Ramazan Ayına Özel Kadınca Sorular

Ramazan-ı Şerif’imizin bilincimizi açmaya, idrak seviyemizi arttırmaya, imanımızı netleştirmeye vesile olması duasıyla…

Her bir ibadette olduğu gibi oruçta çok daha fazla hissedilir; insan olduğumuz, kul olduğumuz, mutlak irade sahibinin emirlerine, tavsiyelerine uyduğumuzda insan olmanın güzelliklerini yaşayabileceğimiz… Tabii oruç tavsiye edildiği şekliyle tutulduğunda… 30 günün, 24 saatin kulluk bilincinde, insan olma şuurunda kalarak geçirdiğimizde… Ramazan ayı bireysel ve toplumsal olarak insanlığın güzelliklerini sunar Allah’ın izniyle. Böylesine gayret içinde olmak niyetiyle Ramazan ayına özel kadınca soru ve cevaplarımızla başlayalım inşallah.

Hamile Bir Kadın Oruç Tutabilir mi?

Hem evet, hem hayır. Yani, oruç tutmak sizde bir sıkıntı oluşturmuyor, iftar ve sahur arası günlük ihtiyaçlarınızı alıyorsanız oruç tutmanın bir sakıncası olmaz. Ancak yoğun bir temponuz var, oruçluyken halsizlik, bayılma, baş ağrısı, titreme gibi sıkıntılar yaşıyorsanız tutmamalısınız. Oruç tutan hamileler için ÖNEMLİ uyarı; iftarda yemeğin hepsini birden YEMEYİNİZ. Önce çorba salata, bir saat kadar sonra hafif bir yemek, 2 saat kadar sonra hafif tatlı veya meyve. Sahurda unlu ve şekerli gıdalar yemeyiniz. İftar ve sahur arası bol su içiniz! İftar sonrası oluşan halsizlik, çarpıntı, yorgunluk hissi yanlış yediğinizin göstergesidir.

Lohusalıkta Oruç Tutulur mu?

Lohusalık doğumdan sonraki 40 günlük süreçtir. Bu dönemde namaz ibadeti gibi oruç tutmak da tavsiye edilmez.

Doğum Kontrol Hapı Kullananlar Oruç Tutabilir mi?

(Bu soru tüm ilaçlar için çokça sorulmakta!) Cevap basit. Oruç 24 saat sürmüyor. İftar sahur arası her şeyi yiyip içebildiğinize göre ilaç alma saatlerinizi o araya getireceksiniz.

Spiralim var, adet öncesi sonrası lekelenmelerim oluyor, o dönem orucum ne olur?

Spirale bağlı uzamış lekelenme tarzı kanamaları özür sayarak, orucunuzu tutabilirsiniz. Örneğin spiral yokken 7 günde biten adette, spiralle 10-12 güne uzadıysa, lekelenme dönemleri (öncesi ve sonrasındaki) orucunuzu tutabilirsiniz.

Oruçluyken Doğum Başlarsa Oruç Bozulur mu?

Hayır bozulmaz. Doğumun başlamasıyla oruç bozulmadığı gibi, doğuma kadar namaz da kılınır. Doğum gerçekleştiği andan sonra oruç bozulur, namazdan da muaf olunur.

İlişki Sonrası Kanama Orucu Bozar mı?

Hayır bozmaz. İlişki sonrası kanama 1-2 gün de sürse oruç tutulur. Ancak bu durumda muhakkak doktora gidilmelidir.

Adet Dönemi Arasındaki Kanamalarda Oruç Tutulur mu?

Evet tutulur. Ancak bu kanamanın neden olduğuna dair muayene olunmalıdır.

Menepoz sonrası başlayan kanamalar da adet sayılır mı?

Hayır, menopoz sonrası olan kanama nedenleri ciddiye alınarak araştırılmalıdır. Adet dönemi gibi değerlendirilmeyeceği için oruç tutulur.

Ramazan orucumu tam tutmak istiyorum adet görmemek için ilaç kullanabilir miyim?

Bu vücudumuza zarar vereceği için kesinlikle tavsiye edilmez. Orucun bir hikmeti de vücudumuza vereceği sağlık iken, vücudun ritmik işleyişini bozmak, doğru olmaz. Ayrıca Ramazan ayının birçok faziletini, güzelliklerini adet döneminde iken hissetmek, yaşamak, yaşatmak mümkündür.

Oruçluyken Jinekolojik Muayene Olunur mu?

Evet olunur, jinekolojik muayene abdesti ve orucu bozmaz.

Akıntı Orucu Bozar mı?

Adet dışında, genital bölgeden gelen hiçbir akıntı ve kanama orucu bozmaz.

Tüp bebek tedavisinde ki ilaçlar ve işlemler orucu bozar mı?

Evet, bozar. İlaçlar iftar-sahur arasında kullanılabilirse oruç tutulur ancak yumurta toplama ve embriyo transferleri sırasında oruç bozulur. Bu tür aciliyeti olmayan tedaviler Ramazan sonrasında planlanabilir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo