Lösemi Belirtileri!
Çoğunlukla 16 yaş altındaki çocuklarda görülen lösemi hastalığı, kanserin bir çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Peki lösemi nedir, lösemi belirtileri nelerdir?
Kan kanserinin en yaygın türü olan lösemi, erken teşhis ve doğru tedavi uygulanması gereken hastalıklardan biri. Kanserin bir çeşidi olan lösemi, kan kanserlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor. Akut ve kronik olarak iki gruba ayrılan bu hastalık 16 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülebiliyor. İlk olarak “Lösemi nedir, neden olur” sorularına yanıt vererek başlayalım yazımıza.
Lösemi Nedir?
Kemik iliğinden kaynağını alarak kan üreten kök hücrelerinden biri farklı sebeplerden dolayı gelişimini durdurur ve kontrol dışında aşırı fazlalaşır. Bu durumda lösemi ortaya çıkar. Bu hastalık ilk olarak kemik iliğini, daha sonra tüm vücudu etkilemeye başlar. Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi lösemide de erken teşhis çok büyük rol oynamaktadır. Doğru ve erken tedavi bu hastalığın önüne geçmeye fayda sağlayabilir.
Lösemi Çeşitleri!
Lösemi ilk olarak akut ve kronik olarak ikiye ayrılıyor. Aniden ortaya çıkan akut lösemi kendi içerisinde akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut miyeloblastik lösemi (AML) olarak iki farklı türde gözleniyor. Akut lösemiler diğer türlere göre çok daha hızlı ilerliyor. Kronik lenfositik ve kronik miyeloid lösemi olarak ayrılan kronik lösemiler ise daha yavaş ilerler, uzun süre herhangi bir yan etki göstermeyebilir. Çocuklarda en çok gözlenen kanser türü olan akut lösemide kansızlık en sık görülen belirtilerin başında geliyor.
Lösemi Belirtileri!
Aşağıda bulunan belirtilerden bir ya da birkaçını gözlemlemeniz halinde uzman bir doktora acil şekilde muayene olmalısınız ki erken teşhis konulup uygun tedaviye başlanabilsin.
* Çok çabuk yorulmak,
* Ten renginde solgunluk,
* Halsiz hissetmek,
* İştahsızlık,
* Kemiklerde hissedilen ağrılar,
* Vücudun farklı yerlerinde meydana gelen sebepsiz kanamalar,
* Deri altında gözle görülen morarıklıklar (cilt altı kanamaları) lösemi belirtisi olabilir.
Lösemi Nedenleri!
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi lösemiye de sebep olan birbirinden farklı etkenler bulunuyor. Bunlar;
* Uzun süreli ve yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmış olmak,
* Genetik hastalıkların bazıları,
* Bazı virüsler,
* Sanayide kullanılan kimyasallara maruz kalmak,
* Bazı kemoterapi ilaçları,
* Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazların uzun süreli kullanımı,
* Katkı maddeli yiyecekler,
* Hava kirliliğine maruz kalmak lösemiye neden olan etkenlerden bazılarıdır.