Adet Öncesi Sorunlar

Adetin ilk günü arasında ruhsal değişiklikler, kilo alma eğilimi, memelerde hassasiyet gibi biçimlerde ortaya çıkan bu durum, “âdet öncesi gerilim’’olarak bilinir ve progesteron yapımının en üst düzeyde olduğu döneme rastlar. Söz konusu değişikliklerden yakınan kadınlarda, bu hormon üretiminin yetersiz olduğu öne sürülmektedir.

Şiddetli âdet öncesi gerilim tedavilerinin en başarılılarından biri, hastaya progesteron verilmesidir. Başka bir kadından alınan doğal progesteron, rahatsızlığın başlaması beklenen günden birkaç gün önce verilerek, bu dönemde, dolaşımdaki hormon düzeyinin yüksek olması sağlanır. Ne var ki, progesteron ağız yoluyla alınmadığından, vajina ya da makata konan fitillerin kullanılması gerekmekte ve bazı kadınlar bu tedaviyi hastalıktan daha tatsız bulmaktadır.

Zaman zaman yatıştırıcılar da gerekli olabilir, ancak büyük bir olasılıkla gerilimi hafifletmenin en iyi yolu, nedeni bulup tedavi etmektir. Kadınlara bu dönemde daha az yorulmaları önerilebilir.

Kadınlar, her âdet çevrimi sırasında büyük hormon değişikliklerine uğrarlar. Bu durum gayet normaldir.

Adet Öncesi Sorunlar ile ilgili Soru ve Cevaplar

1- Daha önce hiç âdet öncesi sorunum olmadı, ama annem, kendisinde olduğu gibi bende de çocuk doğurduktan sonra görülebileceğini söyledi. Şu anda gebeyim ve bebek doğduktan sonra âdet öncesi gerilimin başlamasından korkuyorum. Ortaya çıkmasını önlemek için yapabileceğim bir şey var mı?

Cevap: Bazı kadınlarda âdet öncesi sorunlar ilk doğumdan sonra başlamaktadır. Sizde de olup olmayacağı önceden bilinemez. Ancak bu konuyu düşünmemelisiniz, çünkü korku,bir süre sonra kendinizde belirti aramanıza ve bu yüzden sinirli, sıkıntılı olmanıza yol açabilir.

2- 15 yaşındaki kızım, âdet öncesi çok huysuz ve hırçın oluyor. Sürekli tartışıyoruz. Ona nasıl yardımcı olabilirim?

Cevap: Önce, gördüğünüz değişiklikler konusunda onunla konuşun. Olumsuz duygularının gerçekten âdet dönemine bağlı olup olmadığını anlamaya çalışın. Öyleyse, bir doktora başvurun. Ama sizin de, üzücü tartışmalara girmekten kaçınmaya çalışmanız gerekir. Kızınızın âdet öncesi gerilim konusunda kitap okuması yararlı olabilir. Böylece kendisindeki değişiklikleri daha iyi anlayacağından, sorunun üstesinden gelmesi de daha kolay olacaktır.

3- Âdet öncesi gerilim için bir doktora başvurdum, ama yardımcı olamayacağını söyledi. Bana daha çok hareket etmemi ve bol bol uyumamı önerdi. Söylediklerini yaptım, ama bir yararı olmadı. Bir arkadaşım bu durumun tedavi edilebildiğini söyledi. Bana ne önerirsiniz?

Cevap: Doktorunuza yeniden gidin ve önerilerinin yararlı olmadığını söyleyin. Tamamlayıcı muayene ve tedavi için sizi bir uzmana ya da bir kliniğe gönderebilir. Yardımcı olmak istemezse, başka bir doktora görünmeniz iyi olur.

Âdet gören her kadında, âdet öncesi sorunları görülmez. Bazı kadınlar, bedenlerindeki ya da ruhsal yapılarındaki değişikliği tedavi gerektirecek kadar önemli bulmazlar; bazıları da kendilerini bu dönemde özellikle üretken ve iyi hissettiklerini belirtirler. Bununla birlikte, yapılan tahminlere göre, kadınların yüzde ellisinden fazlası belirgin âdet öncesi belirtilerden yakınmakta ve bunların yaklaşık yüzde onunda rahatsızlıklar ancak doktor müdahalesiyle iyileştirilebilecek kadar ağır olmaktadır.

Adet Bozuklukları ve Sorunları yazımızı okudunuz mu ?

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın