Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Çoğu birey ağzının koktuğunun farkında olmayabilir, başka insanlar da ona ağzının koktuğunu söyleyemezler. Bazı durumlarda hasta, ağzında kötü bir tat hissettiği ya da ağız kokusundan kuşkulandığı için bir yakınına sorar. Kimi utangaç ve çekingen kişilerse, yalnızca dişçilerine dertlerini anlatırlar.

Kolayca yapılabilecek bir deney, elin üstünü yalayıp, bir süre sonra yalanan yeri koklamaktır. Böylece burun, ağzın kokusunu alacağından insan, soluk kokusu hakkında bir fikir edinebilir.

Ağız Kokusu Tehlikeleri

Ağız kokusunun en önemli etkilerinden biri insanı toplum içinde zor durumda bırakmasıdır. Bu, kişinin ağzının koktuğunu bilmesi ve ilişkide bulunduklarını düşünmesiyle daha da belirgin olarak ortaya çıkar.

Ağız kokusunun nedeni piyore gibi, dişeti hastalıklarından biri ise, dişeti çekilmeleri, dişlerin gevşeyip kaybedilmesi olasılığı da vardır. Bu durumda bir diş hekimine görünmek yerinde olur.

Az görülen bazı hallerde, ağız kokusunun daha ciddi nedenleri ihmal edilirse, durum ağırlaşabilir. Ancak, öteki belirtiler de ağız kokusuna eşlik edeceğinden, böyle bir durumu gözden kaçırma olasılığı pek azdır.

Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız kokusunun tedavisi nedene göre değişir. Diş bakımı yalnızca ağız kokusunu önlemek için değil, dişleri koruma açısından da çok önemlidir.

Kokulu yiyeceklerin yol açtığı geçici ağız kokmalarında, zaman en iyi çözümdür. Yine de, gargara, ağız spreyleri ve naneli sakız ya da şeker gibi şeyler kullanılabilir.

Ağız sağlığının korunmasında temel öneriler

  • Dişlerinizi, özellikle yemeklerden sonra olmak üzere, günde en az iki kez fırçalayın.
  • Dişler arasında kalan yemek artıklarını diş temizleme ipleriyle temizleyin.
  • Ağzınız kokuyorsa, antiseptik gargara kullanın. Bu ağzınızı nemlendirir ve tükürük salgısını artırır.
  • Ara sıra naneli şeker emin ya da sakız çiğneyin. Bu, dişleri temizler ve tükürük salgısını artırır.
  • Başka insanlarla yakın ilişkideyseniz, burundan soluk almayı öğrenin ve öksürürken ağzınızı kapayın.
  • Düzenli olarak dişçiye gidip dişlerinizi temizletin ve cilalatın. Bu, salya çöküntüleriyle de karışıp sertleşmiş olan yiyecek kırıntılarını ve plakları ortamdan uzaklaştıracaktır.
Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo