Osmanlı Müzik Arşivine Artık Kolayca Ulaşabilirsiniz

Türk sanat kültürünün en önemli kaynaklarından birini oluşturan Osmanlı dönemi müzik arşivi, binlerce bestekarın ve güftekarın eserlerini bulmanıza imkan sağlıyor. Artık birçok farklı noktada araştırma yaparak bu eserlere ulaşmaya çalışmanız yerine İstanbul Üniversitesi arşivi sayesinde kolayca erişim gerçekleştirebilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bilinen OMAR, bu dönemin müzik çalışmalarını interaktif bir arşiv olarak tüm Türkiye’ye sunuyor.

İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleştirilen bir etkinlikle tüm halka tanıtımı yapılan bu arşivin her parçası Türk sanat ve kültür dünyası için önemli bir nokta oluşturuyor.

OMAR tarafından hazırlanmış olan Osmanlı döneminin müziği, multimedya arşiv arama ve karşılaştırma portalı sayesinde bu imkana ulaşmanız artık çok daha kolay bir yöntem oluşturuyor. Gerek yerel organizasyonlarda gerek uluslararası organizasyonlarda Osmanlı dönemi müziğinden örnekler sunmak ve çalışmalar gerçekleştirmek için bu arşivi birçok noktada avantaj oluşturacak gibi duruyor.

Oluşturulan bilgi havuzu sayesinde tüm eserlerin birer dijital kopyası, bilgi havuzundan kolay bir şekilde elde edilebilecek. Hazırlanan etkinlik sırasında konuşma gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sedat Murat, yaptığı bu konuşmada; OMAR danışmanlığında birçok önemli eserin üzerinde çalışmalar yapıldığını belirtti. Özellikle bu eserlerin birer dijital kopya haline dönüştürülmesi ile birlikte değerlendirilebilecek bir bilgi havuzunda bir araya getirildiği ve sanat dünyası için büyük bir imkan oluşturulduğu da açıklandı.

Etkinlik ve program konusunda önemli bir görev üstlenmiş olan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Gönül Paçacı ise açıklamasında hükümetin bu hizmet için önemli bir destek sunduğunu belirtti.

Özellikle Ankara Strateji Bütçe ve Daire Başkanlığı’nın projeye maddi destekte bulunduğu bilinirken, üniversitenin kabul ettiği bu maddi destek sayesinde OMAR projesinin hayata geçirildiği belirtiliyor.

Proje için üniversite bünyesinde istihdam edilen 11 kişi, sanatkar kimlikleri ile birlikte projede yer aldı. Hazırlanan projeyle birlikte ortaya koyulan faaliyet sayesinde arama ve karşılaştırmaya açık bir hale gelmiş birçok Osmanlı dönemi müzik eseri bulunuyor. Bu hizmet için sunulan ilk aşama olmakla birlikte daha sonraki dönemlerde eserlerin tamamen notaya aktarılarak kayıt edilecek şekilde de sunulacağı belirtiliyor.

Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar yaklaşık 100 senelik bir maziyi ortaya koyan bu program sayesinde zaman içerisinde değişen Türk müziğinin etkilerini görebilmeniz mümkün oluyor. Soyut bir mirasın somut bir sonuca aktarılmasını sağlayan bu proje, sürekli bir şekilde güncellenerek ilerleyen yıllarda çok daha geniş bir kaynak oluşturacak gibi görünüyor.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın