Safra Kesesi İltihabı Nedenleri ve Safra Kesesi Tedavisi

Armut şeklindeki bir sindirim organı olan safra kesesi ile ilgili hastalıklar sık sıkla görülüyor. Peki safra kesesi belirtileri nelerdir, safra kesesi iltihabı olduğumuzu nasıl anlarız?
Görevi yağ sindirimi için safra yapıp serbest bırakmak olan safra kesesi, herhangi bir iltihap durumunda çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Karaciğere yapışık olan safra kesesinde oluşan bir taş da iltihap oluşumuna sebep olur. Safra kesesi iltihabı da safra kesesinde oluşan taşların neden olduğu bir durumdur. Tıpta safra kesesi iltihabına verilen isim kolesistittir.

Safra Kesesi Belirtileri

İçerisinde yağ barındıran gıdaların sindirilmesini sağlayan safra kesesi herhangi bir iltihap halinde görevini yerine getirememektedir. Safra kesesi iltihabı olduğunuzu anlamanın yolu aşağıdaki belirtilerden geçer;
* Sağ tarafta aşırı şiddetli ağrı,
* Aşırı gaz,
* Karın ağrısı,
* Kusma,
* İshal,
* Ateş,
* Göz içinde sarılık.

Safra Kesesi İltihabı Nedenleri

Safra kesesi iltihapları bazı nedenlerle baş gösterebilir. Yukarıda verdiğimiz belirtilerle birlikte aşağıdaki nedenlerden bazıları da siz de varsa safra kesesi iltihabı rahatsızlığı ile karşı karşıya olabilirsiniz.
1. Safra kanalında taş nedeniyle meydana gelen tıkanmalar,
2. Darbe ya da travmalar,
3. Enfeksiyonlar,
4. Mide hastalıkları,
5. Hızlı kilo vermek,
6. Diyabet hastalığı,
7. Obezite,
8. Böbrek, bağırsak ve karaciğer rahatsızlıkları safra kesesi hastalıklarına neden olabilir.
Tüm bunların dışında safra kesesi iltihabı riski altında olanlar;
* Sürekli aşırı yağlı yiyecekler tüketenler,
* Aşırı acı ve baharatlı yiyecekler yiyenler,
* Alkol tüketenler,
* Fazla miktarla ilaç kullananlar,
* Çok fazla çay ve kahve tüketenler,
* Çok hızlı, az çiğneyerek yemek yiyen kişilerdir.
Belirtilen tüm bu risklere dikkat edilmediği üzere safra kesesi rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalmak olağandır. Eğer belirtilerin herhangi birini kendinizde fark ediyorsanız uzman hekime muayene olup, tedaviye başlamanızda fayda vardır. Zaten safra kesesi iltihapları çok ağrılı geçtiği için hemen bir hastaneye gitmek isteyeceksinizdir. Çünkü bu hastalığı yaşayan herkes ağrıların dayanılmaz olduğunu söyler durur.

Safra Kesesi Tedavisi

Genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde daha sık görülen safra kesesi hastalıklarında tedaviden önce tanı konulur. Alanında uzman doktorun yapacağı müdahale ve tetkiklerden sonra gerekli görülen tedaviye başlanır. Eğer safrada kanalı tıkayan taş ya da taşlar varsa ameliyatla alınır. Yalnızca iltihaplanma varsa perhiz yapmak ve doktor tarafından verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması yeterli olacaktır. Safra hastalıklarında tekrarlama riski olabileceği için yenilip, içilen şeylere her daim dikkat edilmesi en önemli noktadır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo nedir