Tarçının antioksidanlar açısından zengin olduğunu bilirsiniz. Zira zayıflamak için yeterli olmadığını da bilmelisiniz. Peki, hiç mi etkisi yoktur? Tabi ki vardır. Hücreler aracılığıyla şekerin işlenmesini sağladığı görülen insülin hormonu için dengeleme görevi gören tarçın bu ölçüde diyetiniz için yardımcı rol oynayacaktır.
Tarçın, Glikoz ve İnsülinin Etkisi!
Üretim yeri pankreas olan insülin hormonunun görevi, kandaki şekeri genel olarak vücuttaki hücrelere götürmektir. Bu noktada hücreler, kendilerine insülin hormonuyla taşındığı görülen glikozu alırlar ve enerjinin üretimi için kullanırlar.
Besin lifini az miktarda içerdiği bilinen rafine gıdaları, basit düzeydeki karbonhidratları ve şekeri tükettiğinizde kısa süre içerisinde sindirildiklerini ardındansa glikoza dönüştürüldüklerini göreceksiniz. Bu dönüşümü ise glikozun kana karışması takip edecektir.
Sürekli artış gösteren glikozun hücrelere ulaştırılabilmesi için insülin üretiminde de artış meydana gelir. Ortaya çıkan insülin dalgalanmalarıysa yeterli enerjinin hazırlanmadığını ve vücutta enerjiye yönelik yağ yakımı için ihtiyaç olmadığını mesaj olarak iletecektir.
Bu durum ise vücudun yağ yakımı yerine glikoz kullanmayı tercih ettiğini gösterecektir. Dolayısıyla da daha çok yağ depolanacaktır.
İnsülin dalgalanmasındaki tek olumsuzluk daha çok yağ depolanması olmayacaktır. Öyle ki bu dalgalanmaların, yeterli yemek tüketimine rağmen enerjinin az olması ve kısa süre içinde tekrardan acıkılması sonucunu ortaya koyduğu görülecektir.
Tarçının zayıflama üzerindeki etkisine bakıldığında ise insüline yardım eden kan şekerinde dengelenmenin öncü olduğu görülecektir. Kandaki glikozun hücrelere taşınmasında yardımcı rol oynayan birtakım bileşenleri bünyesinde barındıran tarçın, insülinin ekstradan salgılanmasında engel görevi görecektir.
Bazı araştırmalara göre gün içinde 3 ila 6 gramlık tarçın tüketiminin 2.tip diyabet hastalarında serum glikozla LDL kolesterolünü düşürdüğü görülmektedir.
Öyleyse diyetinizde daha çok tarçın tercih ettiğinizde;
- Vücutta iyi bir şekilde işlenebilen glikoz için katkıda bulunabilirsiniz.
- Vücudunuzun enerji kaynakları yerine yağ deposunu tercih etmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Yemek sonrası kendinizi daha uzun süre tok hissedebilirsiniz.
Defneyaprağının, zerdeçalın ve karanfilin tarçına ilaveten aynı etkileri göstereceğini ayrıca bilmelisiniz.
Diyetimde Tarçını Nasıl Tercih Etmeliyim?
Kendinize tarçından çay hazırlayabilirsiniz. Tarçını yoğurdun yahut meyvelerin üzerine serpiştirebilirsiniz.
Tarçın Çayında Tarifiniz: İster toz isterseniz de çubuk tarçınla çayınızı hazırlayabilirsiniz. Toz tarçında büyük bir bardak çayda 1 ila 1 buçuk ç.k tarçın yeterlidir.
Tarçını, kaynattığınız suya ilave edip tüketebilirsiniz. Çubuk tarçında bir bardak kaynamış suya 1 tane tarçın atabilir ardından 8 ila 10 dakikalık süreyle demleyebilirsiniz.
Çayınızı 2 ila 3 adetlik karanfil yahut 1 dilimlik limonla tatlandırabilirsiniz.
Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar!
Kan şekerinde dengeleme yapan tarçın beslenmeyi düzenlemez.
İnsülin hormonuyla kan şekerindeki dalgalanmaları önleyebilmek adına besin lifinin zengin olduğu gıdalar tüketilebilir.
Çay ve kahvede şeker kullanmamalısınız. Şekerin, içerisine sonradan eklendiği gıdaları tüketmemeli ve beyaz ekmeğin yerine kepek çavdar yahut tam tahıllıları tercih etmelisiniz.