Bağışıklık Kazandırma

Bağışıklık kazandırma, koruyucu antikorların bedenin doğal kaynaklarına eklenmesiyle belirli enfeksiyon hastalıklarına karşı direncimizi artırmaktır.

Bağışıklık kazandırma ya aşılarla in­sanlara dışarıdan antikor verilmesiyle (edilgen bağışıklık) ya da enfeksiyonla­ra karşı antikor yanıtı sağlayan etkisiz­leştirilmiş mikropların verilmesiyle (et­ken bağışıklık) gerçekleştirilir.03

Edilgen bağışıklık

Edilgen bağışıklık, düzenli olarak, yalnız tetanos için kullanılır. Hastalık riskinin oldukça yüksek olduğu (sözge­limi bahçe araçlarının neden olduğu bir kesik) kişilere uygulanır. Tedavide has­taya başka kaynaktan elde edilen anti­korlar verilir. Antikor üretiminde 1894’ten bu yana atlardan yararlanıl­maktadır, ama insan immünoglobülini’nden (IgG) elde edilenlerin kullanımı günden güne artmaktadır. İnsan immünoglobülin’i birçok bakımdan, at globülini’nden üstündür. Sözgelimi, at se­rumu alerji yapmakta,ama insandan el­de edilende bu tür bir tepki görülmemektedir. At serumunun neden olduğu, enfeksiyondan sonraki 36-48 saat için­de gelişen serum hastalığı’nda, ateş, eklem ağrısı, deri döküntüleri ve bazen de idrarda protein görülür.

Edilgen bağışıklığın unutulmaması gereken bir özelliği,enfeksiyondan he­men sonra koruma sağlamasına karşı­lık, etkisinin uzun sürmemesidir. Bu ne­denle, antitetanos serumundan sonra (edilgen bağışıklık), son tetanos aşısının üzerinden 10 yılı aşkın bir zaman geç­miş ise, yeniden aşı(etken bağışıklık) ya­pılır.

Etken bağışıklık

Çiçek hastalığına karşı ilk aşı, yakla­şık üç yüz yıl önce Türkler tarafından uygulanmıştır. Aşılanacak kişinin deri­si çizilir ve üstüne,çiçek geçirmekte olan bir hastanın derisindeki yaralardan alı­nan madde sürülürdü. Böylece geçirilen hastalık genellikle daha hafif seyreder ve bu .yöntemde enfeksiyonu geçiren ki­şi, çiçek’ hastalığına karşı kalıcı bağışık­lık kazanırdı. XIX. yüzyıl başlarında ise, bir kasaba doktoru olan Edward Jenner, süt sağıcılarının çiçek hastalığı­na karşı direnç geliştirdiklerini görüp inek çiçeği hastalığını insanlara aşılaya­rak, inek çiçeği hastalığına karşı oluşan bağışıklığın da çiçek hastalığına karşı di­renç sağladığını ortaya koydu. İnek çi­çeği mikrobunun yapısal olarak, öldü­rücü çiçek hastalığı mikrobuna çok ben­zediğini ve bedenin savunma sisteminin şaşırarak hem inek hem de insan çiçeği hastalığını etkisiz kıldığını ileri sürdü. Jenner’in yöntemi 1840 yılında İngilte­re’de eski yöntemle aşı yapılmasının yasaklanmasına’yol açacak kadar başarılı oldu.

Çiçek aşısının yaygın kullanımı,tıp ta­rihinin en önemli başarılarından birinin, yeryüzünden hastalığın aşağı yukarı bü­tünüyle silinmesinin gerçekleştirilmesi­ni sağladı.

Aşılamayla bağışıklık kazandırmanın ilkeleri, çeşitli enfeksiyon hastalıklarına uygulanmaktadır. Antikor yanıtını yük­selten ve koruma sağlayan madde, ölü ya da canlı olabilmektedir. Üstelik, bazı durumlarda organizmanın yalnız belli bir bölümü enjekte edilebilmektedir. Sözgelimi, hücre çeperinden türetilen bir protein kullanılabilmektedir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

frg yazılım