Orta yaşlı erkekler için hayatı zindana döndürebilecek bir hastalık olan prostat nedir, nasıl anlaşılır? Prostat belirtileri ile bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığınızı öğrenebilirsiniz…
Hemen herkesin uzaktan ya da yakından bir şekilde adını duyduğu prostat, çoğunlukla orta yaştaki erkeklerde görülen bir hastalık türüdür. Ancak prostat hastalığı öncesi prostat nedir ondan bahsedelim. Her erkekte var olan bir salgı bezi olan prostatın ortalama ağırlığı 18-20 gram civarındadır. Tek başına bir problem yaratmayan bu salgı bezinde meydana gelen hastalıklar erkeklerin hayatını olumsuz etkilemektedir. Prostatın yaş ilerlemesiyle büyümesi bu hastalığı doğurur. Yapılan klinik çalışma ve testlere göre 60 yaş ve üzerindeki erkeklerin yüzde 60’ında prostat hastalığı gözlemlenmiştir. Anlaşıldığı üzere prostat aslında bir salgı bezidir. Bu salgı bezinde gelişen hastalıklar erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz anlamda etkilemektedir.
Prostat Hastalıkları
Başta da belirttiğimiz gibi çoğunlukla orta yaşlı erkeklerde görülen prostat hastalıklarından en sık görüleni iyi huylu prostat büyümesidir. Yaş ilerledikçe büyümesini sürdüren prostat erkeklerde idrara çıkma konusunda problemlere neden olur. Prostat bezinde meydana gelen iltihaplanma sonucu ortaya çıkan prostat iltihabı hastalığı; akut bakteriyel prostatit, kronik bakteriyel prostatit, kronik pelvik ağrı sendromu ve semptomsuz iltihaplı prostatit olmak üzere 4 farklı şekilde görülebilir.
Prostat Belirtileri
Yukarı belirttiğimiz prostat hastalıklarından prostat iltihabı belirtileri şu şekildedir;
* Yüksek ateş,
* Üşümeyi takip eden titreme,
* İdrarı yaparken meydana gelen yanma,
* İdrara çıkmada zorlanma,
* Nadiren de olsa idrarda kan görme,
* Mesanenin tam anlamda boşaltılamaması,
* Sık idrar yapma isteği,
* Mesane, testis ve perine bölgesinde hissedilecek ağrılar.
Tüm bunların dışında prostat kanseri ise daha ciddi bir hastalıktır. Erkeklerde en yaygın şekilde oluşan prostat kanseri, erken teşhis edildiği zaman tedavi süreci daha başarılı geçmektedir. Ancak genel anlamda başlangıç evresinde olan bir prostat kanseri herhangi bir semptom vermemektedir. Buna bağlı 40 yaşını geçmiş olan her erkeğin senede bir kere muayene olması önerilir. Prostat bölgesinde yer alan hücrelerin kontrol dışındaki büyümelerdir. Kemiklere ve diğer organlara sıçrama ihtimali olabilen prostat kanseri bazı semptomlarla baş gösterebilir. Bu semptomları fark ederek erken teşhis konulmasında yardımcı olabilirsiniz.
Prostat Kanseri Belirtileri
* Kasıklarda hissedilen ağrı ve sızı hali,
* Kemiklerde hissedilen ağrılar,
* İdrar yaparken güçlük çekme,
* İdrar akışının kuvvetsiz olması,
* Sertleşmede zorlanma,
* İdrarda kan görme,
* Boşalma esnasında meydana gelen ağrılar,
* Menide görülen kan gibi belirtiler prostat kanseri habercisi olabilir.
Bu yüzden belirtilerden bir ya da birkaçını taşıyorsanız en acil şekilde bir üroloji uzmanına muayene olmalısınız. Çünkü diğer tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de erken tanı hayat kurtaracaktır.