Kansızlık deyince akla hemen demir eksikliği geliyor. Özellikle ülkemizdeki kadınların çoğunda karşılaşılan Demir Eksikliği belirtileri neler? Gelin hep birlikte görelim…
Çevrenize baktığınızda, hep üşüyen, elleri ayakları her daim buz gibi olan insanlar görürsünüz. Peki hiç düşündünüz mü: “Bu kadar üşümenin nedeni ne olabilir” diye… Sürekli üşümenin en belirgin nedenlerinden biri demir eksikliği. Peki nedir bu demir eksikliği?
Demir Eksikliği Nedir?
Türk toplumunun kansızlık olarak adlandırdığı demir eksikliği, kana kırmızı rengini veren ve kan hücrelerinin oksijen taşımasını sağlayan hemoglobinin azalması sonucu oluşur. Vücudumuzda yeteri kadar demir bulunmaması durumunda demir eksikliği beraberinde kansızlık da baş gösterir. Peki demir eksikliği nasıl anlaşılır?
Demir Eksikliği Belirtileri
Vücudumuzda demir eksikliği olup olmadığını anlamanın çeşitli yolları vardır.
- Çok fazla üşüme,
- Ciltte solgun bir görüntü,
- Saçlar dökülmesi,
- Tırnakların kolayca kırılması,
- Güçsüzlük ve yorgunluk,
- Baş ağrıları,
- El ve ayak uyuşmaları,
- Konsantrasyon dağınıklığı,
- Dudak çatlakları,
- Ağız kenarlarında oluşan yaralar,
- Sinirlilik,
- Sebepsiz yorgunluk hissi gibi belirtilerden bir ya da birkaçını gözlemliyorsanız demir eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.
Demir eksikliği devamında demir eksikliği anemisi hastalığını da doğurabilir. Dünya genelinde demir eksikliği anemisi kadınlarda yüzde 35 oranında görülürken, erkeklerin yüzde 25’inde görülür. Hamilelerde ise bu oran yüzde 50’lere kadar çıkıyor.
Demir Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Yukarıdaki belirtilerin sizde olduğunuzu anladığınız an yapacağınız ilk iş bir uzman doktora gözüküp, muayene olmaktır. Uzman doktor hastalık hikayenizi dinleyip sizi muayene ettikten sonra gerekli kan tahlillerini yaptırmanızı isteyecektir. Çoğunlukla demir eksikliğinin anlaşılması için yapılan ilk tahlil tam kan sayımı testidir. Doktor hastanın durumuna göre gerekli olan testleri uygulayıp, hastaya uygun tedavi yöntemini belirler.
Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?
Doktorunuz tarafından verilecek olan ilaçları kullanmanız demir eksikliği tedavisinde en önemli süreç olacaktır. Aç karnına kullanılan demir ilaçları ile süt ve süt ürünlerinin kullanılmaması önerilir. İlaçları kullanmanız dışında bazı noktalara dikkat ederek demir eksikliğinizi giderebilirsiniz.
- Kırmızı et,
- Pekmez,
- Sakatatlar,
- C vitamini içeren besinler,
- Kuru baklagiller,
- Taze meyveler,
- Taze sebzeler tüketmek demir eksikliğinin önüne geçmek için önemli bir adım olacaktır.
Demir eksikliği olan hastaların çay ve kahve gibi kafeinli ürünleri tüketirken de oldukça dikkat etmesi gerekir. Çay ya da kahve içecek olan kişilerin bu haklarını yemekten hemen sonra veya yemek esnasında değil de ara öğünlerde kullanmaları öneriliyor.
Demir Hangi Besinlerde Var?
Demirin bulunduğu besinleri tüketmek de demir eksikliğini gidermede önemli bir rol oynar. Gelin demir hangi yiyecekler var birlikte bakalım…
- Yeşil yapraklara sahip olan ıspanak, pazı gibi sebzeler,
- Hayvansal besinlerin en zengini yumurta,
- Kuru yemişlerden badem, fındık ve fıstık,
- Etle pişirilmiş olan nohut, fasulye gibi kuru baklagiller,
- Kan yaptığı bilinen üzüm ve üzüm pekmezi,
- Keçi boynuzu pekmezi,
- Dut, kayısı, üzüm gibi meyvelerin kurusu,
- C vitamini deposu portakal, mandalina gibi meyveler.
Demir Eksikliği Neden Olur?
Her hastalığın neden kaynaklandığı hastalığa yakalanan kişi tarafından merak edilir malum. Peki demir eksikliği neden olur, demir eksikliği nedenleri nelerdir?
- Dengeli ve düzenli beslenmeme,
- Kansızlık,
- Folik asit ve B12 eksikliği,
- Yanlış uygulanmış olan diyet programları,
- Fazla çay ve kahve tüketimi,
- Mide ya da bağırsakta yer alabilecek iyi veya kötü huylu tümörler
- Salam, sosis gibi işlenmiş besinlerin çok fazla tüketilmesi,
- Etin fazla kavrularak ya da fazla pişirilerek yenmesi,
- Kadınlarda aşırı yoğun adet kanaması gibi etkenler demir eksikliğine neden olabiliyor.