Milyonlarca kadının muzdarip olduğu hastalıklardan biri olan endometriozis için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. Peki endometriozis nedir? Endometriozis nasıl tedavi edilir?
Çoğunlukla genç kadınlarda görülen bir hastalık olan endometriozis, kronik bir rahatsızlıktır. İyi huylu ancak ağrılı bir hastalık olan endometriozis , miyom hastalığından sonra kadınlarda en sık rastlanan hastalıkların başında gelmektedir.
ENDOMETRİOZİS NEDİR?
Karın altı bölgesi olan rahmin dış kısmında, rahim mukozasına benzer bir doku meydana gelip, rahim, mesane, yumurta kanalları, yumurtalıklar, bağırsaklar, karın zarı gibi organlara yayılmaktadır. Çoğu zaman endometriozis kolonileri menstrual hormonlardan etkilenip büyüyerek kanamalara neden olur. Bundan dolayı karın bölgesinde enfeksiyonel reaksiyonlar, kistler, yaralar gibi durumlar meydana gelebilir.
Hastalıkla ile ilgili bilgi veren Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Endometriozis’de rahim içinde olan dokunun, vücudun herhangi bir bölümünde bulunabileceğini belirtti. Op. Dr. Görgen, “Örneğin, karın içi, tüpler hatta bazen gözlerde olabilir. Adet periyodu esnasında bu hücreler parçalanır ve sancılı adet ve kısırlık gibi belirtilere neden olan iç kanamalar meydana gelir’’şeklinde konuştu.
ENDOMETRİOZİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Op. Dr. Betül Görgen, endometriozis hastalığının tedavisine bir adım daha yaklaşıldığını açıkladı. Op. Dr. Görgen, milyonlarca kadın için tedaviye bir adım daha yaklaşılması ve araştırmacıların, hastalardan alınan kök hücreleri, laboratuvar ortamında, yeniden programlayarak sağlıklı rahim dokusu elde etmeyi başardıklarını ifade etti.
Genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalık olarak bilinen endometriozisin yeni tedavi yöntemi ile ilgili bilgiler aktaran Op. Dr. Görgen, yeniden programlanma yoluyla kök hücrelerin cilt ve kan hücrelerinden sağlıklı rahim dokusu hücrelerini oluşturduklarını belirterek, “Endometriozis’in en genel şekliyle, rahim iç yüzeyindeki dokunun farklı yerlerde bulunması anlamına gelir. Bu dokular, adet dönemi esnasında parçalanıyor ve ağrıya neden olan iç kanama odaklarına dönüşüyor” dedi.
ENDOMETRİOZİS’E YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ!
Yeniden programlanmış hücrelerin hormonlara parçalanma şeklinde yanıt vermediklerine dikkat çeken Op. Dr. Görgen, bu yeni gelişmenin endometriozisten muzdarip milyonlarca kadın için tedaviye bir adım daha yaklaşılması ve araştırmacıların, hastalardan alınan kök hücreleri, laboratuvar ortamında, yeniden programlayarak sağlıklı rahim dokusu elde etmeyi başardıklarını ifade etti.
Çalışmanın mimarlarından Dr. Serdar Bulun’un (Northwestern Üniversitesi) bu yeni gelişmeyi ‘endometriozisin tedavisine açılan kapı’ olarak tarif ettiğini açıklayan Op. Dr. Görgen, araştırmacıların kök hücreleri endometriozisli kadınların kemik iliğinden ve cildinden elde ettiğini, bu hücrelerin vücudun kendini tamir etme ihtiyacı olduğunda başka bir dokuyu ve hücreyi oluşturacak şekilde işlenebildiğini belirtti.
Op. Dr. Betrül Görgen, “Bilim adamları yaklaşık iki haftalık bir periyotta hormonal tedaviler kullanarak kök hücreleri yeniden programlamış ve sağlıklı endometrial hücrelere dönüştürmüşlerdir. Çalışma, Kök Hücre Haberleri adlı dergide yayınlanmıştır. Hücreler hastaların kendilerinden alındığından reddetme gibi bir risk de olmamaktadır’’ diyerek daha önce kök hücreler kullanılarak, kalp, karaciğer ve pankreas dokularının oluşturulduğunu ancak rahim dokusunun oluşturulmasının ilk olduğunu ifade etti.
Bu çalışmanın kadın sağlığı konusundaki faydalarının yanında aşırı ağrı kesici kullanımını ve ağrı sebebiyle iş gücü kaybını azaltmaya da yardımcı olacağı bilgisini veren Op. Dr. Görgen, “Bundan sonraki adım, kök hücreleri laboratuvar dışında yeniden programlamaktır” şeklinde sözlerini sonlandırdı.