Bronş genişletici aerosoller (spreyler)
Bunlar, başlamış olan astım nöbetlerini durdurma amacıyla kullanılırlar.Bronşların çevresindeki düz kasları gevşetirler. Etkileri çok hızlıdır. Birkaç dakika içinde tam rahatlama sağlarlar. Etkileri çabuk geçer, ama hastanın hırıltılı solunumunu iyileştirdikleri ve başka bir nöbet gelene kadar rahatlamasını sağladıkları için yararlıdırlar. Astımlılar bu tür spreyleri sürekli olarak yanlarında taşırlar. Gereken doz, kullanılan ilaca göre değişir. Ancak başlamakta olan nöbetler için bir ya da iki püskürtme genellikle yeterli olmaktadır.
Aerosol yöntemi, astım tedavisinde büyük bir aşamadır. Daha önceleri ilaç, hantal ve ilkel bir mekanizmayla (ilaç dolu bir balondan, lastik boru aracılığıyla) püskürtülmekteydi. Söz konusu aygıtın hem taşınması zordu, hem de sık sık tıkanırdı. Bir sigara paketinin yarısı büyüklüğündeki aerosol sprey ise büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bir başka üstünlüğü de her püskürtmede aynı miktar ilaç vermesidir.
Kortizonlu aerosoller
Kortizonlu ilaçlar, bronşları çevreleyen düz kasların kasılmalarını kontrol ederek, astımın oluşmasını önlerler. Hangi yoldan etkili oldukları tam anlaşılamamıştır. Bronş genişletici ilaçlar gibi astım nöbetlerini durduramadıkları, ama önleyici etki gösterdikleri bilinmektedir. Etkileri birkaç gün sonra, yani belirli bir doz alınınca ortaya çıkar. Düzenli aralıklarla, sözgelimi dört saatte bir alınmaları gerekir. Bronş genişleticilerle birlikte kullanıldıklarında, çok ağır vakalar dışında, bütün astımlarda yararlı oldukları görülmüştür. Başka hastalıkların tedavisinde kullanıldığında ciddi yan etkileri olabilen ve bu nedenle de doktor gözetiminde kullanılan kortizon, inhalatörle çok düşük dozlarda alındığından, yan etki söz konusu değildir.
Aerosol inhalatörün kullanımı oldukça kolaydır. Çalkaladıktan sonra, dik olarak baş aşağı tutulur. Hasta bir kez soluk verir, sonra püskürtücüyü dudaklarının arasında tutarak, yavaş ve derin bir soluk alır. Soluk almaya başladıktan kısa bir süre sonra püskürtme yapılır. Hasta, ciğerleri dolana kadar soluk almayı sürdürür. Beş saniye için soluk tutulur. Gerekirse ikinci bir püskürtme yapılır.
Sık yapılan bir hata, spreyi soluk almaya başlamadan önce püskürtmektir.Bu durumda ilacın büyük bir bölümü ağız içinde dağılmakta ya da farkında olmadan yutulmaktadır.
Zamanlama sorununu ortadan kaldırma amacıyla, bazı püskürtücülere, etkili maddenin içinde birikip bir sonraki solukta alınmasını sağlayan uzun plastik bir tüp eklenmiştir.
Sprey kullanımı kolaydır. Ayrıca ilk verdiğinde doktor da hastasına yöntemi gösterir. Ancak, astımlı çocukları olanların çok iyi bileceği gibi, nöbet anında basit bir işlem bile sorun olabilmektedir. Bu durumda çözüm, toz inhalatörü kullanmaktır.
Toz inhalatörleri Nedir
Hem bronş genişleticiler hem de kortizonlu ilaçlar toz olarak verilebilir. Hasta sprey kullanmakta zorluk çekiyorsa, bu yöntem daha elverişli sayılır. Yöntemin temeli toz haline getirilmiş ilacın solunarak alınmasıdır. Tozu içeren kapsül, inhalatördeki küçük plastik bir silindire yerleştirilip, içindeki kesici ile yarıdan kesilir. Hasta dudaklarının arasında tuttuğu inhalatörden havayı içine çekerek, hava akımıyla tozu alır.
Sodyum kromoglikat içeren bir ilaç da aynı yolla toz halinde alınır. Astımı kontrol altına alan ilacı içeren kapsül alete yerleştirilir ve özel bir teknikle, solunan havaya toz halde karışır. Tıpkı steroitler (kortizonlu ilaçlar) gibi, bu ilaç da koruyucudur.
Toz İnhalatörlerin Tehlikeleri Neler
Steroit ve sodyum kromoglikatın önemli bir yan etkisine rastlanılmamıştır. Ancak yıllar önce, bronş genişleticilerin aşırı kullanımının kalbi fazla uyarmasından kuşkulanılmıştır. Günümüzde, yalnız akciğerleri etkileyen yeni bronş genişleticiler kullanılmaktadır. Nöbet sırasında alman birkaç fazla dozun zararı yoktur. Yine de astımlılar, her ilaçta olduğu gibi, bunlarda da önerilen dozu aşmamaya özen göstermelidirler.