerle yaptıkları balların tadına ve şifasına söyleyecek söz yok. Kışın olmazsa olmazlarım organik bal, propolis ve bitki çaylarım. Gelenler çok iyi bilir dükkanımda sıra sıra kavanozlarda bitki çaylarımız vardır. Gelen misafirlerimize hep sorarız: “Ne içersiniz?” diye. Meyve çayı, kış çayı, lavanta, papatya, ekinezya ve bir daha pek çok çeşidi olan çaylardan siz hangisini istersiniz? Sağlıkla kalın…
Şebnem Yılmaz