İyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılan beyin tümörleri, erken teşhis konulması halinde önlenebilen bir hastalıktır. Peki Beyin Tümörü Belirtileri nelerdir, neden oluşur? Soruların yanıtı yazının devamında…
Belki eskiden bu kadar sık rastlanan bir hastalık olmadığı için, belki de bu kadar bilinçli olmadığımız için bilemiyoruz. Ancak artık hemen herkes tümörün ne olduğunu biliyor. Ancak bu hastalığın ne tür sorunlara yol açtığı ya da nasıl tedavi edildiği ile ilgili çok yanlış ve eksik bilgiler mevcut. İlk olarak; “beyin tümörü nedir, neden oluşur” sorularının yanıtını öğrenmeliyiz ki yanlış bilgiler kafamızı karıştırmasın.
Beyin Tömür Nedir?
Bu sorunun yanıtından önce tümör nedir onu bilmemiz gerekir. Tümör, bir diğer adıyla ur, insan, hayvan ve bitki olmak üzere bütün canlıların dokuları içerisinde bulunan hücrelerin normal olmayan bir şekilde çoğalıp şişmesi sonucu oluşur. İyi huylu olan tümörler bulundukları dokuya herhangi bir zarar vermeyip, doku özelliklerinin sabit kalmasını sağlarken, kötü huylu tümörler çevresinde yer alan dokularda tahribata yol açar. Zararlı olan kötü huylu tümörler iyi huyluların aksine diğer organlara da sıçrayabilir. Beyin tümörü de kafatası içerisinde meydana gelerek beynin üzerine baskı uygulayarak problemlere yol açabilir. Burada en önemli nokta tümörün kötü huylu mu iyi huylu mu olduğuna karar verilmesidir.
Beyin Tümörü Belirtileri!
Kötü ya da iyi huylu hiç fark etmez, beyin tümörü olduğunuzu anlayabileceğiniz birkaç semptom vardır. Bu semptomları vücudunuzda gözlemliyorsanız, hemen bir nöroloji uzmanına giderek detaylı muayene olmalısınız. Beyim tümörü belirtilerini aşağıda sizler için sıralıyoruz;
- Özellikle sabahları başlayan aşırı şiddetli ve geçmeyen baş ağrıları,
- Yüz mimik ve hareketlerindeki yavaşlamalar,
- Kusma ya da bulantılar,
- Epileptik krizler (epilepsi nöbetleri)
- Hormonal bir takım farklılıklar (El ayaklarda oluşan büyümeler vb.)
- Aşırı unutkanlık ya da hafıza kayıpları,
- Yürümekte ya da dengede durmakta zorlanmalar,
- Bacak ve kollarda oluşan karıncalanma ya da uyuşmalar,
- Tümörün baskı yaptığı noktaya göre değişen konuşma ya da görme problemleri.
Beyin Tümörü Kimlerde Görülür?
Her hastalıkta farklı etkenler olduğu gibi beyin tümörünün de farklı kişilerde görülme olasılıkları vardır. Peki beyin tümörü kimlerde görülür?
- Genele vurduğumuz zaman beyin tümörü erkeklerde kadınlardan daha çok görülür.
- Beyaz ırka sahip olan kişilerde, diğer ırklara oranla daha fazla görülür.
- Yoğun bir şekilde radyasyona maruz kalan kişilerde de beyin tümörü görülme olasılığı daha fazladır.
- Ailesinde daha önce beyin tümörü hastası olan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranı da daha yüksektir.
- Bazı virüslere maruz kalan ya da elektromanyetik alanlarda çok azla bulunmuş olan kişilerde de beyin tümörü görülme olasılığı daha fazladır.
- Kötü huylu beyin tümörleri çoğunlukla çocuklarda ya da 60 yaş ve üzeri bireylerde görülür.