Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?

Genellikle Akdeniz bölgesindeki ülkelerde yetiştirilen keçiboynuzu oldukça yoğun enerji içeren çok yararlı bir bitkidir. İçerisinde bulanan ve şeker tadı veren bir sıvı nedeni ile taze tüketildiğinde oldukça tatlı bir bitkidir. Bu bitkinin yetiştiği ağaçların boyları genel olarak 4 ile 6 metre civarında olmaktadır. Taze şekilde toplanan bu bitki toplandığı gibi taze tüketilmesinin yanında kurutularak da tüketilebilmektedir.

İçeriği özellikle yağlar, sodyum ve karbonhidrat açısından oldukça zengindir. Bunun yanında içeriğinde yoğun miktarda potasyum, magnezyum ve selenyum ile birçok farklı mineralde bulunmaktadır. Vitamin açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahip olan keçiboynuzu, A ve C vitamini açısından oldukça zengin bir bitkidir. Sağlıklı bitkiler içerisinde çok tercih edileni olan keçiboynuzu içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve elementler ile sağlığa olumlu etkilerde bulunmaktadır.

Keçiboynuzunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Soğuk algınlığı ve göğüs hastalıkları ile astım hastalığına iyi geldiği düşünülen keçiboynuzu genel olarak kış aylarında ve farklı şekillerde tüketilmektedir. Bunlar yanında grip enfeksiyonları ve üşütme nedeni ile yaşanan hastalıklar üzerinde iyileştirici etkisi olan bir besindir. En büyük özelliklerinden birisi olan güçlü bir antioksidan olması birçok sağlık sorunu ve hastalık üzerinde iyileştirici etkisini mümkün hale getirmektedir. Aşağıda maddeler halinde keçiboynuzunun hangi sağlık sorununa iyi geldiğini ve bunun nedenini paylaştık.

Keçiboynuzu Kolesterole İyi Gelmektedir

Yapılan bilimsel araştırmalarda keçiboynuzunun kolesterole iyi geldiği yönünde net bulguya rastlanmamış olsa bile içeriği nedeni ile kötü kolesterol denilen LDL seviyesini düşürdüğü bilinmektedir. Keçiboynuzu lifli yapısı ve içeriğinde bulunan zengin mineral, element ve vitaminler ile kötü kolesterol olarak LDL seviyesini düşürücü ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyesini dengeleyici özelliğe sahiptir.

Sindirim Sisteminin Sorunsuz Çalışmasını Sağlar

2002 yılında yapılan bir araştırmanın sonucunda sindirim sisteminde olumlu etkileri olan keçiboynuzunun içerdiği beta-karoten nedeni ile bu etkiyi yarattığı saptanmıştır. Sağlığımıza olumsuz etkileri olan serbest radikaller ile mücadele eden keçiboynuzu sindirim sistemini düzenleyici etkiye sahiptir. Bunun yanında lifli yapısı ile midenin güçlenmesi konusunda olumlu etkiler yaratmaktadır. Birçok mide hastalığına yakalanma oranını düşüren keçiboynuzu tüketimi ayrıca bağırsak kanserine yakalanma oranını da azaltmaktadır. İçerdiği antioksidan özelliği ile bağırsaklarda enfeksiyon koruyucu bir etkiye sahiptir.

Bağırsaklar ve İshal Konusunda Etkilidir

Sindirim sistemi üzerinde açık bir şekilde olumlu etkileri bulunan keçiboynuzu birçok bağırsak sorununun giderilmesinde de önemli rol oynamaktadır. Bazı sağlık sorunlarında yaşanılan ishalin durdurulmasında keçiboynuzu tüketimi önerilmektedir. Lifli yapısı ve zengin besin değeri ile ishalin önlenmesinde başarılı sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır. Yetişkinler yanında çocuklarda daha sık görülen ishal için yine keçiboynuzu tüketimi önerilmektedir.

Akciğer Kanseri Olasılığını Azaltır

Keçiboynuzunun en önemli özelliklerinden birisi olan güçlü bir antioksidan olması birçok sağlık sorununa olumlu etkiler yaratmaktadır. Toksinlerin hızlıca vücuttan atılmasını sağlaması birçok hastalığın vücutta var olmasını engellemektedir. Bunlardan biriside akciğer kanseridir. Bu güçlü antioksidanın tüketilmesi ciğerleri temizler. Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin kullanımı ile ciğerlerde oluşan olumsuz etkiler bu sayede atılabilmekte ve ciğerlerin temizlenmesi sağlanabilmektedir.  Bu nedenle keçiboynuzu tüketimi akciğer kanseri olma olasılığını azaltır.

Hasar Gören Hücrelerin Onarımını Sağlar

Sağlığımız için çok önemli olan bağışıklık sistemimiz sürekli ölmekte olan hücrelerimiz ile güçsüz düşebilir. Hastalıklara karşı zayıflayan savunma sistemimiz hastalıkların vücudumuzda daha kolay oluşmasını sağlar. Keçiboynuzu ise oldukça özel yapısı sayesinde hücrelerin onarımını sağlamaktadır. Onarılan hücreler ölmediği ve güçlendiği için bağışıklık sistemimiz ve savunmamız de güçlenecektir. Böylece hastalıklara karşı daha dirençli olmamamız sağlanır. Bu nedenle keçiboynuzunun tüketilmesi genel sağlık durumumuzu oldukça önemli şekilde güçlendirmekte ve iyileştirmektedir denebilir.

Alerjik Hastalıkların Tedavisinde Olumlu Etkisi Vardır

En önemli özelliklerinden birisi olan güçlü bir antioksidan olması bu bitkiyi aynı zamanda antialerjik ve anti bakteriyel bir duruma da getirmektedir. Bu iki özelliği ve antioksidan özelliği ile özellikle kış aylarında meydana gelen salgın hastalıklardan koruma ve bunların tedavisinde olumlu etkiler sağlar. Solunum yollarında oluşan bakterilerden kurtulmak konusunda olumlu etkileri bulunan keçiboynuzu nezle ve girip türündeki soğuk algınlıklarına karşı etkilidir. Antialerjik özelliğiyle de astım gibi solunum yolu alerjilerinin azalmasında da oldukça etkilidir.

Astım ve Bronşit Hastalarına Tavsiye Edilmektedir

Yukarıda söz ettiğimiz gibi güçlü bir antioksidan oluşu güçlü bir antialerjik yapısının olduğunu da göstermiştir. Bu durum bitkinin tüketilmesinin bronşit ve astım gibi solunum yolunda bulunan alerjilerin giderilmesinde etki eder. Özellikle alerjik astım hastalarının ve bronşit hastalarının keçiboynuzu tüketmelerinin bu sağlık sorunlarının hafiflemesinde etkili olacağı bilinmektedir. Bu nedenle de bu tip hastalıkları olan kişilere keçiboynuzu tüketmeleri önerilir.

Grip ve Soğuk Algınlığına İyi Gelmektedir

Oldukça güçlü olan antioksidan özelliği bitkinin doğal bir şekilde antibiyotik özelliği taşımasını da sağlar. Bu özellik ile kış aylarında çok sık görülmekte olan soğuk algınlıkları ve grip gibi hastalıkların iyileşmesinde etkili olmasını sağlar. Vücudumuza girerek nesle ve grip gibi soğuk algınlığına yol açan virüslerin temizlenmesini sağlayan keçiboynuzu, içerdiği besin değerleri ile ortaya çıkan doğal antibiyotik özelliği sayesinde bunu başarmaktadır.

Şiddetli Öksürüğü Keser

Vücudumuza giren virüsler ile serbest radikaller hastalıklara ve şiddetli öksürüğe neden olur. Keçiboynuzu ise güçlü bir antioksidan oluşu ile elde ettiği antialerjik özelliği ve doğal antibiyotik özelliği sayesinde bu virüs ve serbest radikaller ile savaşılmasını sağlar. Bu sağlık sorunlarında oldukça olumlu etkileri bulunan bitkinin tüketilmesi kısa sürede öksürüğün kesilmesini sağladığı gibi hastalığın tedavisini de sağlamaktadır.

Kalp ve Damar Hastalıklarına Yakalanma Olasılığını Azaltır

Oldukça ciddi sağlık sorunları arasında yer alan kalp ve damar hastalıklarından korunmak için keçiboynuzu tüketimi, içerdiği zengin besin değerleri ile tavsiye edilmektedir. Özellikle güçlü bir antioksidan oluşu ve kan temizlemeye yarayan içeriği ile damar hastalıklarının oluşumunu azaltmaktadır. Damarlarda meydana gelecek tıkanıklığa sebep olan tüm olumsuzlukları kanın temizlenmesi ve toksinlerin temizlenmesi ile yok edebilir. Bu nedenle de kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkışında önleyici rol almaktadır.

Mide Sorunlarına Olumlu Etkiler Sağlar

Lifli yapısı ile midenin güçlenmesini sağlamakla beraber mide asit seviyesinin düşmesini de sağlamaktadır. Mide sorunlarının baş nedeni olan mide asidinin artmasını engellemesi bu sorunların oluşumunu yok etmektedir.

Kemik Erimesini Yavaşlatır

Yapılan araştırmalarda net bir şekilde bu konuda bulguya rastlanmamış olsa bile içerdiği kalsiyum oranı ile kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu durumda kemik erimesi gibi hastalıkların etkisini de yavaşlatır.

Cinsel İstekliliği Arttırır

Oldukça yüksek oranda enerji içermesi nedeniyle cinsel istekliliği arttırdığı bilinmektedir. Sperm sayısında oluşan azalmayı önlemenin yanında iktidarsızlık sorununun giderilmesinde de önemli etkileri bulunmaktadır.

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu pekmezi genel olarak yukarıda da belirttiğimiz cinsel sorunların giderilmesinde tercih edilmektedir. Ancak içerdiği zengin vitamin, mineral ve elementler ile bunlar yanında daha birçok farklı sağlık sorununa da iyi gelmektedir.

  • Antioksidan ve antialerjik özelliği ile alerji hastalarına ve şiddetli öksürüğe
  • Kanı temizleme özelliği ile damar tıkanıklığına ve kalp hastalarına
  • Akciğer ve birçok farklı kanser türüne yakalanma oranının düşmesine
  • İçerdiği potasyum ve sodyum ile karaciğere
  • Lifli yapısı ve antioksidan özelliği ile sindirim sistemi ve bağırsaklara iyi gelmektedir.

Keçiboynuzunun Zararları Var Mıdır?

Yukarıda da detaylı olarak belirttiğimiz gibi keçiboynuzunun güçlü bir antioksidan olması ve zengin mineral ve vitamin kaynağı olması birçok sağlık sorununun giderilmesini sağlar. Ancak yanlış ve çok tüketimi ile bazı sağlık sorunlarına neden olması da mümkündür.

  • İçeriğindeki şeker ile şeker hastalarının tüketimi doktor kontrolünde yapılmalıdır.
  • Fazla tüketim söz konusu olduğunda mide bulantısı ve baş dönmesi yapabilir.
  • Kan inceltmek için düzenli ilaç kullanan kişilerin doktor kontrolünde tüketmeleri gerekir.

Tavsiyeler

Oldukça zengin içeriğe sahip olan bu besin birçok hastalığa iyi gelmesi yanında hastalıklardan koruyan özelliği ile tam bir şifa kaynağıdır. Buna rağmen tüketiminin az olması ve sadece belirli hastaların bu bitkiyi tüketiyor olması üzücü bir durumdur. Yetişkinler yanında çocuklarında bu besini tüketmeleri gelişimlerini çok daha iyi olmasını sağlar. Bu nedenle keçiboynuzu tüketiminin artması bireysel ve toplumsal olarak sağlığımıza olumlu etki edecektir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo