Atardamar hastalıkları
Bacaklar, atardamar hastalıkları açısından da tehlikede olan organlardır. Atardamar hastalıkları genellikle, damarlarda yağ artıklarının birikmesi ve pıhtı oluşmasına bağlı olarak damar tıkanması ya da daralması biçiminde ortaya çıkar. Bu hastalıklara ilişkin belirtilerden bazıları, toplardamarlardaki dolaşım bozukluğu belirtileriyle karışabilir. Damar bütünüyle tıkanırsa, dokulara giden kan akımı durur ve dokular ölür. Bu duruma kangren denir.
Beden, atardamar yetersizliğini kollateral dolaşımla (yan kollarla dolaşım) bir ölçüde giderebilmektedir. Kollateral dolaşım, atardamarların, birkaç hafta içinde, yeterince beslenemeyen dokulara kan götürecek uzantılar geliştirmesidir. Ancak, tıkanma daha çabuk gelişebileceğinden, atardamar hastalıklarının “tedavisinde” bedenin bu özelliği yeterli olmayabilir. En çok uygulanan ve genellikle başarılı olan tedavi, belirli bir yemek rejimiyle birlikte damarları genişletici ilaçlar kullanmak, egzersiz yapmak ve sigarayı bırakmaktır.
Kuşkusuz damarlarda oluşan pıhtı, cerrahi yollarla da çıkarılabilir. Ayrıca, bozuk olan damar bölgesinin çıkarılarak, geçiş sağlayacak başka bir damarın aktarılmasıyla by-pass ameliyatları da uygulanmaktadır.