En hayati organların başında gelen akciğer, vücuttaki oksijen ihtiyacını karşılar. Akciğerde meydana gelebilecek olan kanser insan hayatı için oldukça problem yaratabilir. Akciğer Kanseri Belirtileri ile bu hastalığa yakalayıp, yakalanmadığınızı az da olsa anlayabilirsiniz…
Diğer kanser türlerinden farklı olarak hayati tehlikesi daha fazla olan akciğer kanseri, birbirinden farklı bir çok türü bulunan, erken tanı konulmayıp tedaviye geç başlandığı zaman insan hayatını tehlikeye sokabilecek olan bir hastalık türüdür. Öncelikle “Akciğer kanseri nedir, neden olur” onu açıklayalım.
Akciğer Kanseri Nedir?
Vücutta yer alan karbondioksiti atıp, oksijenin alınmasını sağlayan akciğer en hayati organlarımızdan biridir. Akciğerde yer alan hücrelerin ya da dokuların kontrol dışında çoğalması ile meydana gelen akciğer kanseri, büyüyüp çevre dokulara da sıçrayabilir. Uzman doktorlar tarafından bu çok istenmeyen bir durumdur.
Akciğer Kanseri Belirtileri!
Vücudumuz çoğu zaman yakalandığımız hastalıkları anlayabilmemiz için bizlere bazı uyarılar verir. Akciğer Kanseri olduğunu anlamanın yolu da bu belirtileri incelemekten geçiyor.
- Uzun süreli devam eden ve geçmeyen öksürükler,
- Öksürüğü takip eden kanlı balgamlar,
- Göğüste meydana gelen şiddetli ağrılar,
- Sebepsiz kilo verilen kilolar,
- Sürekli yorgun ve halsiz hissetmek,
- Zatürre, bronşit gibi hastalıkların sürekli devam edip geçmemesi,
- Nefes almakta zorlanma,
- İştahın kapalı olması,
- Nedeni yokken sesin kısılması gibi belirtiler akciğer kanseri olduğunuzun bir işareti olabilir ki bu belirtiler oldukça önemli etkenlerdir.
Bu belirtilerden bir ya da birkaçını fark eden herkesin en kısa sürede erken teşhis için alanında uzman bir doktora muayene olması gerekmektedir. Çünkü unutmamak lazım ki; kanserde erken teşhis hayat kurtarır!
Akciğer Kanseri Çeşitleri!
Diğer kanser çeşitlerin aksine akciğer kanserinin birden fazla türü bulunmaktadır. Yulaf hücre olarak bilinen küçük hücreli akciğer kanserine genel olarak sigara kullanan hastalarda daha çok rastlanır. Diğer türlere özenle kan ve lenf yoluyla vücutta yayılma oranı çok daha hızlı olan küçük hücreli akciğer kanseri, diğer tüm akciğer kanseri türlerinin yüzde 15’ini kapsamaktadır.
Birçok farklı türü bulunan küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin tipinin belirlenmesi için kanserli doku ve hücreler incelenir ve türüne bu şekilde karar verilir. Bunlar sırasıyla; skuamoz hücreli karnisom, adenokarsinom, Büyük hücreli karsinom, Adenoskuamoz karsinom, Pleomorfik, sarkomatoid, ve sarkomatöz karsinom, Karsinoid tümör olarak adlandırılır. Her birinin görüntüsü birbirinden farklıdır.
Akciğer Kanseri Neden Olur?
Kadınlara oranla erkeklerde daha sık karşılaşılan akciğer kanseri, genellikle 45 yaş üstündeki bireylerde görülür. 45 yaş altı insanlarda görülme olasılığı oldukça düşük olan akciğer kanseri, hayati tehlikesi yüksek olan türlerin başında gelmektedir. Bu kanser türünün en önemli nedeni sigaradır. Sigara tüketmeyen kişilerde de nadiren görülebilen akciğer kanseri için yalnızca sigara tüketmek değil, sürekli sigara içilen yerde bulunup, sigara dumanını solumak da bir risktir. Sigara içen bir kişi sigara tüketmeyi bırakıp 10 yıl boyunca hiç sigara tüketmezse akciğere yakalanma riskini yarı yarıya düşürmeyi başarabilir. Sigara dışında; puro, nargile, pupo gibi tütün ürünlerinin tamamında akciğer kanserine neden olabilecek maddeler vardır. Tüm bunların haricinde ise; hava kirliliği, genetik etkenler, radyoaktif gazlar, içme sularındaki yüksek dozdaki arsenik de akciğer kanserine neden olabilen diğer etmenlerden bazılarıdır. Daha önce verem gibi ağır bir akciğer hastalığı geçiren kişilerin de akciğer kanseri olma riski daha yüksektir. Ailesinde akciğer kanseri olan bir bireyin bu hastalığa yakalanma olasılığı da daha fazla olabilmektedir. Kansere yakalanmadan önce yapılması gerekenler yazımızı mutlaka okuyun!
Akciğer Kanseri Tedavisi!
Her sene ortalama 1.3 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan akciğer kanseri için en önemli husus erken teşhis edilerek, uygun olan tedaviye en doğru zamanda başlanmasıdır. Akciğer tanısı koymak için yapılması gereken belli başlı tetkikler bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla; akciğer filmi, balgam testi, akciğer tomografisi, biyopsi, bronskopi gibi testlerdir. Tüm bu testler sonucunda akciğer kanserinin hangi türüne sahip olduğunuz teşhis edilir ve size uygun olan tedaviye başlanır. 4 farklı evresi bulunan bu hastalığın 1. Evresinde kanser akciğer içerisindedir. 2. Evrede lenf bezlerine sıçrayan akciğer kanserinin 3. Evresinde ise akciğerlerin arasında bulunan boşluklara veya akciğer zarına sıçramış olur. 4. Son evrede ise kanser karaciğer, kemikler, böbrek üstü bezler gibi organlara yayılarak hayati tehlikeyi arttırmaktadır. Tedaviye karar vermek için kanserin hangi evrede olduğuna da karar vermek gerekir. Alanında uzman doktor akciğer kanseri evresine göre şu tedavi yöntemlerini uygun görebilir; akıllı moleküller, radyoterapi, cerrahi tedavi (ameliyat), kemoterapi gibi.
Meme Kanseri Belirtileri konumuzu mutlaka okuyun!